Saltar al contenido

Översikt över hur du skapar ljudsystem för hela huset eller flera rum

21 de junio de 2021
GettyImages 173008346 57f149d15f9b586c3520a4c0

Hela ljudsystem – även känt som system för flera rum eller flera zoner – har blivit allt populärare genom åren. Med lite planering och en öppen helg för att starta och avsluta projektet kan du ha full kontroll över hur musik spelas i hela hemmet. Det finns flera metoder och tekniker att tänka på när det gäller att distribuera ljud, var och en med sina egna fördelar och utmaningar. Som sådan kan det verka lite skrämmande att ta reda på hur alla bitar samlas harmoniskt, vare sig de är trådbundna, trådlösa, drivna och / eller icke-drivna. Du äger antagligen redan en del utrustning, som stereohögtalare och en hemmabiomottagare av hög kvalitet. Nästa steg är att planera hur ditt flerrumssystem kommer att se ut innan du utökar och utnyttjar funktioner för att täcka ytterligare områden. Läs vidare för att få en uppfattning om de olika sätten att få jobbet gjort.

System med flera zoner / enstaka källor med en mottagare

Det enklaste sättet att skapa ett stereoanlägg med två zoner är sannolikt precis vid dina fingertoppar. Många hemmabiomottagare har en högtalare A / B-omkopplare som möjliggör anslutning till en andra uppsättning högtalare. Placera ytterligare högtalare i ett annat rum och installera högtalarkablar som leder till mottagarens högtalar B-terminaler. Det är allt! Genom att växla mellan A / B-omkopplaren kan du välja när musik ska spelas i ett eller båda områdena. Det är också möjligt att ansluta ännu fler högtalare till mottagaren med hjälp av en högtalaromkopplare, som fungerar som ett nav. Kom bara ihåg att även om det kan vara flera zoner (olika områden) är det fortfarande en källa. Du vill ställa in ett system med flera källor för att strömma olika musik till olika rum / högtalare samtidigt.

Multi-Zone / Multi-Source-system med en mottagare

Om du äger en nyare hemmabiomottagare kan du utnyttja dess funktioner för flera rum / källor utan att behöva integrera en omkopplare. Många mottagare har ytterligare utgångar som kan ge tvåkanalsljud (och ibland video) till så många som tre separata zoner. Det betyder att du kan spela olika musik / källor i olika områden istället för att alla högtalare delar samma. I vissa modeller är ljudutgången högtalarnivå, som bara behöver kabellängder som ansluts till alla andra högtalare. Men var noga med att kontrollera noggrant. Vissa mottagare använder en oförstärkt signal, vilket kräver linjekablar och en extra förstärkare mellan rum och extra högtalare.

Avancerade kontrollsystem för flera zoner / flera källor

Ett kontrollsystem med flera zoner är i huvudsak en växellåda (som högtalaromkopplaren) som låter dig skicka en vald källa (t.ex. DVD, CD, skivspelare, mediaspelare, radio, mobil enhet etc.) till ett specifikt rum ) i ditt hem. Dessa styrsystem kan skicka antingen linjenivåsignaler till en förstärkare som finns i utvalda rum eller de kan ha inbyggda förstärkare som skickar högtalarnivåsignaler till de valda rummen. Oavsett vilken typ, med dessa styrsystem kan du lyssna på olika källor samtidigt i olika zoner. De finns i många konfigurationer, ofta från fyra till så många som åtta eller fler zoner.

Hela huset ljudnätverk / dator-LAN

De som har turen att äga ett hem med nätverksledningar som redan är installerade i hela kan njuta av en betydande fördel. Samma typ av kablar (CAT-5e) som används för att ansluta ett datanätverk kan också distribuera ljudsignaler till flera zoner. Detta sparar mycket arbete och tid (så länge högtalarna har eller kan utrustas med anslutningen) eftersom du inte behöver oroa dig för att köra ledningar (dvs mäta längder, borrhål etc.) överallt. Du behöver bara placera högtalare och ansluta till närmaste kompatibla port. Även om denna typ av ledningar kan distribuera ljudsignaler kan den inte användas samtidigt för ett datanätverk. Du kan dock använda din dator för att distribuera ljud över ditt trådbundna hemnätverk i form av digitala ljudfiler, internetradio eller online-streamingtjänster. Detta är en billig lösning, särskilt om du redan har ett datornätverk installerat.

Trådlös musikdistribution

Om du inte har ett föranslutet hem och om det är för mycket att ta hänsyn till eftermonteringsledningar kanske du vill bli trådlös. Trådlös teknik fortsätter att göra stadiga förbättringar och erbjuder användarna en omfattande upplevelse som också kan vara ganska lätt att installera. Många av dessa högtalarsystem använder WiFi och / eller Bluetooth – vissa kan ha ytterligare trådbundna anslutningar – och kommer ofta med mobilappar som är utformade för bekväm kontroll via smartphones och surfplattor. Det blir ganska enkelt att lägga till och konfigurera ytterligare högtalare. Men en anmärkningsvärd begränsning för att använda trådlösa högtalare är kompatibilitet. de flesta trådlösa högtalarsystem är gjorda för att fungera / paras endast med andra av samma tillverkare (och ibland inom samma produktfamilj). Så till skillnad från trådbundna högtalare som är agnostiska av märke / typ, kan du inte bara blanda och matcha trådlösa högtalare och uppnå samma sömlösa resultat. Trådlösa högtalare kan också vara dyrare än den trådbundna typen.

Trådlös musikadapter

Om du är ansluten till idén om trådlöst ljud men inte vill ersätta dina perfekt kapabla högtalare med den trådlösa typen, kan en digital medieadapter vara vägen att gå. Dessa adaptrar överbryggar en dator eller mobil enhet till en hemmabiomottagare antingen via WiFi eller Bluetooth trådlöst. Med mottagaren inställd på ingångskällan på adaptern (vanligtvis RCA, 3,5 mm ljudkabel, TOSLINK eller till och med HDMI) kan du strömma ljud till alla rum som har högtalare anslutna till mottagaren. Även om det är möjligt att använda flera musikadaptrar för att skicka separata ljudsignaler till olika uppsättningar högtalare (dvs. för multi-zon och multi-källa), kan det hamna mer komplicerat än det är värt. Även om dessa digitala medieadaptrar fungerar bra och är mycket överkomliga, är de ofta inte lika robusta när det gäller funktioner och anslutningar som med styrsystem.