Saltar al contenido

Hur man skarvar ledningar för högtalare och hemmabiosystem

24 de junio de 2021
GettyImages 171573137 59c5437d0d327a0011eacbf1

Att omorganisera vardagsrum är ett utmärkt sätt att öppna mer utrymme och / eller skapa plats för nya möbler. Men det betyder förmodligen att du flyttar alla dina högtalare och hemmabioutrustning. Du kan installera helt ny högtalarkabel i exakt längd och ansluta allt igen – du kommer inte att gå sönder för det. Men varför slänga ut funktionell tråd när skarvning gör att du kan få extra fötter utan allt avfall? Nu finns det ett sätt att skarva högtalarkablar, och sedan finns det ett bättre sätt. Du skulle kunna vrid högtalarkablarna tillsammans och använd tejp. Men tejpen slits ut med tiden, och den minsta bogserbåten på ledningarna kan enkelt skilja den typen (vanligtvis en Y) av anslutningen. Och även om vridbara trådmuttrar kan vara tillfredsställande för att skarva elektrisk ledning, som i allmänhet är dold bakom lådor eller paneler, tenderar de att vara fula när de används med hemmaljudutrustning. Det bästa alternativet för utseende och tillförlitlighet är en inbyggd elektrisk krimpanslutning (även känd som «butt» -kontakt). Crimpanslutningar är hållbara, enkla att använda, effektiva (tack vare det elektriskt ledande metallröret på insidan) och kostar inte mycket. Dessutom är de flesta utformade för att ge en väderbeständig tätning, vilket är önskvärt när du installerar utomhushögtalare. Kom bara ihåg att krympkontakter är avsedda för trådade högtalarkablar (vanligaste) och inte fasta ledare. Här är vad du behöver för att komma igång:

  • Spole av högtalarkabel (matchande mätare för befintlig tråd)
  • Elektriska krympkontakter (matchar också mätaren för befintlig ledning)
  • Måttband
  • Wire stripper
  • Anteckningsblock (fysiskt eller digitalt / smartphone)
  • Värmekälla (t.ex. hårtork)

Placera högtalare och utrustning på rätt sätt

Innan du börjar skarva bör du ställa in högtalarna och utrustningen ordentligt. Stäng av strömmen till hemmastereomottagaren / förstärkaren och koppla bort nätsladden. Det är bra att se till att allt är avstängt innan du gör någon form av trådanslutningar. Koppla ur och undersök alla högtalarkablar – alla som verkar skadade eller i dåligt skick ska kastas ut – innan du avsätter dem för senare användning. Nu är du fri att flytta högtalare till deras nya platser. Om tiden tillåter kan detta vara ett utmärkt tillfälle att överväga hur du kan dölja eller dölja högtalarkabel i vardagsrum. Med rätt teknik kan ledningar göras mindre framträdande visuellt och fysiskt (dvs. inte så mycket av en snubbelrisk).

Mät avstånd och klipp

Närbild av en man som avlägsnar högtalartråden

När högtalarna har placerats är nästa steg att bestämma längden på ledningen som krävs för att ansluta varje högtalare till stereoanläggningen. Använd måttbandet och räkna avstånden. Det är bättre att överskatta något än underskatta – slack är lätt att hantera, och skarvning innebär ändå lite trimning. Skriv ner siffrorna tillsammans med högtalarplatsen (t.ex. vänster / höger fram, mitt, surround vänster / höger, etc.) i ett anteckningsblock. När du är klar, mät alla högtalarkablarna som du tidigare satt åt sidan och jämför den med dina anteckningar. Det finns en chans att några av dessa ledningar kan ha rätt längd för vissa högtalare, där ingen skarvning behöver göras. Kontrollera bara att ledningarna är av rätt mätare per högtalare (om det finns olika mätare). Om du har ledningar som inte behöver skarvas märker du dem (klibbiga flikar, eller en penna och tejp fungerar) med den tilldelade högtalaren och lägg dem åt sidan. Korsa högtalarna från dina anteckningar så att du vet att de har redovisats. Välj eventuell återstående tråd och märk / tilldela den till en högtalare. Beräkna skillnaden mellan längden på kabeln du har jämfört med vad högtalaren behöver – det här är hur mycket du måste klippa från spolen med högtalarkabel. Ge dig själv en extra tum eller så och gör snittet med hjälp av avdragare. Märk ledningarna, lägg dem åt sidan och korsa högtalaren från dina anteckningar. Upprepa denna process med eventuella återstående högtalare i listan.

