Saltar al contenido

Hur man ansluter en subwoofer till en mottagare eller förstärkare

24 de junio de 2021
connect a subwoofer to receiver or amp 3135132 e2b98b9d9ce24e26aa3776e466fbcb9c

Vad du ska veta

  • Anslut en subwoofer genom en mottagares subwooferutgång med en LFE-kabel.
  • Om det inte finns en LFE-subwooferutgång eller LFE-ingång: Anslut med en RCA-kabel.
  • Om subwoofern har fjäderklämmor: Använd högtalarutgången på mottagaren för att ansluta allt.

Den här artikeln förklarar hur man ansluter en subwoofer till en mottagare eller förstärkare genom att ansluta subwoofern till SUB OUT- eller LFE-utgången på en mottagare eller förstärkare, eller använda en subwooferns RCA- eller högtalarkabelanslutningar.

Anslut med LFE-subwooferutgången

Den föredragna metoden för att ansluta en subwoofer är via subwooferutgången (märkt som ‘SUB OUT’ eller ‘SUBWOOFER’) på en mottagare med en LFE-kabel (en förkortning för lågfrekvenseffekter). Nästan alla hemmabiomottagare (eller processorer) och vissa stereomottagare har denna typ av subwooferutgång. LFE-porten är en speciell utgång endast för subwoofers; du kommer fortfarande se det märkt som ‘SUBWOOFER’ och inte som LFE.

5.1-kanaligt ljud (t.ex. media som finns på DVD-skivor eller från kabel-TV) har en dedikerad kanalutgång (‘.1’ -delen) med endast basinnehåll som bäst återges av en subwoofer. För att ställa in detta behöver du bara ansluta LFE-uttaget (eller subwooferutgången) på mottagaren / förstärkaren till ‘Line In’ eller ‘LFE In’ -uttaget på subwoofern. Det är vanligtvis bara en kabel med enstaka RCA-kontakter i båda ändar. 1:30

Hur man ansluter högtalarkablar till din mottagare eller förstärkare

Anslut med stereo RCA- eller högtalarnivåutgångar

Ibland kommer du att upptäcka att en mottagare eller förstärkare inte har LFE-subwooferutgången. Eller så kan det hända att subwoofern inte har LFE-ingång. Istället kan subwoofern ha höger och vänster (R och L) stereo RCA-kontakter. Eller så kan de vara fjäderklämmor som du skulle se på baksidan av vanliga högtalare. Om subwooferns ‘Line In’ använder RCA-kablar (och om subwoofern på mottagaren / förstärkaren också använder RCA), kopplar du bara in en RCA-kabel. Om kabeln är uppdelad i ena änden (en y-kabel för både höger och vänster kanal), anslut sedan både R- och L-portarna på subwoofern. Om mottagaren / förstärkaren också har vänster och höger RCA-kontakt för subwooferutgång, var noga med att ansluta båda till mottagaren. Om subwoofern har fjäderklämmor för att kunna använda högtalarkabel kan du använda högtalarutgången på mottagaren för att ansluta allt. Denna process är densamma som att ansluta en stereohögtalare. Tänk på kanalerna. Om subwoofern har två uppsättningar fjäderklämmor (för högtalare in och högtalare ut), då betyder det att andra högtalare ansluter till subwoofern, som sedan ansluts till mottagaren för att passera ljudsignalen. Om subwoofern har bara en med fjäderklämmor måste subwoofern dela samma mottagaranslutningar som högtalarna. Det bästa sättet att åstadkomma detta är att använda bananklämmor (kontra överlappande bar tråd) som kan anslutas till varandra. Subwoofers är vanligtvis lätta att ansluta, eftersom det vanligtvis bara finns två sladdar att hantera: en för ström och en för ljudingången. Det är mycket mer sannolikt att du spenderar mest tid på att placera och justera en subwoofer för bästa prestanda än att faktiskt ansluta ett par kablar.