Saltar al contenido

Hur VR låter synskadade se

24 de junio de 2021
Models2 269232f81efe4865b072d876d17fbf98

Viktiga takeaways

  • Virtual reality-skyddsglasögon tillåter människor med synproblem att se bra för första gången.
  • $ 2,950-glasögonen från IrisVision fungerar genom att utnyttja kraften hos en Samsung-smartphone monterad i ett Samsung VR-headset.
  • Vissa synskadade VR-användare säger att de kan se virtuella utrymmen bättre än i verkligheten.
Jimmy Blakley tillbringade årtionden genom att kika igenom en dimma. Han är juridiskt blind och kunde till och med nyligen inte ens läsa en bok. «Jag sitter här nu framför en 70-tums TV ungefär en fot bort, och jag kan inte ens se ansiktena», sa han över telefon nyligen i en östra Texas-dragning. Allt ändras dock när han sätter på ett par virtual reality-glasögon. «Nu kan jag se,» sa han rakt ut men med en glädje i rösten. Blakley, 72, förlorade det mesta av sin syn på makuladegeneration. Läkare berättade för honom att hans tillstånd orsakades av exponering för Agent Orange under hans tjänst i Vietnam. Års behandling misslyckades och han ansågs vara juridiskt blind. Men hans liv förändrades för två år sedan när han fick ett par IrisVision VR-glasögon för att förbättra synen.

Glasögon till undsättning

$ 2,950-glasögonen från IrisVision fungerar genom att utnyttja kraften hos en Samsung-smartphone monterad i ett Samsung VR-headset. Glasögonen förbättrar bilden av omgivningen för personer med nedsatt syn. IrisVision är en av ett antal virtuella verklighetsuppsättningar som hjälper många människor att återfå synen. «IrisVision hjälper användarens hjärna att använda de delar av ögonen som fortfarande fungerar ordentligt och ger tillräckligt med information för att fylla i luckorna och ombilda scenen som fångats av smarttelefonkameran till en fullständig bild,» sade IrisVisions grundare och VD Ammad Khan i en e-postintervju. «Denna scenförbättring utförs med hjälp av flera algoritmer som utvecklats för olika ögonsjukdomar.»

IrisVision VR-glasögon

Även om IrisVision inte fungerar för alla ögonsjukdomar är behovet av sådan teknik stort. Uppskattningsvis 11 miljoner människor i USA har någon form av åldersrelaterad makuladegeneration. Detta antal förväntas fördubblas till nästan 22 miljoner år 2050. Makuladegeneration förstör makula, den del av ögat som ger skarp, central syn som behövs för att se föremål tydligt. Mindre än 10% av personer med synstörning har total synförlust. Detta innebär att informationen från miljön för vardagliga aktiviteter för de flesta kan förbättras med hjälp av VR och AI.

VR-glasögon tillåter honom att läsa böcker

För Blakley har tekniken varit en spelväxlare. Hans IrisVision-glasögon betalades av Department of Veterans Affairs (VA) efter att andra behandlingar misslyckades. Nu kan han enkelt läsa böcker och titta på filmer för första gången på flera år. «Mitt liv är helt annorlunda nu», sa han. «Jag kan inte tro hur mycket den här tekniken har hjälpt mig.» Blakley sa att det till och med var en oväntad fördel med skyddsglasögonen när han såg på Game of Thrones. Under scener i det ökända avsnittet «The Long Night», (i showens sista säsong) som många tittare klagade över var för mörka, sa Blakley att hans IrisVision-uppsättning automatiskt förbättrade showen. «Jag var den enda som kunde se drakarna», sa han. Till skillnad från andra lösningar med låg syn på marknaden är IrisVision en smart enhet ansluten till internet via ett mobilt datanätverk eller Wi-Fi, vilket öppnar tillgänglighet och fjärrsupport för människor var som helst i världen, sa Khan. Det gör också att enheten kan anpassa sin funktion till varje användares specifika synförhållanden. «IrisVision hjälper användarens hjärna … att fylla i luckorna och ombilda scenen som fångats av smarttelefonkameran till en komplett bild.»

