Saltar al contenido

Hur man ställer in ett hemmabiosystem med separata komponenter

24 de junio de 2021
onkyo tx sr383 jamo s 803 hcs speakers j10sub 5af209b5119fa80037ca5778

Vad du ska veta

 • Anslut källkomponenter, till exempel kabelboxar, mediestreamers och Blu-ray-spelare, till slutpunkter, som TV och högtalare.
 • En grundläggande installation inkluderar en TV, AV-mottagare, videospelare och mediastreamer samt surroundljud.

Den här artikeln förklarar vad som är nödvändigt för att skapa ett hemmabiosystem och en allmän beskrivning av anslutning av olika komponenter.

Vad du behöver för att ställa in ett hemmabiosystem

Hemmabio tar hem filmupplevelsen, men för många är tanken på att inrätta ett hemmabiosystem minst sagt skrämmande. Men med rätt uppsättning riktlinjer kan det vara ganska stressfritt. Här är en lista över vanliga komponenter.

 • Hemmabiomottagare (aka AV eller Surround Sound Receiver)
 • TV eller videoprojektor med skärm
 • Antenn, kabel eller satellitbox (tillval)
 • En skivspelare som är kompatibel med en eller flera av följande: Ultra HD-skivor, Blu-ray-skivor, DVD-skivor, CD-skivor.
 • Media Streamer (tillval)
 • DVD-inspelare, DVD-inspelare / VCR-kombination eller VCR (tillval)
 • Högtalare (antalet beror på högtalarens layout)
 • Subwoofer
 • Anslutningskablar och högtalarkabel.
 • Wire Stripper (för högtalarkabel)
 • En etikettskrivare (tillval)
 • En ljudmätare (valfritt – men tillrådligt)

Hemmabioanslutningsvägen

Det hjälper till att tänka på anslutningar till hemmabioutrustning när det gäller vägar eller kanaler som levererar varor från en producent till en distributör. Källkomponenter – som kabelboxar, mediestreamers och Blu-ray-spelare – är början och TV: n och högtalarna är slutpunkterna. Din uppgift är att få ljud- och videosignalerna från deras källkomponenter till ditt ljudsystem respektive videodisplay.

Ansluta hemmabiokomponenter

En grundläggande installation kan inkludera en TV, AV-mottagare, Blu-ray eller DVD-spelare och en mediastreamer. Du behöver också minst fem högtalare och en subwoofer för 5.1 surroundljud. Nedan följer en allmän beskrivning av hur du ansluter dessa olika komponenter.

Hemmabiomottagaren

Pioneer VSX-933 Dolby Atmos hemmabiomottagare

Hemmabiomottagaren ger det mesta av källanslutning och omkoppling och all ljudavkodning, bearbetning och förstärkning för att driva dina högtalare. De flesta ljud- och videokomponenter körs via hemmabiomottagaren.

 • Skicka video från hemmabiomottagaren till TV: n: Anslut AV-mottagarens TV-skärmutgång till en av videoingångarna på din TV. (Helst är denna anslutning HDMI, vilket är den enklaste och effektivare anslutningen för de flesta system.) Detta gör att du kan se videobilden från alla videokällsenheter som är anslutna till din hemmabiomottagare på din TV-skärm. AV-mottagaren måste vara på och rätt källingång väljs på din TV-skärm.
 • Skicka ljud från TV: n till hemmabiomottagaren: Ett sätt att få ljud från en TV till en hemmabio är att ansluta TV: ns ljudutgångar (om den har dem) till TV: n eller Aux-ljudingångarna på din AV-mottagare. Ett annat sätt är att använda Audio Return Channel (HDMI-ARC) om både din TV och mottagaren har den här funktionen. I båda metoderna kan du titta på källor som är anslutna direkt till TV: n och höra stereo- eller surroundljud via ditt hemmabiosystem.

