Saltar al contenido

MP3-fil (vad det är och hur man öppnar en)

22 de julio de 2021
mp3 files 5a46b31247c2660036f48320

Vad du ska veta

  • En MP3-fil är en MP3-ljudfil.
  • Öppna en med VLC eller iTunes.
  • Konvertera till WAV, M4A, OGG, etc. med Zamzar eller Freemake Audio Converter.

Den här artikeln beskriver vad MP3-filer är, de bästa sätten att öppna en och hur man konverterar en till M4A, WAV och andra format.

Vad är en MP3-fil?

En fil med MP3-filtillägget är en MP3-ljudfil som utvecklats av Moving Pictures Experts Group (MPEG). Förkortningen står för MPEG-1 eller MPEG-2 Audio Layer III. En MP3-fil används normalt för att lagra musikdata, men det finns också många gratis ljudböcker som finns i detta format. På grund av dess popularitet erbjuder en mängd olika telefoner, surfplattor och till och med fordon inbyggt stöd för att spela MP3-filer. Vad som gör MP3-filer annorlunda än vissa andra ljudfilformat är att deras data komprimeras för att minska filstorleken till bara en bråkdel av vad format som WAV använder. Detta innebär tekniskt att ljudkvaliteten minskar för att uppnå en så liten storlek, men avvägningen är vanligtvis acceptabel, varför formatet används så mycket.

Hur man öppnar en MP3-fil

Du kan spela MP3-filer med många olika datorprogram, inklusive standardmusikspelaren i Windows, VLC, iTunes, Winamp och de flesta andra musikspelare. Apple-enheter som iPhone, iPad och iPod touch kan spela MP3-filer utan en speciell app, som direkt från webbläsaren eller Mail-appen. Detsamma gäller för Android-enheter, Amazon Kindle och andra. Om du försöker ta reda på hur du lägger till MP3-filer (eller andra ljudformat som stöds) till iTunes så att du kan synkronisera dem med din iOS-enhet, se vår guide för att importera musik till iTunes. Behöver du klippa ut eller förkorta en MP3-fil istället? Hoppa ner till avsnittet «Hur man redigerar en MP3-fil«för hur du kan göra det. Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet, se vår Så här ändrar du standardprogrammet för en Specifik filtilläggsguide för att göra den ändringen i Windows.

Hur man konverterar en MP3-fil

Det finns många sätt att spara MP3 till andra ljudformat. Programmet Freemake Audio Converter är ett exempel på var du kan konvertera det till WAV, WMA, AAC och andra liknande format. Massor av andra MP3-omvandlare kan laddas ner via vår lista över gratis ljudkonverteringsprogram. De flesta av programmen i listan kan också konvertera MP3 till M4R för en iPhone-ringsignal, men också till M4A, MP4 (för att skapa en «video» med bara ljud), WMA, OGG, FLAC, AAC, AIF / AIFF / AIFC , och många andra. Om du letar efter en MP3-omvandlare online som är enkel att använda, rekommenderar vi Zamzar eller FileZigZag. Allt du behöver göra är att ladda upp filen till webbplatsen och sedan välja det format du vill konvertera till. Du måste sedan ladda ner den konverterade filen till din dator för att kunna använda den. Bear File Converter är ett annat onlineverktyg som låter dig spara din MP3-fil i MIDI-format som en MID-fil. Du kan också ladda upp WAV-, WMA-, AAC- och OGG-filer. Filen kan komma från din dator eller en URL om den lagras online. Även om detta tekniskt inte anses vara «konverterande» kan du ladda upp en MP3-fil direkt till YouTube med webbtjänster som TunesToTube och TOVID.IO. De är avsedda för musiker som vill marknadsföra sin originalmusik och inte nödvändigtvis behöver en video för att följa den.

Hur man redigerar en MP3-fil

MP3Cut.net är en webbplats som snabbt kan trimma en MP3-fil för att göra den inte bara mindre i storlek utan också kortare i längd. Några andra redigeringsverktyg där inkluderar en volym, hastighet och tonhöjdsväxlare. Audacity är en populär ljudredigerare med många funktioner, så det är inte lika lätt att använda som den vi just nämnde. Det är dock bra om du behöver redigera mitten av MP3-filen eller göra avancerade saker som att lägga till effekter och blanda flera ljudfiler. Innan du laddar ner och använder Audacity, se till att granska dess sekretesspolicy så att du är bekväm med dess villkor. Det är möjligt att redigera MP3-metadata i batcher med taggredigeringsprogramvara som Mp3tag.

Vanliga frågor

  • Hur kan jag trimma en MP3-fil i Windows Media Player? Windows Media Player tillåter inte att du redigerar MP3-filer som standard. Men ett plugin från tredje part som SolveigMM WMP Trimmer kan göra det till en multimediaredigerare.
  • Hur kan jag spara en fil i Audacity som en MP3? Gå till Fil > Exportera > Exportera som MP3. Du kan redigera inställningarna för bithastighet, kvalitet och hastighet om du vill. Välj en mapp för att spara MP3 i och ge den ett nytt filnamn och välj sedan Spara.
  • Hur kan jag lägga till en bild eller albumbilder till en MP3? Med iTunes högerklickar du på låten du vill lägga till konstverk till och väljer Song Info. Välj sedan Konstverk flik> Lägg till konstverk. Navigera till den bild du vill använda och välj Öppna > OK.
  • Hur kan jag göra en MP3-fil mindre? Öppna filen i ett av våra rekommenderade musikredigeringsprogram som Audacity och försök att koda om filen med en mindre bithastighet. Du kan säkert gå ner till 128 Kb utan att offra för mycket ljudkvalitet. De flesta lyssnare kan inte se skillnaden mellan något inspelat med 128 Kb och något inspelat med högre bithastighet.