Saltar al contenido

Hur man öppnar, redigerar och konverterar MAS-filer

24 de diciembre de 2022
mas files 5a958d1504d1cf0037c82858

Vad du ska veta

  • Öppna MAS-filer med Microsoft Access, textredigerare som TextEdit och Notepad eller rFactor.
  • I Microsoft Access väljer du Fil > Spara som > välj en filtyp. Välj i rFactor Fil > Spara som eller Exportera.

Den här artikeln förklarar de olika filformaten som använder filtillägget MAS, plus hur man öppnar ett och vilka alternativ du har för att konvertera en MAS-fil.

Hur man öppnar en MAS-fil

Microsoft Access Stored Procedure Genvägsfiler öppnas med Microsoft Access. rFactor är programvaran som öppnar rFactor Track-filer. Vissa standard MAS-filer är installerade i rFactor2Installed mapp som standard. På rFactor-webbplatsen finns också gMotor MAS File Utility, ett bärbart program (du behöver inte installera det) som öppnar den här typen av filer via sin Fil > Öppen meny. gMotor MAS File Utility ingår också i nedladdningen av «rFactor mod development tool pack», som du också kan hitta på deras nedladdningssida. Du kan antingen ladda ner hela paketet eller bara själva verktyget. Mjukvaran som används för att öppna MEGA Alignment Sequence-filer kallas MEGA—använd dess Alignment Explorer-verktyg via Justera > Öppna Sparad inriktningssession. Det här programmet kan använda filen för att skapa andra filer, som MEGA Tree Session-filer (.MTS). Om dessa program inte öppnar din MAS-fil, kanske du vill prova en textredigerare som Notepad i Windows, TextEdit i macOS eller något annat gratis textredigeringsprogram. När du ser en fil som ett textdokument kan du ofta hitta ett eller två ord som hjälper dig att identifiera formatet den är i, vilket ofta är oerhört användbart för att hitta ett lämpligt program som kan öppna just den filen. Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna filen men det är fel program eller om du hellre vill att ett annat installerat program öppnar det, se hur du ändrar standardprogrammet för ett specifikt filtillägg för att göra den ändringen i Windows .

Hur man konverterar en MAS-fil

Det är osannolikt att MAS-filer som används med Access kan konverteras till ett annat format, men du kan prova det för att vara säker. Om det är möjligt kommer du att kunna göra det genom Fil > Spara som meny. Om du vill konvertera en rFactor-fil, försök att leta igenom menyn efter en Fil > Spara som eller Exportera alternativet, vilket vanligtvis är hur program konverterar filformat. Även om MEGA används för att öppna vissa MAS-filer, är det osannolikt att det kan konvertera Alignment Sequence-filer – de verkar ha ett begränsat syfte och är därför förmodligen inte menade att existera i något annat format. Men igen, titta i menyn efter ett konverteringsalternativ.

Kan du fortfarande inte öppna den?

En fil som fortfarande inte öppnas efter att ha provat förslagen ovan kanske inte är en MAS-fil. Se till att dubbelkolla filtillägget. Det finns definitivt många exempel på liknande stavade filtillägg som är helt orelaterade till MAS-filer, MAT och AMS är ett par. Om din fil inte använder filtillägget .MAS, använd sökrutan högst upp på den här sidan eller gå till Google för att lära dig mer om filtillägget för att se vilket format filen har och vilket program som kan öppna eller konvertera det.

Vad är en MAS-fil?

En fil med filtillägget MAS är troligen en genvägsfil för Microsoft Access Stored Procedure. Detta format lagrar en fråga som har skrivits i förväg och använts av en Microsoft Access-databas.

Ett annat format som använder detta filtillägg är rFactor Track, som används av Image Spaces rFactor racing-simuleringsspel. Den lagrar information om hur racingbanan ska se ut. Dessutom innehåller vissa MAS-filer andra tillgångar som fordons- och ljuddata och ses ibland tillsammans med MFT-filer. Om inte i något av dessa format, kan din fil istället vara en MEGA Alignment Sequence-fil som lagrar genetisk information, binärt, för användning med MEGA-programvaran. Detta format används för att anpassa genetiska koder mellan olika prover.