TV- eller videoprojektor

LG G7-serien OLED-TV och LG HF80JA-projektor

Om du tar emot TV-program via antenn, anslut antennen direkt till din TV. Om du har en smart-TV, se till att den också är ansluten till internet. Om du får din programmering via en kabel- eller satellitbox, anslut den inkommande kabeln till boxen. Du har då två alternativ för att ansluta din kabel- eller satellitbox till TV: n och resten av ditt hemmabiosystem:

 1. Anslut ljud- / videoutgången från din låda direkt till din TV.
 2. Anslut lådan till din hemmabiomottagare och rikta signalen till din TV.

Om du har en videoprojektor istället för en TV är installationsproceduren annorlunda. När det gäller TV- eller projektskärmstorlek är det ett personligt val. Även små miniprojektorer kan producera stora bilder. Enligt vår mening, ju större skärm, desto bättre i en hemmabio!

Blu-ray Disc-, DVD-, CD- och skivspelare

Två Blu-ray Disc Player-anslutningsexempel. Modeller före och efter 2013

 • För en Blu-ray- eller Ultra HD Blu-ray Disc-spelare beror anslutningsinställningen på om din hemmabiomottagare har HDMI-anslutningar och om mottagaren kan komma åt både ljud- och videosignaler via dessa anslutningar. Anslut i så fall HDMI-utgången från spelaren till mottagaren och från mottagaren till TV: n.
 • Om din hemmabiomottagare endast erbjuder HDMI-genomgång kan du behöva göra ytterligare analoga eller digitala ljud (optiska eller koaxiala) anslutningar mellan spelaren och mottagaren. Det finns ytterligare anslutningsalternativ att tänka på om du har en 3D Blu-ray-skivspelare eller 3D-TV.

Om du har en direktuppspelad Blu-ray Disc-spelare, anslut den till internet via Ethernet eller Wi-Fi.

 • För en DVD-spelare ansluter du en av spelarens videoutgångar till DVD-videoingången på AV-mottagaren. Om din DVD-spelare har en HDMI-utgång, använd det alternativet. Om din DVD-spelare inte har en HDMI-utgång, använd en annan tillgänglig videoutgång (t.ex. komponentvideo) i kombination med en digital optisk / koaxialkabel från spelaren till din AV-mottagare.

För att få åtkomst till digitalt surroundljud krävs en HDMI- eller digital optisk / koaxial anslutning.

 • För att ansluta antingen en CD- eller skivspelare till din AV-mottagare, använd spelarens analoga eller digitala ljudutgångar. Om du har en CD-inspelare, anslut den till din AV-mottagare via Audio Tape Record / Playback-ingångs- / utgångsslinganslutningar (om det alternativet är tillgängligt).

Media Streamer

Roku Express (överst) - Roku Ultra (botten) Media Streamers (inte i skala)

Om du har en mediestreamer, till exempel en Roku, Amazon Fire TV, Google Chromecast eller Apple TV, se till att den är ansluten till internet. Om du vill visa strömmande innehåll från dessa enheter på din TV kan du ansluta streamern till din TV på två sätt, båda med HDMI:

 • Anslut direkt till TV: n.
 • Anslut direkt till hemmabiomottagaren, som sedan dirigeras till TV: n.

Att dirigera en mediastreamer genom en hemmabiomottagare på väg till TV: n ger den bästa kombinationen av video- och ljudkvalitet.

Anmärkningar för videobandspelare och DVD-inspelare

Funai DVD-inspelare VHS VCR Combo

Även om VCR-produktionen har avbrutits och både DVD-inspelare / VCR-kombinationer och DVD-inspelare är sällsynta, använder många fortfarande dem. Här är några tips om hur du integrerar enheterna i en hemmabioinstallation.

 • Anslut ljud- / videoutgångarna på videobandspelaren eller DVD-inspelaren till hemmabiomottagarens videobandspelare (om du har både en videobandspelare och en DVD-inspelare, använd AV-mottagarens VCR1-anslutningar för videobandspelaren och VCR2-anslutningar för DVD-inspelaren).
 • Om din hemmabio inte har ingångar som är specifikt märkta för en videobandspelare eller DVD-inspelare, kommer alla analoga videoingångar att göra det. Om din DVD-inspelare har en HDMI-utgång, använd det alternativet för att ansluta din DVD-inspelare till din hemmabiomottagare.
 • Du har också möjlighet att ansluta en videobandspelare eller DVD-inspelare direkt till TV: n och sedan låta TV: n skicka ljud till din hemmabiomottagare.

