Saltar al contenido

Hur du skyddar din integritet när din bärbara dator blir reparerad

24 de mayo de 2023
GettyImages 1193139637 976be50c8bfe4951b384cce3de73c2b3

Viktiga takeaways

  • Nyhetsrapporter hävdar att Hunter Biden oavsiktligt kan ha läckt personlig information när han tog in sin MacBook för reparation.
  • Experter säger att Bidens påstådda erfarenhet är en lärdom om att det är viktigt att hålla din data säker.
  • Starka lösenord, krypterade hårddiskar och att se till att din programvara är uppdaterad är några av sätten du kan skydda dig själv.

När din bärbara dator går in i butiken för att repareras riskerar du att avslöja din privata information, vilket sonen till en presidentförhoppare kan ha fått reda på nyligen. Men experter säger att det finns sätt att skydda dig själv. En datortekniker från Delaware hävdade nyligen att en man som identifierade sig som Hunter Biden tog med sig en skadad MacBook Pro till sin verkstad. President Trumps personliga advokat Rudolph Giuliani hävdar att han har filer från den bärbara datorn som innehåller skadlig information om presidentförhoppningens son. Låt inte detta hända dig, varnar observatörer. «Det viktigaste som bärbara datoranvändare kan lära sig av den här historien är att känslig personlig information lätt kan äventyras», sa Atilla Tomaschek, Digital Privacy Expert på ProPrivacy, i en e-postintervju. «Det kan hända när som helst en bärbar dator eller annan digital fillagringsenhet försvinner, blir stulen eller till och med överlämnad till en tredje part om inte lämpliga försiktighetsåtgärder vidtas för att säkra enheten och data som lagras på den.»

Använd ett anständigt lösenord

För att förhindra att din bärbara dator blir «Huntered», förbise inte grunderna, säger experter. Först och främst bör bärbara datoranvändare alltid ställa in ett starkt inloggningslösenord. «Detta lösenord bör krävas när du startar upp enheten, väcker den från ett viloläge, samt för att godkänna eventuella filnedladdningar eller systemändringar,» sa Tomaschek. Användare av bärbara datorer bör också kryptera hårddiskar. «Det kan låta komplicerat, men både Mac- och Windows-system gör det otroligt enkelt för användare att kryptera sina hårddiskar med bara några klick,» tillade Tomaschek.

Ett lås ovanpå ett tangentbord för bärbar dator.

Men starka lösenord kommer inte att göra mycket nytta om du lämnar över dem till din reparationstekniker, påpekade Chad Jones, VD för apputvecklingsföretaget Push Interactions, i en e-postintervju. «Många reparationsverkstäder kommer att vägra att ta på sig reparationsjobbet om du inte ger dem denna information», tillade han. «Anledningen till att reparationsverkstaden behöver detta är att när reparationen är klar kan reparationsteknikern logga in på den bärbara datorn och verifiera att den bärbara datorn fungerar korrekt och [they’re] kommer troligen att köra några tester också.»

Håll ditt system uppdaterat

Det är också en bra idé för användare av bärbara datorer att hålla sina system uppdaterade för att säkerställa att de senaste säkerhetskorrigeringarna är installerade. «Slutligen är det avgörande för bärbara datoranvändare att säkerhetskopiera sina data, på flera ställen när det är möjligt för att säkerställa att deras data är återställningsbar om deras enhet skulle gå vilse eller bli stulen», sa Tomaschek. «Säkerhetskopiering av data är också viktigt när en individ tar sin bärbara dator till en tekniker för reparation.» När din bärbara dator har lämnat butiken kan dina data fortfarande vara i fara, säger experter. Keyloggers, som kan vara antingen mjukvara eller hårdvara som ser ut som USB-minnen, kan sättas in i dina enheter utan din vetskap. «Dessa enheter skickar alla tangenttryckningar till en angripares e-postkonto eller en angriparkontrollerad server där information samlas in», sa Harman Singh, chef för cybersäkerhetsföretaget Cyphere, i en e-postintervju. För användare som verkligen vill pumpa upp paranoian, överväg att be om att vara där under felsökningen så att du själv kan logga in och observera vad som görs, sa Peter Ayedun, vd för cybersäkerhetsföretaget TruGrid i en e-postintervju. «Allt annat än att vara närvarande kan inte garantera integriteten för dina uppgifter», tillade han. Det finns inga garantier i det digitala livet, påpekade Emil Sayegh, VD och vd för molntjänstplattformen Ntirety, i en e-postintervju. «Säg inte eller skriv eller gör inte något som du inte vill att hela världen ska veta om, speciellt när du är en offentlig person», sa han. «Föreställ dig att det finns en hemlig kamera eller i det här fallet hårddisk som registrerar varje rörelse.» Det är fortfarande oklart om Hunter Bidens bärbara dator faktiskt var föremål för ett dataintrång. Men det kan inte skada att hålla din data säker även om du inte har några kopplingar till Ukraina eller presidentpolitik.