Saltar al contenido

Ny teknik kan bättre hjälpa människor med nedsatt syn

4 de agosto de 2022
GettyImages 1210533742 c81ccc1f376c4522af1f6be3e211f4a8

Nyckel takeaways

  • Infraröda glasögon skulle en dag kunna hjälpa människor med nedsatt syn.
  • Forskare kunde kombinera 3D-kameror och ett haptiskt armband för att hjälpa människor att navigera utan syn.
  • Framtida framsteg inom artificiell intelligens, augmented reality och lidar-kapacitet kan också hjälpa dem med synförlust.

Personer med nedsatt syn kan snart få hjälp att navigera runt hinder genom att använda en ny sorts infraröda glasögon. Forskare vid Tekniska universitetet i München i Tyskland publicerade nyligen en artikel om deras 3D-kamera och haptiska återkopplingsarmband. Det är en del av en växande ansträngning att använda teknik för att hjälpa personer med synproblem. «Ny teknologi kan och fyller i luckorna för dem med en mängd funktionsnedsättningar, inklusive synförlust,» sa Doug Walker, chef för forskning och utveckling på Hadley, ett lärcentrum för dem som drabbas av synförlust, till livetstrad i en e-postintervju. . «Och när tekniska verktyg är designade utifrån principerna för universell design, gynnas alla, även de med funktionshinder som synnedsättning.»

Att se i mörkret

Den nya designen av tyska forskare använder infraröda kameror i glasögon för att fånga en stereoskopisk bild. Sedan bearbetar en dator bilderna för att skapa en karta över det omgivande området. Ett armband ger användaren feedback från vibrationer för att hjälpa användare att förstå hur nära föremål är och hur de är orienterade. Glasögonen fungerar även i mörker. «Även i den nuvarande eran står synskadade människor inför en ständig utmaning att navigera», skrev författarna i sin studie.

Det vanligaste verktyget som är tillgängligt för dem är käppen. Även om käppen tillåter bra detektering av föremål i användarens omedelbara närhet, saknar den förmågan att upptäcka hinder längre bort. «Människor med funktionsnedsättningar måste kunna vara involverade på alla nivåer av vår teknik…» Studien visade att testpersoner kunde få 98 procents noggrannhet när de navigerade vägar. Alla fem deltagare i studien klarade hindervägen i sitt första försök.

Tech for Vision

Ny teknik för användare med nedsatt syn är ett växande område. Till exempel förvandlar Apples nya AI-drivna Live Text-funktion bilder till text och läser till och med texten på en bild. «Det betyder att istället för att be om hjälp med att läsa en meny kan jag helt enkelt ta en bild av den och få min telefon att läsa tillbaka den för mig,» sa Walker. Andra prylar som inte var speciellt utformade för användare med nedsatt syn är också användbara.

Walker förlitar sig på sin Apple Watch för många aktiviteter. «Jag kan till exempel be Siri att ställa in en påminnelse för mig så att jag inte behöver förlita mig på att skriva ner något och läsa min handstil,» sa han. En annan användbar uppsättning tekniska verktyg för personer med nedsatt syn är smarta hemenheter. «Detta gör det möjligt för någon med dålig eller ingen syn att sänka värmen med en enkel talad fras jämfört med att kämpa för att läsa en termostat, be en smart högtalare att läsa en bok högt eller släcka alla hushålls lampor med ett enkelt verbalt kommando.» sa Walker.

Närbild på vuxna händer som styr ett barns händer över brail print i en bok.

Andra trender inkluderar förstoringsverktyg inbyggda i vardagliga enheter, kamerateknik inbyggd i wearables, navigationsteknik som ger multisensorisk feedback i wearables och tillgänglig teknik för distansanställning eftersom den överensstämmer med Web Content Accessibility Guidelines, Sassy Outwater-Wright, som har en bakgrund inom funktionshinder och arbetade som blind akustiker och ljudtekniker, berättade för livetstrad i en e-postintervju. De flesta verktyg för nedsatt syn är konceptualiserade av seende människor som föreställer sig hur det måste vara för en person med nedsatt syn, sa hon. «Människor med funktionshinder måste kunna vara involverade på alla nivåer av vår teknik, från forskning och utveckling till ledarskap och investeringar, till marknadsföring och underhåll,» tillade Outwater-Wright.

Det händer inte i stora drag, så tekniken på marknaden blir snabbt föråldrad eftersom den baserades på vad en seende person antog att vi behövde med väldigt lite input från det faktiska blinda samhället.» Framtida framsteg inom artificiell intelligens, förstärkt verklighet och lidar-kapacitet skulle kunna hjälpa dem med synförlust, Walker sa «Till exempel kommer en självkörande bil att vara en spelomvandlare för de av oss som har varit tvungna att ge upp bilnycklar p.g.a. nedsatt syn», tillade han. «Också, tanken på att bära glasögon som kan berätta för mig vem som är i rummet eller vad som finns i mitt skafferi är spännande.»