Saltar al contenido

Hur man installerar banankontakter, spade- eller stiftkontakter i högtalarkabeln

26 de junio de 2021
Bananaplug2 58dadbd83df78c5162067ddf

Vad du ska veta

 • Bestäm om högtalarkablarna använder banankontakter, spadkontakter eller stiftkontakter.
 • Använd kabel- / kabelavdragare för att förbereda högtalarkablarna för kontakterna.
 • Installera en ny kontakt med hjälp av självkrympning, öppen skruv eller skruvlåsningsmetod.

Den här artikeln förklarar hur man väljer och installerar olika typer av högtalarkabelkontakter: banankontakter, spadekontakter och stiftkontakter. Det är en enkel och billig uppgradering till ditt stereoanläggning.

Välja rätt högtalarkabelanslutning

Det finns tre typer av trådkontakter som du kan använda med dina högtalarkablar: banankontakter, spadekontakter och stiftkontakter. Var och en är enkel att installera och kräver bara några enkla verktyg. För att välja rätt typ måste du först titta på de terminaler som finns på din utrustning.

 • Banankontakter är utformade för att fungera med bindningsstolpar, för in rakt i hålen på ändarna (notera: inte alla bindningsstolpar har detta). Det finns också dubbla banankontakter som används för dubbelkoppling / -högtalare.
 • Spadanslutningar (vanligtvis u-formad) fungerar också med bindningsstolpar och upprätthåller kontakten med basen på terminalen (liksom naken högtalarkabel) när skruven för bindningsstolpen har dragits åt.
 • Stiftkontakter arbeta med fjäderbelastade terminaler (även känd som fjäderklämmor), men kan också fungera med bindningsstolpar som har ett hål i sidan på insidan av kontakten (du måste skruva av toppen tillräckligt långt för att se den).

Det är mycket möjligt att du kan ha olika typer av anslutningar på baksidan av stereoutrustning. Ibland kan du ha mer än en typ på vardera (t.ex. mottagare och förstärkare). Så, till exempel, om din högtalare har fjäderklämmor, vill du ha ett par stiftkontakter. Och om din mottagare / förstärkare har bindande inlägg, skulle du välja antingen ett par banankontakter eller spadkontakter. Innan du köper någon typ av kontakt ska du känna till dina högtalarkablar. Medan de flesta kontakter är utformade för att fungera med de vanligaste trådstorlekarna – 12 till 18 AWG (American Wire Gauge), kan vissa vara avsedda för större eller mindre ledningar. Så krysskontrollstorlekar först för att säkerställa bästa kompatibilitet.

Förbereda högtalarkablar för kontakter

En hand som håller ett avisoleringsverktyg som tar bort yttermanteln från en enskild tråd

Du behöver ett par kabel- / kabelavdragare för att förbereda högtalarkablarna för kontakterna. Även om det är möjligt att ersätta en sax eller en liten kniv, rekommenderas faktiska strippare av säkerhetsskäl. Se till att du börjar och avslutar varje ände av högtalarkabeln (dvs. installerar kontakterna) innan du går vidare till nästa. Här är stegen för prepping:

 1. Klipp av änden av högtalarkabeln så att du inte har någon synlig koppartråd som sticker ut.
 2. Separera försiktigt de enskilda ledningarna (positiva och negativa anslutningar) från varandra med cirka två tum. Detta bör ge gott om utrymme att arbeta med.
 3. Välj en enskild tråd och ställ in avskäraren på trådavdragaren ungefär en halv tum från slutet. Om din avisolering är designad / märkt med olika skärstorlekar, välj den som matchar kabelmätaren.
 4. Kläm fast på trådavdragaren för att skära igenom manteln / isoleringen och vrid sedan verktyget runt tråden för att säkerställa en ren skärning.
 5. Skala av den avskurna delen av jackan – lättare med trådavdragaren, men var försiktig så att du inte oavsiktligt skär av kopparen under – för att exponera den nakna tråden.
 6. Använd en tumme och pekfinger och sätt en lätt, mild vridning på koppartråden så att de enskilda trådarna förblir som en.
 7. Upprepa processen med den andra enskilda kabeln.

Nu när din högtalarkabel är försedd med synliga ändar är du redo att ansluta kontakter. Var noga med att identifiera och matcha de korrekta polariteterna (positiva och negativa) hos ledningarna och kontakterna så att din ljudutrustning blir korrekt i fas.

