Saltar al contenido

Hur dynamisk AI-prissättning skulle kunna eliminera matsvinn i butiker

10 de junio de 2023
liz caldwell OlBxZwWp Kg unsplash 13966ceb34eb4ee9b07edbe343187500

Viktiga takeaways

  • Mer än 30 % av maten säljs aldrig ens i USA, tack vare avfall.
  • En polsk stormarknad testar AI-prissättning för att automatiskt sänka priserna innan maten förstörs.
  • Farhågorna för att kunderna ska spela systemet för att få billig mat är ogrundade.

Food tech startup Wasteless planerar att eliminera matsvinnet i stormarknaden genom att automatiskt sänka priset på varor innan de försvinner. Att sänka priset på lättfördärvlig mat innan den blir dålig är en bas i stormarknadsstrategin. Du kan utnyttja systemet – att handla sent på en lördag kan göra några fynd om butiken stänger till exempel på söndagar. Wasteless använder AI för att dynamiskt variera prissättningen automatiskt för att säkerställa att så många varor säljs innan de förstörs som möjligt. Det är ungefär som prissättningen för flygstolar, bara omvänt. Vi har alla sett specialerbjudanden på korttidsprodukter i snabbköpet. Problemet är att dessa minskningar ofta kommer för sent. Ingen kommer att köpa en avokado ens för $0,10 när den är mer som en ljummen svart och grön avokadosmoothie inuti. På samma sätt, om du sänker priserna för tidigt, riskerar du att tjäna mindre pengar än du kunde och även lämna dig själv utan lager. Tiden är alltså mogen för ett bättre sätt. «Med nästan hälften av all mat som går till spillo i USA, är användningen av AI en lämplig lösning», säger Dr Philip J Miller, AI medicinsk kommunikationsexpert, till Lifewire via e-post. «Den kan förutsäga trender i både utbud och efterfrågan, så beställningen är mer effektiv. Det kan också strategiskt sänka priserna för att snart flytta för att förgås föremål.»

Slöseri

Supermarket lagerkontroll är redan starkt beroende av AI. Datorhjärnan kan spåra trender och förutse säsongsbetonad efterfrågan mycket bättre än människor. Det är därför vettigt att datorn tillämpar sin artificiella intelligens på prissättningen av varor, för att optimera försäljningen och undvika slöseri.

Någon som använder en smartphone när han handlar i en livsmedelsbutik.

Det är målet för Wasteless, som just nu testas i en livsmedelsbutik i Polen. Tanken är att datorn lär sig shoppares vanor i just den butiken och kombinerar detta med sin kunskap om hur länge alla dessa frukter och grönsaker, kött, ostar och andra lättfördärvliga produkter ska hålla. Det kan då automatiskt variera priser. Helst skulle ingen mat gå till spillo på grund av förstörelse, och butiksägaren kan, som Wasteless-webbplatsen lovar, «återta det fulla värdet» av sina vissnande produkter. Den andra delen av denna ekvation är elektroniska prislappar. Du kanske redan har sett dessa i vissa butiker. E-ink hylletiketter kan uppdateras trådlöst från den centrala datorn, vilket gör hela proceduren sömlös. «AI-algoritmerna som krävs är inte komplexa», säger Verma. «Det som är mer utmanande är den första forskningen av kundbeteende, frekventa förändringar[s] i prissättning, vilket kräver investeringar i elektroniska prisdisplayer och prisutförande, och slutligen öka noggrannheten hos åldringsdata på förpackningar.» Hindren ligger alltså bara i kostnaden för genomförandet. Tekniken är både tillgänglig och mogen. Det är bara måste sättas in. Det är en enklare försäljning för stora stormarknader, som lättare kan amortera sina investeringar. Faktum är att för dessa stora kedjor är matsvinn inte ett problem för hållbarhet eller miljö. Det är bara ett stort slöseri med pengar. Lyckligtvis , att lösa det ena löser det andra.

Matavfall

2019 kostade matsvinnet i USA mer än 400 miljarder dollar. Det är en tredjedel av all mat som produceras, inte säljs. Och det är innan du ens kommit till maten som vi slänger hemma och så vidare. Med nästan hälften av all mat som går till spillo i USA, är användningen av AI en lämplig lösning. «Stormarknader slösar bort mer än 25 % av maten de säljer,» sa Sushil Verma, VD och CTO för Austin Data Labs, till Lifewire via e-post. «Trots detta har stormarknader undvikit kraftigt rabatterade produkter som håller på att löpa ut av två skäl: rädsla för att kunder avsiktligt ska skjuta upp köpet för att vänta på en rabatt och de problem med livsmedelssäkerhet som kan orsaka.» I verkligheten har detta inte hänt. Även om vissa människor kanske organiserar sina shoppingresor kring rabatter, handlar de flesta av oss när vi behöver det eller när det passar oss. «Det har gjorts nyligen forskning som tyder på att dessa rädslor är överdrivna», säger Verma. «Det ser mer och mer ut som att åldersbaserad prissättning är en stor möjlighet för återförsäljare, ett sätt att segmentera marknaden, ta mer betalt för färskare produkter, öka den genomsnittliga marginalen och minska avfallet på samma gång.»