Saltar al contenido

Hur man ansluter två eller flera subwoofers i en hemmabioinstallation

2 de julio de 2021
svs sb 4000 dual subs aaa 5aece73aba61770036fafc31

Vad du ska veta

  • Enklast: Anslut en mottagarutgång till en subwoofer och den andra till den andra subwoofern.
  • Nästa enklaste: Använd en RCA Y-adapter för att skicka två parallella lågfrekventa ljudsignaler till två separata subwoofers.

Den här artikeln ger en översikt över anslutning av flera subwoofers i en hemmabiomiljö. I surroundljud tilldelas subwoofern sin egen kanal. Det är där «.1» i «Dolby 5.1» eller «7.1» kommer ifrån. Det kallas också för LFE (Lågfrekvenseffekter) kanal. Bara för att du har en subwoofer i en hemmabioinställning betyder det inte att du får den baseffekt du behöver eller vill ha. Om du har ett stort eller oregelbundet format rum eller om du har akustiska problem kan du behöva mer än en subwoofer. Subwoofers ger den lågfrekventa påverkan som alla solida hemmabiosystem behöver. De levererar den högenergibom av explosioner i sci-fi och actionfilmer och basen och kicktrummorna i musik. Innan du lägger till en andra subwoofer ska du utföra grundläggande inställningar för rumsplacering och bashantering för att se om du får bäst prestanda av den subwoofer du redan har.

Ansluta mer än en subwoofer

Om du upptäcker att du behöver en extra subwoofer kan det vara värt att investera i ett av samma märke och modell. Detta möjliggör samma lågfrekventa reproduktionsprofil för ditt rum. Men med lite extra uppmärksamhet kan du kombinera subwoofers av olika storlek, till exempel en större 12-tums sub med en mindre 10 eller 8-tums subwoofers eller subwoofers av olika märken och modeller. Var medveten om skillnader i effekt, storlek och frekvensområde. Innan du köper en sekundär subwoofer, se till att den har de anslutningar som behövs för att passa inom de tre möjliga installationsalternativen nedan.

Lösningen för två subwoofer

Här är de tre sätten att lägga till två subwoofers i ett hemmabiosystem:

  • Om du har en hemmabiomottagare som bara har en subwoofer-förförstärkarutgång (ibland märkt Pre-Out, Sub Out, LFE eller Subwoofer Out), använd en RCA Y-adapter för att skicka två parallella lågfrekventa ljudsignaler till två separata subwoofers .
  • Om din hemmabiomottagare har två subwooferutgångar, anslut en av utgångarna till en subwoofer och den andra till den andra subwoofern.

Onkyo TX-NR787 Hemmabiomottagare - Subwoofer Preamp-utgångar

  • Om en av dina subwoofers har både ett RCA Line-in- och Line out-anslutningsalternativ kan du ansluta din hemmabiomottagares subwoofer-pre-out till din subwooferns linje in och sedan ansluta subwooferns linje ut till linje-in på en andra subwoofer .

Subwoofer med ingångs- och utgångsanslutningar

Anslutning av tre eller fyra subwoofers

Om du planerar att använda tre eller fyra subwoofers är det bästa alternativet att se till att alla subwoofers har antingen RCA- eller LFE-linjeutgångar och kedjer dem ihop med en serie subwooferkablar. Om det inte är möjligt kan du behöva en hemmabiomottagare med två subwoofer-förförstärkarutgångar som du måste dela så att du kan mata upp till fyra subwoofers. Som du kan föreställa dig betyder det många kablar.

Alternativ för trådlös subwoofer

Ytterligare ett subwooferanslutningstrick är att bli trådlös. MartinLogan och några andra tillverkare tillverkar trådlösa subwoofer-adaptrar som kan sända subwoofer-ljudsignaler till två eller fyra trådlösa kompatibla subwoofers. Håll i så fall med Sunfire- eller MartinLogan-subs om möjligt, men systemen kan anpassa vilken subwoofer som helst med RCA-linjeingångar till en trådlös sub. När du överväger andra alternativ för trådlösa subwooferpaket än Sunfire och Velodyne, kontrollera tillverkarens specifikationer eller användarhandbok för att säkerställa att den trådlösa sändaren fungerar med mer än en kompatibel trådlös subwoofer eller trådlös mottagare ansluten till en trådbunden subwoofer.

Sunfire trådlösa subwoofer-kit SDS-WITX och WIRX

Poängen

Oavsett hur många subwoofers du använder måste du hitta den bästa platsen i rummet för varje enhet. Detta kommer att kräva mycket lyssnande och rörelse, tillsammans med exakta inställningar för att få bästa resultat för din lyssningsmiljö. Övervägandena och alternativen som diskuteras ovan är utformade för att användas med standarddrivna subwoofers. Om du använder passiva subwoofers behöver du ytterligare en separat extern förstärkare för att driva varje passiv subwoofer. Att köpa flera subs och ställa in dem för att få bästa resultat kan vara ett dyrt och tidskrävande projekt. Om du inte tror att du är redo att göra detta själv, kontakta en hemmabioexpert för att komma ut och utvärdera ditt rum och din nuvarande inställning för att se om du verkligen behöver flera subs för att få bästa basprestanda.