Ansluta och placera högtalarna och subwoofern

Högtalaranslutningar och inställningsdiagram

Högtalaranslutningar och inställningsdiagram.

För att slutföra din hemmabioinstallation måste du placera och ansluta högtalarna och subwoofern.

 • Placera först högtalarna och subwoofern, men var försiktig så att du inte placerar dem mot väggar. Använd dina öron eller följ den här guiden för att hitta den bästa platsen för alla dina högtalare, inklusive subwoofern.
 • Anslut dina högtalare till AV-mottagaren. Var uppmärksam på rätt polaritet (positiv och negativ – röd och svart) och se till att högtalarna är anslutna till rätt kanal.
 • Anslut AV-mottagarens subwooferlinjeutgång till din subwoofer.

För att ytterligare optimera din högtalarinställning, använd den inbyggda testtonsgeneratorn, rumskorrigering eller automatiska högtalarinställningssystem som kan ingå i din mottagare. En billig ljudmätare kan också hjälpa till med denna uppgift. Även om din mottagare har ett automatiskt högtalarinställningar eller rumskorrigeringssystem kan det inte skada att ha en ljudmätare för manuell justering. Följande högtalarinställningsexempel är typiska för ett fyrkantigt eller något rektangulärt rum. Du kan behöva justera din placering för andra rumsformer och ytterligare akustiska faktorer.

5.1 Kanalplacering av högtalare

En hemmabio som använder 5,1 kanaler är den vanligaste inställningen. Du behöver 5 högtalare (vänster, höger, mitt, vänster surround, höger surround) plus en subwoofer. Så här ska de placeras.

 • Front Center Channel: Placera direkt framför, antingen ovanför eller under tv: n.
 • Subwoofer: Placera till vänster eller höger om TV: n.
 • Vänster och höger huvud- / främre högtalare: Placera lika långt från mitthögtalaren, ungefär 30 graders vinkel från mittkanalen.
 • Surroundhögtalare: Placera till vänster och höger sida, precis åt sidan eller något bakom lyssningspositionen – cirka 90-110 grader från mittkanalen. Dessa högtalare kan höjas över lyssnaren.

7.1 Kanalens högtalarplacering

 • De främre mitt- och vänster- / högerhögtalarna och subwoofern är desamma som i en 5.1-kanalig inställning.
 • Vänster / höger Surroundhögtalare placeras till vänster och höger om lyssningspositionen.
 • Bakre / bakre surroundhögtalare är placerade bakom lyssningspositionen till vänster och höger. Placera dessa vid cirka 140-150 grader från främre centerhögtalaren. Högtalarna för surroundkanalerna kan höjas över lyssningspositionen.

Poängen

Den här guiden innehåller några grundläggande riktlinjer för installation av ett hemmabiosystem. Omfattningen, kombinationerna och anslutningsalternativen varierar beroende på hur många och vilka typer av komponenter du har, samt din rumsstorlek, form, belysning och akustiska egenskaper.

Hemmabiouppsättning av surroundljud

Hemmabiouppsättning av surroundljud.

Här är några ytterligare tips som kan göra din installation enklare:

 • Läs bruksanvisningen och illustrationerna för alla dina komponenter, var noga med anslutnings- och inställningsalternativen.
 • Ha rätt ljud-, video- och högtalarkablar med rätt längd. När du går igenom anslutningsprocessen, överväg att använda en etikettskrivare för att enkelt identifiera dina kablar och ledningar om du behöver göra ändringar.
 • THX Tune-Up-appen för hemmabio ger ett enkelt sätt att kontrollera dina ursprungliga TV- eller videoprojektorns bildinställningar och se till att högtalarna är korrekt anslutna.
 • Om installationsuppgiften blir överväldigande och ingenting verkar «rätt», här är några felsökningstips. Om det inte löser problemet, tveka inte att betala någon (till exempel en installatör som lägger ut underleverantörer med din lokala återförsäljare) för att göra det åt dig. Beroende på din situation kan det vara bra pengar.