Saltar al contenido

Hur Google Earth illustrerar klimatförändringar

25 de junio de 2021
GettyImages 1210559091 637112030c97473da5e9751be1d99c46

Viktiga takeaways

  • Google Earths tidsfördröjningsfoton tar en titt på hur klimatförändringarna har påverkat jorden under nästan fyra decennier.
  • Time-lapse-bilderna visar drastiska förändringar i jordens landskap, samtidigt som man noterar potentialen för förbättringar med vissa bevarandeinsatser.
  • Experter säger att detta fotobevis om klimatförändringar är ett mer tillgängligt sätt för människor att förstå planetens frågor.

Google Earth låter dig se hur klimatförändringarna påverkar planeten med nya interaktiva tidsfördröjningsfoton. Precis i tid för jorddagen ger tidsfördröjningsfoton en inblick i de extrema förändringarna i miljön under nästan fyra decennier. Experter hoppas att bilderna kommer att påverka människor genom att visa dem från första hand de verkliga utmaningarna som planeten står inför om människor kollektivt fortsätter på denna väg. «[This project] har makten att forma en allmän förståelse för vad som står på spel när vi pratar om klimatförändringar, säger Dr. Zeke Baker, biträdande professor i sociologi vid Sonoma State University, till Lifewire via telefon. ”Det är ett imponerande projekt som sannolikt bara ett teknikföretag som Google kunde dra av sig. »

Vetenskapssidan

Projektet är ett samarbete mellan Google och CREATE Lab vid Carnegie Mellon University. Time-lapse-sekvensen består av 24 miljoner satellitbilder från de senaste 37 åren sammanställts till en interaktiv 4D-upplevelse.

En ökenbotten, torr och sprucken öppen. (Clark Dry Lake, Anza Borrego Desert State Park Kalifornien, USA)

Google sa att de föränderliga bilderna avslöjade fem teman för klimatförändringar: skogförändringar, stadsväxt, uppvärmningstemperaturer, energikällor och världens naturliga skönhet. Med Google Earth kan du ytterligare utforska dessa teman med specifika fotoexempel och en guidad tur om varje ämne för att bättre förstå dess inverkan. Baker sa att även om bilderna är imponerande hjälper det sätt på vilket Google presenterar dem att ansluta människor till verkliga klimatförändringsfrågor. «Deras inramning runt den är fantastisk, så långt de inte bara lägger den där ute. De ansluter den till klimatförändringsfrågorna genom att samordna den i olika aktuella områden, samtidigt som de betonar hur du kan se hur saker kunde ha varit annorlunda, sa Baker. Baker sa att du tydligt kan se skillnaden i foton där det har skett bevarandeinsatser jämfört med områden där det inte har gjorts. Trots att bilderna slutar 2021 sa Baker att det är lätt att anta vilken slags dyster framtid som ligger framför vår planet. «Vad som skiljer sig åt den här typen av data är att den är … mycket mer tillgänglig för människor och att den inte behöver förlita sig på fysik eller vetenskap alls.» «Ofta hör vi att vi har 12 år på oss att ändra energisystemet, eller att vi 2030 kan komma att tippa en klimatförändringspunkt», sa han. «Den typen av framtidens inramning kan vara svår för människor att kämpa med. Om man tittar på bilder är det lättare att se den banan.»

Göra bevis tillgängliga

Trots bevis som detta projekt pågår det fortfarande en debatt kring klimatförändringar och information relaterad till det. «Alla typer av filter – politik, utbildning, mediekonsumtion – går in på hur människor smälter och tolkar klimatinformation, och hur de svarar på medieuppmärksamhet som kopplar extrema händelser till klimatförändringar,» sa Baker. Den typ av klimatförändringsbevis som allmänheten brukar få är genom nyhetsartiklar eller statistik. Baker sa fortfarande att fotografiska bevis som Google Earth skulle kunna vara mer framgångsrika när det gäller att verkligen visa vad som händer. «Vad som skiljer sig åt den här typen av data är att de inte är samma som klimatvetenskapliga uppgifter, vilket är väldigt svårt att presentera för en publik», sa han. «Det är mycket mer tillgängligt för människor, och det behöver inte förlita sig på fysik eller vetenskap alls.» Cody Nehiba, en biträdande professor i forskning vid Louisiana State Universitys Center for Energy Studies, tillade att dessa foton kan påverka människor som ser dem, särskilt om de faktiskt har varit på dessa platser.

«Att se effekterna av klimatförändringar där du bor eller på platser du har besökt kan göra att dessa effekter känns mer personliga», skrev Nehiba i ett e-postmeddelande till Lifewire. «Förhoppningsvis kan denna personliga anslutning hjälpa till att knuffa individer (och företag) till att internalisera några av de föroreningskostnader de medför på samhället och göra förändringar för att minska deras påverkan på planeten.» Sammantaget gör Google Earths foton något som ibland kan verka för stort av ett problem som är mycket verkligt och något vi måste möta. «Frågan om klimatförändringar i allmänheten och inom vetenskapen har alltid varit en fråga om representation och hur du definierar och representerar denna sak som vi kallar klimatförändringar,» sa Baker. «Detta [project] ger oss en ny representation av hur vi interagerar med miljön omkring oss. «