Ta bort tråd och fäst krympkontakter

Wire stripper klämmer fast på en elektrisk presskontakt och högtalarkabel

Ta en uppsättning ledningar som du tänker skarva och placera ändarna / terminalerna bredvid varandra – negativ till negativ (-), positiv till positiv (+). Du vill att kablarna ska vara i fas så – om du är osäker kan du testa högtalarkablar med ett batteri. Ta bort yttermanteln / isoleringen med hjälp av trådklipparna så att alla fyra ändarna har en kvarts exponerad koppartråd (om förpackningsinstruktionerna visar en annan längd, gå med det). Du kan separera de enskilda ledningarna (positiva och negativa anslutningar) med en tum så att du har utrymme att arbeta med. Ta båda de negativa ändarna av den nakna ledningen och sätt in dem på motsatta sidor av en krympanslutning (dubbelkontrollera att den matchar mätaren). Använd trådklipparnas krympningsdel (den ska markeras så att du stämmer korrekt över mätaren) och pressa kontakten ordentligt (något utanför mitten) så att kontaktdonets metallrör stängs runt en av de nakna ledningarna; gör detta en gång till för den andra nakna ledningen. Dra försiktigt i högtalarkablarna så att de håller fast. Om du vill dubbelkontrollera den elektriska anslutningen, använd ett batteri för ett snabbtest. Upprepa denna process med de positiva ändarna av den nakna ledningen med en annan krympkontakt.

Applicera värme på krympkontakter

Två uppsättningar högtalarkablar fästa med krympkontakter, som visar en före och efter att en värmekälla har applicerats

När du har krympkontakter anslutna till både positiva och negativa trådändar, applicera försiktigt en värmekälla för att krympa kontakterna. En varmluftspistol eller en hårtork inställd på hög värme är bäst (hålls några centimeter bort), men du kan använda en tändare (hålls ungefär en tum bort) om du är extremt försiktig. Håll ledningarna med din hand – några centimeter under krympanslutningarna – när du applicerar värmen. Vrid långsamt ledningarna / kontakterna så att du kommer runt alla sidor. Crimphöljen krymper tätt mot högtalarkabeln, vilket skapar en skyddande och vattentät tätning. Vissa elektriska krympkontakter är utformade med lite löd på insidan, som smälter av värmen och smälter samman ledningarna för en starkare anslutning. Fortsätt avlägsna högtalarkablarna och fäst / krympa krympkontakterna tills alla längder har skarvats och förlängts i enlighet med detta.

Anslut högtalarna igen

Stereohögtalarkablar anslutna till bindande stolpar

Nu när du framgångsrikt har skarvat hela ledningen är det sista du behöver göra att ansluta högtalare till stereomottagaren / förstärkaren eller hemmabiosystemet. Men innan du börjar kan du överväga att installera högtalarkabelkontakter (t.ex. stift, spade, banankontakt). Det här är den bästa tiden att göra det eftersom du redan har verktygen och ledningarna där. Högtalarkabelanslutningar gör det enkelt att ansluta till fjäderklämmor eller bindande stolpar. När du är klar testar du stereoanläggningen så att alla högtalare fungerar som de ska. Dubbelkolla högtalar- / mottagaranslutningarna på alla som inte är det.