Saltar al contenido

Vad är en ASHX-fil?

19 de marzo de 2023
ashx files 58ab05ea5f9b58a3c9757aaa

Vad du ska veta

 • En ASHX-fil är en ASP.NET Web Handler-fil.
 • Öppna en med Microsoft Visual Studio eller en textredigerare.
 • Byt namn på filen till filnamn.pdf om det verkligen ska vara ett PDF-dokument.

Den här artikeln förklarar vad en ASHX-fil är och hur den används, plus hur du öppnar den på din dator eller konverterar den till ett annat filformat.

Vad är en ASHX-fil?

En fil med filtillägget ASHX är en ASP.NET Web Handler-fil som ofta innehåller referenser till andra webbsidor som används i en ASP.NET webbserverapplikation. Funktionerna i filen är skrivna i programmeringsspråket C#, och ibland är referenserna så korta att filen kan sluta bara vara en enda rad kod. De flesta människor stöter på detta format bara av misstag när de försöker ladda ner en fil från en webbplats, som en PDF-fil. Detta beror på att ASHX-filen refererar till PDF-filen för att skicka den till webbläsaren för nedladdning men namnger den inte korrekt, bifogar .ASHX i slutet istället för .PDF.

Hur man öppnar en ASHX-fil

ASHX-filer är filer som används med ASP.NET-programmering och kan öppnas med vilket program som helst som kodar i ASP.NET, som Microsoft Visual Studio och Microsoft Visual Studio Community. Eftersom de är textfiler kan du också öppna ASHX-filer med ett textredigeringsprogram som Notepad++. Använd denna lista över bästa fritextredigerare för att se våra favoriter. ASHX-filer är inte avsedda att visas eller öppnas av en webbläsare. Om du har laddat ner en och förväntat dig att den skulle innehålla information (som ett dokument eller annan sparad data), är det troligt att något är fel med webbplatsen och istället för att generera användbar information, tillhandahöll den den här serversidans fil istället. Du tekniskt sett burk visa texten i en ASHX-fil med vissa webbläsare, men det betyder inte att filen är det förment att öppnas på det sättet. Med andra ord kan en äkta ASHX-fil, som innehåller läsbar text för ASP.NET-applikationer, ses i din webbläsare, men inte alla .ASHX-filer är faktiskt ASP.NET Web Handler-filer. Det finns mer om den här punkten nedan. Det bästa tricket med en ASHX-fil är att helt enkelt byta namn på den till den typ av fil du förväntade dig att den skulle vara. Det verkar som att många verkligen ska vara PDF-filer, så om du till exempel laddar ner en ASHX-fil från ditt elbolag eller bank, byt bara namn på den till statement.pdf och öppna den med en PDF-läsare. Använd samma logik för en musikfil (byt namn på den till fil.mp3), bildfil (.png eller .jpg), etc. När dessa problem uppstår, har webbplatsen du besöker som kör ASHX-filen något slags problem, och det här sista steget, där ASP.NET HTTP-hanteraren som bearbetar ASHX-filen på servern inte namnge den till whatever.whatever. Så att byta namn på filen är bara att du gör det sista steget själv. Om detta händer ofta när du laddar ner PDF-filer specifikt, kan det finnas ett problem med PDF-plugin-programmet som din webbläsare använder. Du bör kunna åtgärda detta fel genom att byta webbläsare för att använda Adobe PDF-plugin-programmet istället. Du kan inte bara byta namn på vilken fil som helst för att ha en annan förlängning och förvänta dig att den ska fungera korrekt eftersom att ändra filtillägget faktiskt inte ändrar filen formatera. Du kan till exempel inte byta namn på en .PDF-fil till en .DOCX-fil och anta att den kommer att öppnas bra i en ordbehandlare. Ett konverteringsverktyg är nödvändigt för riktiga filkonverteringar.

Hur man konverterar en ASHX-fil

Du behöver inte konvertera en ASHX-fil till något annat format, såvida det inte är ett av filformaten som anges i dialogrutan «Spara som» i Visual Studio eller något av de andra programmen som nämns ovan. Formaten som listas där är andra textbaserade format, eftersom det är vad en äkta ASHX-fil är – en textfil. Om filen någonsin skulle ändras till att använda ett annat filtillägg, kommer den sannolikt omedelbart att sluta fungera inom ASP.NET-webbservern eftersom andra filer som refererar till den inte vet var filen är.

Kan du fortfarande inte öppna den?

Om du inte kan öppna din fil, dubbelkolla att du faktiskt använder en ASHX-fil. Vissa filer använder ett filtillägg som utseende så här, men fungerar helt annorlunda. Till exempel är en ASHX-fil inte detsamma som en ASH-fil, vilket kan vara en Nintendo Wii System Menu-fil, Audiosurf Audio Metadata-fil eller KoLmafia ASH Script-fil. I vart och ett av dessa fall krävs ett annat program för att öppna filen. Detsamma gäller om du har en ASX-, ASCX-, ASHBAK- eller AHX-fil. Dessa är antingen Microsoft ASF Redirector-filer eller Alpha Five Library Temporary Index-filer; ASP.NET Web User Control-filer; Ashampoo Backup Archive-filer; eller WinAHX Tracker Module-filer eller AutoHotkey-skriptfiler. Tanken i alla dessa fall är enkel: undersök filtillägget för att se vilket program som kan öppna det, eller vilken tjänst/applikation som kan konvertera det till ett annat format.

FAQ

 • Hur öppnar jag en ASHX-fil på en Mac?

  För att öppna en ASHX-fil på en Mac, prova Apples TextEdit, AbiSource, AbiWord eller MacroMates TextMate. Du kan också öppna en ASHX-fil i en webbläsare på din Mac.

 • Hur konverterar jag en ASHX-fil till en PDF?

  Ett enkelt sätt att konvertera en ASHX-fil till PDF är att öppna filen i en webbläsare. Din PDF-läsare öppnas; därifrån sparar du filen som PDF på din lokala enhet. Ett annat alternativ att prova: byt namn på filen som en pdf och öppna den sedan i Adobe Reader.

 • Hur skapar jag en ASHX-fil i ASP.NET?

  För att skapa en generisk hanterare (ASHX-fil), tryck Kontrollera+N. Sedan, under webb > C#Välj Generisk hanterare mall.