PCM (pulskodsmodulation) beskriver en process som används för att konvertera analoga ljudsignaler (representerade av vågformer) till digitala ljudsignaler (representerade av enor och nollor – ungefär som datadata) utan komprimering. Denna process gör att inspelningen av en musikföreställning eller ett filmspår passar i ett mindre utrymme, virtuellt och fysiskt. För att få en visuell uppfattning om det utrymme som analogt och digitalt ljud tar upp, jämför storleken på en vinylskiva (analog) med storleken på en CD (digital).
PCM-grunder
PCM-analog-till-digital ljudkonvertering kan vara komplex, beroende på vilket innehåll som konverteras, vilken kvalitet som behövs eller önskas och hur informationen lagras, överförs och distribueras. I grundläggande termer är en PCM-ljudfil en digital tolkning av en analog ljudvåg. Målet är att replikera egenskaperna hos en analog ljudsignal så nära som möjligt.
PCM Audio och hemmabio
PCM används i CD-, DVD-, Blu-ray- och andra digitala ljudapplikationer. När det används i surroundljudapplikationer kallas det ofta för linjär pulskodmodulering (LPCM). En CD-, DVD- eller Blu-ray-skivspelare läser en PCM- eller LPCM-signal från en skiva och kan överföra den på två sätt:
- Genom att behålla signalens digitala form och skicka den till en hemmabiomottagare via en digital optisk, digital koaxial eller HDMI-anslutning. Hemmabiomottagaren konverterar sedan PCM-signalen till analog så att mottagaren kan skicka signalen genom förstärkarna och till högtalarna. PCM-signalen måste konverteras till analog eftersom det mänskliga örat hör analoga ljudsignaler.
- Genom att konvertera PCM-signalen tillbaka till analog form internt och sedan överföra den återskapade analoga signalen till en hemmabio eller stereomottagare via vanliga analoga ljudanslutningar. I det här fallet behöver stereo- eller hemmabiomottagaren inte utföra någon ytterligare konvertering för att du ska kunna höra ljudet.
De flesta CD-spelare tillhandahåller endast analoga ljudutgångar, så PCM-signalen på skivan måste konverteras till analog av spelaren internt. Vissa CD-spelare (liksom nästan alla DVD- och Blu-ray-spelare) kan emellertid överföra PCM-ljudsignalen direkt med det digitala optiska eller digitala koaxiala anslutningsalternativet. Dessutom kan de flesta DVD- och Blu-ray-spelare överföra PCM-signaler via en HDMI-anslutning. Kontrollera din spelare och stereo- eller hemmabiomottagare för dina anslutningsalternativ.
PCM, Dolby och DTS
Ett annat knep som de flesta DVD- och Blu-ray-skivspelare kan göra är att läsa okodade Dolby Digital- eller DTS-ljudsignaler. Dolby och DTS är digitala ljudformat som använder kodning för att komprimera informationen så att den passar all surroundljudinformation digitalt till en DVD- eller Blu-ray-skiva. Vanligtvis överförs okodade Dolby Digital- och DTS-ljudfiler till en hemmabiomottagare för vidare avkodning till analog, men det finns ett annat alternativ. När de läst kodade okodade signaler från en skiva kan många DVD- eller Blu-ray-skivspelare också konvertera Dolby Digital- och DTS-signaler till okomprimerad PCM och sedan:
- Skicka den avkodade signalen direkt till en hemmabiomottagare via en HDMI-anslutning, eller
- Konvertera PCM-signalen till analog för utgång via två eller flerkanaliga analoga ljudutgångar till en hemmabiomottagare som har motsvarande kompatibla ingångar.
Eftersom en PCM-signal är okomprimerad tar den dock mer överföringsutrymme för bandbredd. Som ett resultat, om du använder en digital optisk eller koaxiell anslutning från din DVD- eller Blu-ray-skivspelare till en hemmabiomottagare, finns det bara tillräckligt med utrymme för att överföra två kanaler med PCM-ljud. Den situationen är bra för CD-uppspelning, men för Dolby Digital- eller DTS-surroundsignaler som har konverterats till PCM måste du använda en HDMI-anslutning för fullständigt surroundljud eftersom det kan överföra upp till åtta PCM-ljudkanaler. För mer information om hur PCM fungerar mellan en Blu-ray-skivspelare och en hemmabiomottagare, se Blu-ray-skivspelarens ljudinställningar: bitstream vs, PCM.