Installera en kontakt

Ett par stifthögtalarkablar, en isär i sina separata delar

Det finns några olika tekniker för att installera högtalarkabelkontakter, beroende på varje tillverkares specifika design. Även om de kommer som banankontakter, spade- eller stiftkontakter faller installationsmetoden i allmänhet i en av följande kategorier:

 • En grundläggande högtalarkabelanslutning skruvas loss i några varv och stoppar sedan (vissa kan separeras helt). Mata in den nakna högtalarkabeln i den här änden så långt det går. När du inte kan trycka in tråden längre, skruva ner kontakten på kontakten igen. När du skruvar ner den blir den nakna högtalarkabeln snodd i kontakten för en solid anslutning. Tråden ska hålla sig på plats när du drar i den lätt.
 • «Självkrympande» högtalarkabelanslutningar separeras helt i två (ibland tre) delar. Med den här typen matar du den nakna högtalarkabeln i den nedre halvan av kontakten till den punkt där kopparsträngarna sticker ut från toppen. Nu fläktar du och böjer trådarna tillbaka över spetsen, var försiktig så att du inte täcker några delar av skruvgängorna. När det är klart skruvar den övre halvan av kontaktdonet på den nedre delen, vilket klämmer koppartrådarna på plats.
 • «Öppna skruv» högtalarkabelkontakter har ett gap genom själva kontakten. Förutom att kunna mata tråden genom botten (som de tidigare nämnda typerna), låter du dessa typer också sätta in tråden genom hålet i sidan. Skruva helt enkelt bort delarna på kontakten tills du ser att det finns tillräckligt med utrymme för att mata den nakna koppartråden i sidospalten. Stick in högtalarkabeln och dra sedan åt kontakten för att låsa den på plats (du kan se delarna klämma ihop). Dessa typer (när kabeln är ansluten genom sidan) är användbara för dem som är intresserade av högtalaranslutningar med kedjekoppling.
 • Du kan också hitta högtalarkabelkontakter som är öppna skruvar endast. Dessa tenderar att vara fjäderbelastade, där komprimering av kontakten mellan tumme och pekfinger öppnar gapet för att sätta in högtalarkabeln. När du har släppt stängs anslutningsklämmorna och håller ledningen ordentligt på plats.
 • Vissa högtalarkabelkontakter, ibland kända som «skruvlås», kräver en liten skruvmejsel för installation för installation. Dessa typer av kontakter finns i två delar – vi kan hänvisa till dem som «inre» och «yttre». Ta den inre delen av kontakten och lossa de två inbäddade skruvarna med skruvmejseln. Mata nu in högtalarkabeln i slutet tills den inte kan gå längre. Dra åt de inbäddade skruvarna med skruvmejseln för att fästa tråden. Fäst kontaktens yttre del över den inre delen och skruva ihop de två delarna (för hand).

Varför använda högtalarkabelkontakter?

Två par metallanslutningar för bananplugghögtalare

Medan terminalerna på högtalarna och hemmaljudutrustningen nästan alltid är färgkodade för att indikera polaritet – den positiva terminalen (+) är röd och den negativa terminalen (-) är svart – samma kan inte sägas för högtalarkablar. Inte alla högtalarkablar är gjorda med tvåfärgsisolering och / eller uppenbara markeringar (t.ex. text, streckade linjer eller ränder indikerar typiskt den positiva änden) för enkel identifiering. Om du någonsin är osäker kan du alltid testa högtalarkablarna snabbt. Men genom att använda färgade kontakter behöver du aldrig granska, oroa dig eller gissa någonsin igen. Högtalarkabelkontakter kan spara många huvudvärk, särskilt för dem med flerkanaliga stereoanläggningar. Högtalarkabelkontakter gör det också så mycket lättare för att ansluta och koppla bort högtalare från mottagare och förstärkare. Med bar tråd måste trådarna vara som en (vanligtvis genom att vrida ihop dem) innan de sätts in i en fjäderklämma eller bindningsstolpe. Detta kan vara svårt när det är svårare att se och / eller mellanslag mellan inlägg är begränsade. om du saknar och tränger tråden måste du räta ut den igen och börja om. Men eftersom högtalarkablarna rymmer och skyddar de nakna kablarna, är upplevelsen av att ansluta / koppla bort ljud kraftigt förenklad, inte till skillnad från att använda RCA-uttag. Ovanpå effektivisering av ljudkablar hjälper högtalarkabelkontakterna att hålla en solid anslutning. Så länge tipsen har installerats korrekt kommer en högkvalitativ signal att upprätthållas med dina stereohögtalare för bästa möjliga ljud. Och om allt detta inte var tillräckligt med anledning att överväga att använda högtalarkabelkontakter, hjälper de också till att ge din utrustning ett renare, organiserat och mer sofistikerat utseende. Visst, baksidan av högtalare, mottagare och förstärkare kanske inte är den mest provocerande. Men människorna att imponera på (inklusive dig själv) skulle vara entusiasterna som do se till att ta en titt på vad du har på gång.