Saltar al contenido

Mixed Reality kan vara din nyckel till VR

11 de abril de 2023
xr expo ipDhOQ5gtEk unsplash 68a4b930f5e543819891b54b261a1f18

Viktiga takeaways

  • Ny programvara låter användare föra den verkliga världen till virtuell verklighet.
  • Användare kommer snart att ha många val att experimentera med i blandad verklighet eftersom fler headset kommer ut i butikerna.
  • Bloomberg rapporterar att Apples mixed-reality-enhet kan lanseras redan nästa år.

Att blanda den virtuella och verkliga världen är en av teknikens hetaste nya trender. Varo Labs XR-3 mixed reality-headset får ny programvara som gör det möjligt för användare att spåra former. Formerna kan sedan användas som fönster till verkligheten för användare som bär virtuell verklighet (VR) headset. Apple planerar enligt uppgift att släppa ett mixed reality-headset nästa år. «Genom att blanda digitala och fysiska element, MR [mixed reality] skapar en mycket mer realistisk upplevelse jämfört med VR, säger David King Lassman, vd för mixed reality-utvecklaren GigXR till Lifewire i en e-postintervju.

Blandar ihop det

Varjo Lab Tools är en programsvit som snart kommer att släppas som kommer att fungera med Varjo XR-3 mixed reality-headset. Headsetet erbjuder ett sätt att se in i den verkliga världen med hjälp av färgkameror. Många VR-headset erbjuder sätt att se förstärkt verklighet (AR) genom att föra virtuella objekt till den verkliga världen. Men Varjos nya mjukvara är designad för att föra in riktiga saker i den virtuella världen. Mjukvaran är en del av en ny plattform Varjo kallar Reality Cloud för virtuell teleportering. Användare kan fånga ett verkligt utrymme på en viss plats och dela den verkligheten i extrem detalj för en avlägsen person att uppleva i den virtuella världen.

Någon som använder en virtuell verklighetssurfplatta i ett odlingsfält för att hantera grödan.

Programvaran fungerar genom att skanna detaljerna i ett rum i detalj och sedan låta användaren visa någon som befinner sig på distans en vy av rummet i realtid. För användare kan blandad verklighet erbjuda ökad säkerhet när de bär VR-glasögon. «Människor är mindre benägna att snubbla över möbler eller i yttersta fall gå in i trafiken om möblerna och trafiken är en del av den verklighet de ser», sa teknikexperten Jeff Miller till Lifewire i en e-postintervju. «Detta är inte säkert som vi har sett med Pokémon Go där ett fåtal personer gick in i trafiken eller vidtog andra farliga handlingar medan de helt absorberades av telefonens skärm.» Användare kommer snart att ha många val att experimentera med i blandad verklighet. Nreal tillkännagav nyligen att deras augmented reality-glasögon för $599 skulle vara tillgängliga nästa månad via Verizon.

Bloomberg rapporterar att Apples mixed-reality-enhet kan lanseras redan nästa år. Det är inte första gången Gurman har rapporterat om denna mixed reality-enhet. Rapporten säger att den kommer att ha avancerade chips, skärmar, sensorer och avatarbaserade funktioner. Genom att blanda digitala och fysiska element kan MR [mixed reality] skapar en mycket mer realistisk upplevelse jämfört med VR.

Framtiden är blandad

Möjligheterna för framtida användningar för blandad verklighet sträcker sig från medicin till vardagskommunikation, säger observatörer. Flyg- och försvarsindustrin använder headset med mixed reality för att hålla kostnaderna nere. Medicinska dockor för studenter att öva på kan kosta upp till 70 000 dollar vardera, och flygsimulatorer för kommersiella flygplan kostar hundratusentals eller till och med miljoner dollar, påpekade Lassman. En potentiell användare för blandad verklighet är inom medicin. Till exempel, i GigXR:s HoloPatient – ​​en hologrampatient – ​​överlagras användarens faktiska fysiska omgivning. «Tänk på en virtuell patient som sitter i en riktig stol framför ditt klassrum eller till och med i ditt vardagsrum där du säkert kan observera, bedöma och diagnostisera en patients tillstånd,» sa Lassman. Utbildning är ett annat område där blandad verklighet kan slå den verkliga världen. «‘Holografiska’ mixed reality-upplevelser kan göra det möjligt för säljteam att visa kunderna hur produkter kommer att se ut och fungera i deras utrymme», sa Alex Young, VD för företaget Virti för uppslukande lärande, till Lifewire i en e-postintervju. NASA-astronauter använder också blandad verklighet i omloppsbana. Byrån testade nyligen ett Microsoft HoloLens mixed reality-headset för att övervaka experiment ombord på rymdstationen. Förra sommaren använde astronauten Megan McArthur AR-headsetet för att ersätta en hårdvara i Cold Atom Lab, vilket gjorde det möjligt för anläggningen att producera ultrakalla kaliumatomer. «Cold Atom Lab investerar i användningen av den här tekniken på rymdstationen, inte bara för att det är spännande, utan för att det kan ge ytterligare kapacitet för dessa komplexa uppgifter som vi litar på att astronauter ska utföra», säger Kamal Oudrhiri, Cold Atom Labs projekt chef på JPL i ett pressmeddelande. «Denna aktivitet var en perfekt demonstration av hur Cold Atom Lab och kvantvetenskap kan dra fördel av mixed reality-teknologi.»