Saltar al contenido

Hur Spaniens obligatoriska treåriga garanti kan förändra allt

22 de junio de 2021
ashkan forouzani vpoFTzTadLE unsplash 828b3c69fd01412abb172b539523bb18

Viktiga takeaways

  • Spaniens nya lag föreskriver tre års garanti på alla sålda varor.
  • Reservdelar måste göras tillgängliga i minst 10 år.
  • Kunden kan välja reparation eller utbyte.
Spaniens nya treåriga garanti kan förändra allt om att köpa prylar. Spanien har precis antagit en lag som föreskriver tre års garanti för alla produkter och kräver att tillverkare håller reservdelar till hands i ett decennium. Tyskland föreskriver redan två års garanti på alla varor. Detta är uppenbarligen goda nyheter för konsumenterna, men hur kan det förändra sättet tillverkare utformar sina prylar? Eller hur återförsäljare säljer dem? «Den uppenbara effekten av längre garantier är att konsumenter kommer att behöva köpa produkter mindre ofta», säger Rex Freiberger, VD för Gadget Review, till Lifewire via e-post. «Detta kan potentiellt betyda ett lägre monetärt värde för varje kund, även om smarta företagare kommer att höja sina priser för att kompensera för detta.»

Sinnesro

En treårig garanti verkar nästan omöjlig för människor som brukade engångsprylar och en dålig reparationsperiod på ett år. I själva verket antog majoriteten av de människor jag kontaktade om detta ämne att vi pratade om utökade garantier, som Apple Care. «En garanti är bara en form av försäkring. Generellt är att köpa försäkring för något som du har råd att förlora är ett matematiskt dåligt val», sa investeringsbloggen Daniel Penzing till Lifewire via e-post.

Någon som reparerar en mobiltelefon.

«Så detta låser kunderna in i en försäkring som många kanske inte ville ha. Det förvandlar systemet från opt-in till» du kan inte välja bort. » Detta kan flyga i Europa, men amerikanerna skulle inte vilja förlusten av valfrihet här. » Den nya spanska lagen förlänger helt enkelt den lagstadgade garantiperioden, i detta fall, från två år till tre. Du vet hur när du tar din iPhone till en Apple Store efter sex månader för att kameran slutade fungera och de bara byter ut den mot en ny iPhone? Det är så; bara de kan göra det i upp till tre år, inte bara ett. Denna typ av konsumentskydd ger köpare en enorm sinnesfrid, men det kan skaka upp detaljhandeln, särskilt om denna trend expanderar globalt.

Långvarig

Vi är vana vid att köpa produkter med kort livslängd. Även när våra prylar håller länge, som iPhones, byter vi dem ut vartannat år ändå, delvis för att reparationer är svåra och dyra. Europeiska unionen har tagit upp detta genom att stödja rätten till reparation, vilket tvingar tillverkare att tillhandahålla resurser och reservdelar till sina produkter. Nu måste dessa produkter vara längre, till att börja med. Om du köper en kamera och den dör efter två och ett halvt års regelbunden användning, kan du få den reparerad eller ersatt under garantin. «Detta kan potentiellt betyda ett lägre monetärt värde för varje kund, även om smarta företagare kommer att höja sina priser för att kompensera för detta.» «I början var jag helt säker på att den här lagen skulle ha en negativ inverkan på den spanska tekniska kulturen och ekonomin, men nu är jag säker på att tre års garantier faktiskt kommer att vara ett lyft för vår ekonomi», berättade gadgetgranskaren Jason Loomis om Lifewire via e-post. «Sedan lagen har antagits har vi sett mycket mer innovation och kunskapsdelning om att underhålla våra tekniska prylar, för nu måste vi.» «Utökade garantier hjälper till att skapa förtroende mellan återförsäljare och konsument», säger Freiberg. I Tyskland erbjuder återförsäljaren av musikutrustning online Thomann redan tre års garanti på alla sålda varor, ett år längre än vad som krävs enligt tysk lag. Thomann hedrar till och med denna förlängning utanför Tyskland, vilket är en välsignelse för köpare i länder med kortare garantier.

Reparationsförmåga

Om rättvisare garantiperioder förblir specifika för enskilda länder, kanske giganter som Apple bara sväljer utgifterna för extra avkastning. Men om de växer över hela Europa eller över hela världen kan tillverkare istället designa produkter som håller längre eller är lättare att reparera. Om Apple måste byta ut iPhone-delar på äldre telefoner kan det ta med sin designkompetens till reparationsprocessen och göra saker som skärmbyten mycket enklare.

Trasiga tappningtv-apparater på en hylla i en övergiven byggnad.

Kaffekvarntillverkaren Baratza gör redan detta. Det gör inte bara reparerbara (och utmärkta) slipmaskiner, men det säljer också reservdelar och postar instruktionsguider. Vilket bättre sätt att försäkra konsumenterna att de köper en bra produkt än att säkerhetskopiera den så här? Tillverkare och säljare måste båda ändra för att tillgodose dessa lagar. Vi nämnde redan design och reparationsförmåga, men återförsäljare kommer också att behöva hantera logistiken för returer och reparationer. Thomann har en specialistreparationsavdelning som utvärderar trasiga redskap och antingen fixar eller returnerar den till tillverkaren (jag har själv använt den här tjänsten). Andra återförsäljare kommer säkert att behöva följa, dock motvilligt. «Det brukade vara så att döende telefoner helt enkelt kastades bort, och företag behövde inte investera i sin livslängd. Om ett företag nu vill överleva måste de producera produkter som är byggda för att hålla i tre år, säger Loomis.