Saltar al contenido

Innan du köper en subwoofer: Vilka faktorer är viktiga?

21 de junio de 2021
polk hts subwoofers aa 5aec8ada6bf06900375dc9a6

Subwoofers är en speciell typ av högtalare som kan återge de lägsta hörbara frekvenserna. Den perfekta subwoofern för ditt system beror på rummets egenskaper och dina preferenser. Så här väljer du en subwoofer som bäst passar din surroundljudinstallation.

Är subwoofers värt det?

Subwoofers är avgörande för hemmabioupplevelsen. När du går på en biograf känner du att ljudet kommer ut kring dig. Subwoofers är ansvariga för den djupa basen som skakar dig och slår dig direkt i tarmen. För att få den här upplevelsen hemma, använd en hemmabiomottagare som ger utgångar som kallas Sub Out, Sub Pre-Out eller LFE (lågfrekventa effekter). De bästa hemsubwoofrarna kostar hundratals dollar. Du kan dock hitta budget subwoofers för under $ 100. Om du har en stor hemmabio kan du behöva ett avancerat system. För små rum, välj en självdriven subwoofer som inte kräver en separat förstärkare.

Om det är möjligt, ta en CD med mycket basinformation till återförsäljaren. Testa sedan hur basen låter genom olika subwoofers innan du köper en.

Drivna subwoofers

Den vanligaste typen av subwoofer är självdriven, vilket innebär att den har en inbyggd förstärkare. Drivna subwoofers tillhandahåller vanligtvis volym (förstärkning) och andra kontroller som kan justeras separat från hemmabiomottagaren. En driven subwoofer behöver anslutas till Sub-utgången från en mottagare (du behöver inte en extra förstärkare mellan subwoofern och mottagaren). Denna anslutningsinställning tar bort ljudeffektbelastningen från förstärkaren / mottagaren och gör det möjligt för förstärkaren / mottagaren att driva mellanregister och diskanthögtalare.

Passiva subwoofers

En extern förstärkare driver en passiv subwoofer på samma sätt som andra högtalare i ditt system. Den bästa lösningen för att använda en passiv subwoofer i en hemmabioinstallation är att placera en extern subwooferförstärkare mellan den passiva subwoofern och hemmabiomottagarens subwooferförförstärkare. Denna inställning befriar mottagaren från att leverera den förstärkare som behövs för subwoofern. Lågfrekvent basutgång behöver mer kraft för att återge lågfrekventa ljud. Antag att du ansluter en passiv subwoofer till mottagarens högtalaranslutningar istället för att sätta en separat förstärkare mellan sub och receiver. I så fall måste mottagaren mata ut tillräckligt med ström för att upprätthålla baseffekter i subwoofern utan att tömma förstärkaren. Mängden effekt beror på den passiva subwooferns krav, storleken på rummet och hur mycket bas du önskar.

Front-Firing och Down-Firing Subwoofers

Subwoofers med frontfyring (eller sidofyrning) är utformade så att ljudet strålar från sidan eller framsidan av subwooferhöljet. I nedåtriktade subwoofers strålar ljudet nedåt mot golvet. Båda typerna ger liknande resultat. Eftersom de djupa basfrekvenserna som återges av subwoofers är icke-riktade, är det svårt för våra öron att hitta den riktning ljudet kommer från. Icke desto mindre placeras främre avfyrande subs oftast framför rummet. Down-firing subs ger bästa resultat när de placeras i ett hörn eller sidovägg. När du hanterar en nedåtgående subwoofer, punktera inte den exponerade drivrutinen när du tar upp den eller sätter ner den.

Hamnar och passiva radiatorer

Vissa subwoofer-kapslingar har en extra port som tvingar ut mer luft, vilket ökar basresponsen mer effektivt än förseglade kapslingar. Andra kapslingar använder en passiv radiator förutom högtalaren, istället för en port, för att öka effektiviteten och precisionen. En passiv radiator kan vara en högtalare med borttagen röstspole eller ett platt membran. Istället för att vibrera direkt från den elektriskt överförda ljudsignalen reagerar en passiv radiator på luften som drivs av den aktiva subwooferföraren. Eftersom den passiva kylaren kompletterar den aktiva drivrutins verkan ökar den subwooferns lågfrekvensrespons.

Subwoofer-övergångar

Crossover är en elektronisk krets som dirigerar alla frekvenser under en specifik decibelpunkt till subwoofern. Alla frekvenser ovanför den punkten dirigeras till huvud-, mitt- och surroundhögtalarna. Vanligtvis har en bra subwoofer en delningsfrekvens på cirka 100 Hz.

Placering av subwoofer

Eftersom de låga frekvenserna som återges av en subwoofer är icke-riktade kan du placera den var som helst i rummet där det låter bäst. Optimal placering beror på rumsstorlek, golvtyp, inredning och väggkonstruktion. Vanligtvis är den bästa placeringen för en subwoofer framför rummet, till vänster eller höger om huvudhögtalarna eller i ett främre hörn av rummet. Många hemmabiomottagare har två subwooferutgångar, vilket gör det möjligt att ansluta två eller flera subwoofers.

Trådbunden eller trådlös?

Ett växande antal kraftfulla subwoofers erbjuder trådlös anslutning. Den trådlösa funktionen eliminerar behovet av en lång anslutningskabel mellan subwoofern och mottagaren. En trådlös aktiverad subwoofer levereras vanligtvis med en sändarsats som kan anslutas till subwooferutgångarna på alla hemmabiomottagare. Sändaren ansluten till hemmabiomottagaren sänder lågfrekventa ljudsignaler till den trådlösa subwoofern. I sin tur tillåter den trådlösa mottagaren som är inbyggd i subwoofern den inbyggda förstärkaren att driva högtalardrivrutinen och producera det nödvändiga lågfrekventa ljudet.