Saltar al contenido

Nya datorchips kan bearbeta mer som din hjärna gör

22 de septiembre de 2022
GettyImages 85758332 40d66fa34d24426da56bf7755e794161

Nyckel takeaways

  • Chips baserade på den mänskliga hjärnans arkitektur kan hjälpa till att göra prylar smartare och mer energieffektiva.
  • BrainChip tillkännagav nyligen sin Akida neurala nätverksprocessor.
  • Mercedes använder BrainChip-processorn i sin nya Mercedes Vision EQXX konceptbil, marknadsförd som «den mest effektiva Mercedes-Benz som någonsin byggts.»

En ny generation av smartphones och andra prylar skulle kunna drivas av chips som är utformade för att fungera som din hjärna. BrainChip tillkännagav nyligen sin Akida neurala nätverksprocessor. Processorn använder chips inspirerade av den mänskliga hjärnans spiknatur. Det är en del av en växande satsning på att kommersialisera chips baserade på mänskliga neurala strukturer. Den nya generationen chips kan innebära «mer djupgående neurala nätverksbehandlingsmöjligheter i framtiden på bärbara enheter, t.ex. smartphones, digitala följeslagare, smartklockor, hälsoövervakning, autonoma fordon och drönare,» Vishal Saxena, professor i el- och datorteknik vid University of Delaware berättade för Lifewire i en e-postintervju.

Brains on a Chip

BrainChip säger att de nya korten kan hjälpa till att inleda en ny era av fjärrstyrd AI, även känd som edge computing, på grund av deras prestanda, säkerhet och låga effektbehov. Genom att efterlikna hjärnbearbetning använder BrainChip en egen bearbetningsarkitektur som heter Akida, som är både skalbar och flexibel för att möta kraven i edge-enheter. Vid kanten analyseras sensoringångar vid insamlingspunkten snarare än genom överföring via molnet till ett datacenter. «Jag är exalterad över att människor äntligen kommer att kunna njuta av en värld där AI möter Internet of Things», säger Sean Hehir, BrainChip VD, i pressmeddelandet. «Vi har arbetat med att utveckla vår Akida-teknik i mer än ett decennium, och med den fulla kommersiella tillgängligheten av vår AKD1000 är vi redo att fullt ut genomföra vår vision. Andra teknologier är helt enkelt inte kapabla till det autonoma, inkrementella lärandet vid ultra -låg strömförbrukning som BrainChips lösningar kan ge.»

Mercedes Vision EQXX

Mercedes Vision EQXX.

Mercedes använder BrainChip-processorn i sin nya Mercedes Vision EQXX konceptbil, marknadsförd som «den mest effektiva Mercedes-Benz som någonsin byggts.» Fordonet innehåller neuromorfisk beräkning för att minska strömförbrukningen och utöka fordonsräckvidden. BrainChips Akida neuromorfa chip tillåter sökordsupptäckning i kabinen istället för att använda kraftkrävande dataöverföring för att bearbeta instruktioner. En betydande fördel med chips designade som en hjärna, även kallad neuromorf design, är potentiella energibesparingar. Även om forskare förstår mycket lite om grunden för kognition, förbrukar en mänsklig hjärna bara cirka 20 watt energi, sa Saxena. «Detta beror på det faktum att hjärnan utför «in memory computing» och kommunikation med spikar på ett händelsestyrt sätt, varvid energi bara förbrukas när en spik avges», tillade han. Neuromorfa chips är en bra passform för processorintensiva uppgifter som djupinlärning AI-datorer eftersom de använder mycket mindre ström. Chipsen kan också vara till hjälp för avancerade enheter som smartphones där batterikapaciteten är begränsad, sa Saxena.

Framtida Chip Brains

BrainChip är ett av många nystartade företag som fokuserar på hjärninspirerade chips, kallad neuromorf design, inklusive SynSense och GrAI Matter Labs. Intel arbetar på sitt Loihi neuromorfa chip, men det är ännu inte tillgängligt för köp. Den internationella forskargruppen IMEC i Belgien utvecklar neurala nätverk för att utveckla bättre ljudenheter, radar och kameror som reagerar på vissa händelser. Neurala chips erbjuder «möjligheten för onlineinlärning, vilket gör avkänningssystem anpassningsbara till verkliga variationer (tänk på att ändra ljusförhållanden för kameror eller variationer från person till person för bärbara enheter),» Ilja Ocket, en programchef på IMEC, sa till Lifewire i en e-postintervju. Neuromorfa chips kan också tillåta datorer att se som människor. Prophesee tillämpar neuromorfa tekniker för synbearbetning. Företagets tillvägagångssätt kallas händelsebaserad vision, som bara fångar och bearbetar information som förändras i en scen som människor gör istället för en kontinuerlig ström av data för hela de platser som konventionella kameror använder. Neuromorfa chips skulle en dag kunna möjliggöra mer intelligenta sensorer i enheter som smarta bärbara enheter, AR/VR-headset, personliga robotar och robottaxi, sa Ocket. De nya chipsen kan utföra lokala AI-uppgifter för att lära av och anpassa sig till lokala och föränderliga miljöer. «Allt detta utan behov av molnkommunikation, vilket möjliggör inbyggd integritet», tillade han.