Saltar al contenido

Ny AI-teknik kan minska vårt föroreningsproblem?

10 de marzo de 2023
GettyImages 523433760 f56bb08755c7457589a084bfb0cfb417

Viktiga takeaways

  • Google använder AI för att göra trafikljusen mer effektiva som en del av ett försök att minska föroreningarna.
  • Google-projektet är en del av en accelererande trend att använda AI för att bekämpa utsläpp och klimatförändringar.
  • Google hävdar att dess lösning orsakar en 10-20% minskning av bränsleförbrukningen och fördröjningstid vid korsningar.

När det gäller att minska utsläppen kan tekniken hjälpa små steg att läggas ihop för att ge stora resultat. Google arbetar med ett projekt som kan använda artificiell intelligens (AI) för att göra trafikljusen mer effektiva i ett försök att minska föroreningarna. Det är en del av en växande ansträngning att utnyttja kraften hos AI för att bekämpa klimatförändringar. «AI kan hjälpa klimatförändringarna genom energisektorn genom att göra nätet smartare,» sa Yeganeh Hayeri, en miljö- och transportexpert vid Stevens Institute of Technology, till Lifewire i en e-postintervju. Användningen av AI «kan förbättra godstransporter, det kan drastiskt förändra våra leveranskedjemodeller, det kan hjälpa oss med mer energieffektiva byggnadsdesigner, etc. Listan är lång», tillade Hayeri. «AI ger oss verktyg som överlag kan göra våra komplexa system mer hållbara och effektiva.»

Ett ljus i taget

Google sa att de testar AI-teknik i Israel för att optimera effektiviteten hos trafikljusen. Företaget hävdar att lösningen orsakar en 10-20% minskning av bränsleförbrukningen och fördröjningstid vid korsningar. Google har kört piloter av den AI-baserade trafiksignaloptimeringstekniken på fyra platser i Israel, i samarbete med Haifa kommun och Israel National Roads Company. Företaget sa att de planerar att pilotera programmet i andra länder snart. Kate Brandt, Googles hållbarhetschef, sa i en videopresentation att företaget arbetade med att beräkna trafikförhållanden och timing vid korsningar i städer över hela världen och sedan började träna en AI-modell för att optimera dessa ineffektiva korsningar. «Ineffektiva trafikljus är dåligt för miljön och dåligt för folkhälsan eftersom tomgångsbilar betyder slöseri med bränsle och mer luftföroreningar på gatunivå», sa hon. «Det här är en möjlighet för AI att hjälpa till att skapa genombrottsförändringar.»

Klimatuppfattningar

Ibland handlar kampen mot klimatförändringen om att motverka missuppfattningar kring frågan, säger experter. Blackbird.ai använder AI-drivna system för att bekämpa desinformation om klimatet. Företaget hävdar att dess teknik kan hitta desinformationsberättelser om klimatförändringar som löper över sociala medieplattformar och meddela organisationer och regeringar. «Desinformation om klimatförändringar som sprids av illvilliga aktörer i form av konkurrenter, motstridande nationalstater och till och med randgrupper är vanlig och djupt integrerad i den stora mängd nyheter vi som befolkning har tillgång till under 2000-talet,» Wasim Khaled, VD för Blackbird.ai, berättade för Lifewire i en e-postintervju.

Tung trafik på en tiofilig motorväg.

Förra året upptäckte Blackbird.AI:s teknologi en stor mängd konversationer kring begreppet «klimatförändringslåsningar» som en potentiell metod som regeringen skulle kunna använda för att bekämpa klimatförändringarna. Lockdown-konversationer uppstod först efter att en artikel med titeln «Avoiding a Climate Lockdown» publicerades av en välrenommerad medieorganisation, Project Syndicate. «Även om artikeln berörde hypotetiska värsta tänkbara scenarier som nedstängningar av klimatförändringar, var fokus i artikeln på hur vi, om vi kan göra förändringar nu, kommer att undvika extrema åtgärder och oåterkalleliga skador på vår planet,» sa Khaled. AI hjälper också till att bättre förutsäga effekterna av föroreningar och klimatförändringar. Till exempel använder forskare den AI-drivna tekniken Deep Emulator Network Search (DENSE) för att förbättra en simulering kring hur sot och aerosoler reflekterar och absorberar solljus. AI-system hjälper till att förbättra den övergripande skördekvaliteten och noggrannheten – känt som precisionsjordbruk. AI-teknik hjälper till att upptäcka sjukdomar i växter, skadedjur och dålig näring på gårdar. Till exempel använder företaget aWhere AI för att förstå hur föroreningar och klimatförändringar påverkar jordbrukets avkastning. «Genom att förstå vädermönster, torkacykler och säsongsbetonade översvämningar kan aWhere göra det möjligt för bönder att bättre förbereda sig och mildra effekterna av extrema väderhändelser», sa teknikanalytikern Daniel Intolubbe-Chmil till Lifewire i en e-postintervju. «Men effekterna av dessa lösningar stannar inte vid en bondes avkastning, eftersom livsmedelskriser snabbt blir humanitära kriser.»