Skip to content

Sänker Bluetooth trådlöst ljud ljudkvaliteten?

10 de julio de 2021
what to know about bluetooth 3134591 a68a7db743874c478f66b63ca2816428

Även om Bluetooth-teknik erbjuder ett vanligt sätt att njuta av trådlöst ljud genom högtalare och hörlurar, motsätter sig vissa människor Bluetooth eftersom du, ur en synvinkel för ljudkvalitet, är bättre att välja en av de Wi-Fi-baserade trådlösa teknikerna som AirPlay, DLNA , Play-Fi eller Sonos. Även om den förståelsen i allmänhet är korrekt, finns det mer att använda Bluetooth än vad som syns.

Lite om Bluetooth

Bluetooth skapades inte ursprungligen för ljudunderhållning, utan för att ansluta telefonhuvuden och högtalartelefoner. Den designades också med en mycket smal bandbredd, vilket tvingar den att tillämpa datakomprimering på en ljudsignal. Även om den här designen kan vara perfekt för telefonsamtal, är den inte perfekt för reproduktion av musik. Inte bara det, men Bluetooth kan tillämpa denna komprimering utöver datakomprimering som redan finns, till exempel från digitala ljudfiler eller källor som strömmas via Internet. Men en viktig sak att komma ihåg är att ett Bluetooth-system behöver inte ansöka denna ytterligare komprimering.

Det här är varför: Alla Bluetooth-enheter måste stödja lågkomplexitet-subbandskodning. Bluetooth-enheter kan dock också stödja valfria kodecs, som finns i Bluetooth Advanced Audio Distribution Profile-specifikationen. De valfria koderna som anges är: MPEG 1 & 2 Audio, MPEG 3 & 4, ATRAC och aptX. ATRAC är en codec som främst användes i Sony-produkter, framför allt i MiniDisc digitala inspelningsformat. Det välbekanta MP3-formatet är faktiskt MPEG-1 Layer 3, så MP3 täcks av specifikationen som en valfri codec.

Valfria codecs

Den officiella Bluetooth-standarden, i avsnitt 4.2.2, säger: «Enheten kan också stödja valfria codecs för att maximera användbarheten. När både SRC och SNK stöder samma valfria codec kan denna codec användas istället för obligatorisk codec.» I det här dokumentet hänvisar SRC till källenheten och SNK hänvisar till diskbänken (eller målenheten). Så källan skulle vara din smartphone, surfplatta eller dator, och diskhon skulle vara din Bluetooth-högtalare, hörlurar eller mottagare. Enligt design lägger Bluetooth inte nödvändigtvis till ytterligare datakomprimering till material som redan är komprimerat. Om både källenheten och sänkorna stöder kodeken som används för att koda den ursprungliga ljudsignalen kan ljudet sändas och tas emot utan ändring. Således, om du lyssnar på MP3- eller AAC-filer som du har lagrat på din smartphone, surfplatta eller dator, behöver Bluetooth inte försämra ljudkvaliteten om båda enheterna stöder det formatet. Denna regel gäller också internetradio- och streamingmusiktjänster som är kodade i MP3 eller AAC, vilket täcker mycket av det som finns tillgängligt idag. Men vissa musiktjänster experimenterar med andra format, till exempel hur Spotify använder Ogg Vorbis-codec. Men enligt Bluetooth SIG, den organisation som licensierar Bluetooth, förblir komprimering normen för nu. Det beror främst på att telefonen måste kunna överföra inte bara musik utan också ringar och andra samtalsrelaterade aviseringar. Ändå finns det ingen anledning att en tillverkare inte kunde byta från SBC till MP3- eller AAC-komprimering om den Bluetooth-mottagande enheten stöder den. Således skulle komprimeringen tillämpas på meddelandena, men MP3- eller AAC-filer skulle passera oförändrade.

Vad sägs om aptX?

Kvaliteten på stereoljud via Bluetooth har förbättrats över tiden. Den nuvarande aptX-codecen, som marknadsförs som en uppgradering till den föreskrivna SBC-codec, levererar «CD-liknande» ljudkvalitet via trådlöst Bluetooth. Kom bara ihåg att både Bluetooth-källan och sink-enheterna måste stödja aptX-codec för att kunna dra nytta av det. Men om du spelar MP3- eller AAC-material kan tillverkaren ha det bättre att använda det naturliga formatet på den ursprungliga ljudfilen utan ytterligare omkodning via aptX eller SBC. De flesta Bluetooth-ljudprodukter är byggda inte av företaget vars anställda bär sitt varumärke, utan av en original designtillverkare du aldrig har hört talas om. Och Bluetooth-mottagaren som används i en ljudprodukt tillverkades antagligen inte av ODM, utan av ännu en tillverkare. Ju mer komplex en digital produkt är, och om det finns fler ingenjörer som arbetar med den, desto mer sannolikt är det att ingen vet allt om vad som verkligen händer inuti enheten. Ett format kan lätt omvandlas till ett annat, och du skulle aldrig veta det eftersom nästan ingen Bluetooth-mottagande enhet kommer att berätta vad det inkommande formatet är. CSR, företaget som äger aptX-codec, hävdar att den aptX-aktiverade ljudsignalen levereras transparent via Bluetooth-länken. Även om aptX är en typ av komprimering, ska den fungera på ett sätt som inte i hög grad påverkar ljudfidelitet jämfört med andra komprimeringsmetoder. AptX-codec använder en speciell teknik för reduktion av bithastighet som replikerar hela ljudfrekvensen och samtidigt låter data passa trådlöst via Bluetooth «röret». Datahastigheten motsvarar den för en musik-CD (16-bit / 44 kHz), varför företaget likställer aptX med «CD-liknande» ljud.

Faktorer bortom codecs

Varje steg i ljudkedjan påverkar ljudets utgång. Codecs och trådlösa standarder måste fungera med hårdvara som kanske eller inte är konstruerad för att leverera högkvalitativ utdata. AptX-codec kan inte kompensera för hörlurar och högtalare av lägre kvalitet, ljudfiler och källor med lägre upplösning eller de olika funktionerna hos digital-till-analoga omvandlare som finns i enheter. Lyssningsmiljön måste också beaktas. Oavsett vilken trovärdighet som uppnås genom Bluetooth med aptX kan döljas av buller, till exempel apparater som körs, VVS-systemet, fordonstrafik eller konversationer i närheten. Med det i åtanke kan det vara värt att välja Bluetooth-högtalare baserat på funktioner och hörlurar baserat på komfort snarare än codec-kompatibilitet. Medan Bluetooth som vanligt implementeras försämrar ljudkvaliteten i varierande grad, behöver det inte. Det är i första hand upp till enhetstillverkarna att använda Bluetooth på ett sätt som minskar ljudkvaliteten minst – eller helst inte alls. Då måste du tänka på att de subtila skillnaderna mellan ljudkodek kan vara svåra att höra, även på ett riktigt bra system. I de flesta situationer kommer Bluetooth inte att ha någon betydande inverkan på ljudenhetens ljudkvalitet. Men om du någonsin har reservationer och vill eliminera all tvivel kan du alltid njuta av musik genom att ansluta källor med en ljudkabel.