Saltar al contenido

Java vs JavaScript: Vad är skillnaden?

20 de junio de 2021
Java vs JavaScript 0fca02167e144edba2b9b593c01ef434

Bara för att Java och JavaScript ser något lika ut, tror många att de är samma sak eller olika versioner av samma sak. I verkligheten är det dock en stor skillnad mellan Java och JavaScript. Båda är programmeringsspråk, men de har mycket specifika syften och fungerar på olika sätt.

Java

  • Fungerar bäst för stationära program och fristående applikationer.
  • Det är ett rent OOP-språk (objektorienterad programmering).
  • Den används huvudsakligen för applikationer på serversidan.
  • Måste ha en Java Virtual Machine (JVM) för att kunna köras.
  • Använder mer minne.

JavaScript

  • Lätt OOP webbaserat skriptspråk.
  • Ger formvalidering och interaktivitet (animationer) på webbplatser.
  • Används för programmering på klientsidan.
  • Stöds av de flesta webbläsare.
  • Använder mycket lite minne för att köra.

Java vs JavaScript

Den största skillnaden mellan Java och JavaScript är vad de gör. Med Java kan du skapa fristående applikationer (kallade applets) som är miniprogram som körs på en stationär dator eller på nätet och till och med mobila plattformar som Android. JavaScript är ett textbaserat språk som utvecklaren infogar i HTML- och CSS-kod för att använda på en webbplats. Du måste kompilera Java, vilket innebär att efter kodning, utvecklaren lägger den genom en process som komprimerar den och förvandlar den till ett enda program. Då måste den användas på ett operativsystem eller en server som har Java Virtual Machine (JVM) installerat. JavaScript kan enkelt skrivas in på en HTML-sida, laddas upp till webbservern och användas inom några sekunder. Inget mer än en webbläsare krävs för att läsa och köra koden.

Vad gör Java?

Fördelar

  • Skriv en gång, kör överallt.
  • Lätt att felsöka med kompileringsverktyg.
  • Stöds av de flesta operativsystem.

Nackdelar

  • Kräver att Java Virtual Machine (JVM) körs.
  • Måste sammanställas till bytecode innan du använder den.
  • Svårare att lära sig och koda.
  • Inte läsbar för människor.

Java utvecklades av James Gosling från Sun Microsystems 1995 och släpptes först 1996. Java började som bara ett programmeringsspråk för stationära applikationer men vände sig snabbt till en webbaserad lösning. En fördel med att använda Java är att det skapar en fin, snygg, förpackad lösning. Utvecklaren kodar applikationen, kör den genom en kompilator, och resultatet är en applet som kan användas på en dator eller ringas från en webbläsare med ett plugin. Java är främst en server-sida applikation vilket innebär att den inte körs i webbläsaren men kan ses «genom» den.

Stöds av de flesta operativsystem

Java stöds av nästan alla operativsystem, men det krävs speciella plugins för att kunna köras i en webbläsare. Kompileringsprocessen gör det lättare att upptäcka och korrigera fel innan distribution. Java är dock ett komplext språk med dussintals bibliotek, ramar, API: er, plugins, och det kräver att Java’s Virtual Machine (JVM) körs. Java-kod är inte läsbar för människor, och vissa utvecklare går bort från att använda den på grund av oro över säkerhet och kompatibilitet.

«Skriv en gång, spring överallt.»

Idag används Java oftast för företagslösningar, stora data, vetenskapliga beräkningar, kreditkortsbehandling och Android-appar. Den används också i applikationer på serversidan som Apache, JBoss, Geronimo och GlassFish. Oracle äger Java, och mantrat de använder för att beskriva Java-processen är «skriv en gång, kör överallt.»

Java-exempel

Ett snabbt exempel på Java-kod är detta utdrag nedan, vilket skapar ett slumptal som en programmerare kan använda för olika ändamål, särskilt med krypterings- och säkerhetsapplikationer.

En liten Java-applet som skapar ett slumptal.

Vad är JavaScript?

Fördelar

  • Integreras enkelt med HTML- och CSS-programmering.
  • Använder mindre minne och är mer robust än Flash.
  • Lättläst och alla utvecklare kan anpassa kodavsnitt för eget bruk.
  • Lätt att lära sig och använda snabbt.

Nackdelar

  • Kan bara köras i en webbläsare.
  • Måste anpassa koden för olika webbläsare / miljöer.
  • Svårare att felsöka.

JavaScript är ett lätt, lättlärt textspråk som utvecklare kan infoga på HTML- och CSS-sidor för att lägga till interaktivitet, animationer och saker som formvalidering på webbsidor. Eftersom Flash har gått ut har JavaScript tagit över eftersom det är kraftfullt, flexibelt och återanvändbart. JavaScript är främst en klientsida-applikation, vilket innebär att den körs direkt i webbläsaren utan att behöva ta någon kod från en fjärrserver. Uppfinningen av Node.js har dock öppnat upp alternativ för serversidan. JavaScript-utvecklare delar kodavsnitt, anpassningsbara bibliotek, klasser och ramar så att du snabbt kan koda komplexa applikationer.

Mänsklig läsbar men ändå svår att felsöka

Det bästa med JavaScript är att det är läsbart för människor, och alla programmerare kan undersöka koden och ta reda på vad den gör. Den integreras sömlöst med HTML och CSS men måste ibland anpassas för att miljön ska fungera korrekt. JavaScript körs endast i en webbläsare; den har inte skrivbordsfunktioner. Det är också svårare att felsöka eftersom du bara kan bevittna problem när du testar det live i en webbläsare.

Lätt och används i frontend-applikationer

Programmerare älskar JavaScript för sin lätta flexibilitet. Det används oftast i front-end applikationer som jQuery, AngularJS och Backbone.js. JavaScript kan också användas på serversidan med hjälp av Node.js, vilket är en JavaScript-runtime-miljö som gör att den kan fungera utanför en webbläsare. Några exempel på företag som använder Node.js för sina webbapplikationer är Netflix, PayPal, Microsoft, Uber, LinkedIn, eBay och Walmart.

JavaScript-exempel

Ett utmärkt exempel (från w3schools.com) på JavaScript i aktion är den nedan som använder en jQuery klippt och ett formulärfält för att filtrera resultaten i en tabell. När användaren skriver in någon del av förnamnet, efternamnet eller e-postadressen, byter tabellen de icke-matchande raderna till «dolda» direkt. Koden nedan illustrerar hur lite arbete du behöver göra för att enkelt utföra otroliga funktioner.

Kort JavaScript-kod som filtrerar en tabellista.

Vilket språk är bäst för din ansökan?

Beslutet att använda Java eller JavaScript beror på några få faktorer, och det kan komma till personliga preferenser. Om din applikation kommer att köras på en mobil plattform eller är inriktad på en företagslösning, är Java mest meningsfullt. Om du vill lägga till dynamisk interaktion på en webbplats med jQuery för omedelbara sökresultat, är JavaScript en bättre insats. Java och JavaScript delar kvaliteter, vilket innebär att de överlappar i vissa funktioner, men det bör vara tydligt, vilket fungerar bäst för ditt specifika projekt. När du överväger applikationer på serversidan är beslutet att använda Node.js vs. Java ett personligt som du måste bestämma själv. Att lära sig både Java och JavaScript är ett plus för alla utvecklare som vill utöka sin marknadsförbarhet.