Växande antal VR-enheter för vision

Andra VR-enheter används också för att behandla synproblem. En start som heter GiveVision gör till exempel ett par VR-glasögon som heter SightPlus och har kliniskt validerats som en medicinsk anordning som återställer synen för patienter som diagnostiseras med obehandlad synförlust. Hjälpen med låg syn hjälper människor att se tydligt, på nära håll och på avstånd med hjälp av en blandning av VR och augmented reality (AR). «SightPlus utökade videoflöde är utformat för att få våra patienter att känna som om de tittar med sina egna ögon, och vi har arbetat hårt för att få det att känna sig så naturligt som möjligt», säger VD Stan Karpenko till Forbes. «Viktiga tekniska element inkluderar att ha ett stort antal bilder per sekund för att förbättra bildens jämnhet, låg latens för att undvika illamående och konsekvent bearbetning för att ta bort eventuella variationer i bildkvaliteten.» Det finns också eSight, en virtual reality-installation som liknar IrisVision men använder en anpassad uppsättning glasögon till en högre kostnad. ESight fungerar genom att «stimulera synaptisk aktivitet från den återstående fotoreceptorfunktionen i användarens ögon för att ge ökad visuell information till hjärnan», skriver företaget på sin webbplats.

Någon som använder VR-skyddsglasögon och kontroller medan man tittar på en stor whiteboard.

Webbplatsen förklarar vidare, «Den strömlinjeformade designen innefattar patientens naturliga perifera syn och inkluderar patenterad Bioptic Tilt: luta nedåt för maximal förbättrad syn och upp för att ansluta ansikte mot ansikte eller för att få tillgång till deras naturliga syn när du navigerar på nya platser.» En av de största utmaningarna som VR kan hjälpa till att lösa för personer med nedsatt syn är navigering, säger experter. «Virtuell verklighet kan fungera som ett verktyg för att testa AR i inomhusmiljöer och bekanta användaren med scenarier utanför», säger Sukriti Chadha, tillgänglighetsproduktchefen på den digitala musiktjänsten Spotify. «Ett exempel kan vara att använda VR hemma för att hjälpa en användare att navigera på en upptagen gata och anpassa den information och sensoriska utdata som de är mest bekväma med. Till exempel om de vill ha taktil kontra feedback,» sa Chadha. «Detta skulle innefatta överväganden som hur mycket information om gator, byggnader och trafik de behöver – och om det ska visas som förstorad text och symboler eller som talat. När användaren faktiskt befinner sig i den miljön kommer dessa förbättrade signaler från omgivningen att vara bekant och därmed säkrare att använda. »

Se tydligare i virtuellt utrymme

Regelbundna VR-glasögon tillåter till och med att vissa människor med dålig syn kan se tydligare i virtuellt utrymme. Alex Lee säger att han förlorade det mesta av sin syn på en sällsynt genetisk sjukdom, men kunde spela spel tydligt när han använde ett HTC Vive-headset för att spela LA Noire. «Jag kan inte tro hur mycket den här tekniken har hjälpt mig.» «Normalt är allt i ett videospel en otydlig oskärpa, och jag antog att det skulle vara detsamma i virtuell verklighet», skrev Lee i en artikel för Alphr. «Istället möttes jag med en överraskning: jag kunde faktiskt se mer i den här virtuella världen på 1940-talet än i andra spel. Mer än så kunde jag se mer i VR än vad jag kunde i verkligheten.» Gary Rubin, emeritusprofessor vid University College London Institute of Ophthalmology, berättade för Lee att det beror på att bilderna är större. «Att placera två skärmar tum från dina ögon gör i huvudsak saker större genom att fylla ditt synfält», sa Rubin. «Dessutom kommer enheten att ha automatisk förstärkningskontroll, som kommer att justera och öka scenens kontrast. Kontrast är mycket viktigt för att göra saker synliga.» I flera år har spelare använt VR för att navigera i virtuella utrymmen. Nu använder synskadade människor tekniken för att se den verkliga världen och den öppnar upp helt nya universum.