Saltar al contenido

Signal-brus-förhållande och varför det spelar roll

19 de junio de 2021
GettyImages 883730690 5b7a2c7c46e0fb0050202afd

Du kanske har stött på en listad produktspecifikation eller kanske till och med hört eller läst en diskussion om signal-brus-förhållandet. Ofta förkortat som SNR eller S / N, kan denna specifikation verka kryptisk för den genomsnittliga konsumenten. Medan matematiken bakom signal-brus-förhållandet är teknisk är konceptet inte, och detta värde kan påverka systemets övergripande ljudkvalitet.

Signal / brusförhållande förklaras

Ett signal-brus-förhållande jämför en nivå av signaleffekt med en nivå av bruseffekt. Det uttrycks oftast som en mätning av decibel (dB). Högre siffror betyder i allmänhet en bättre specifikation, eftersom det finns mer användbar information (signalen) än det finns oönskad data (bruset). Till exempel, när en ljudkomponent listar ett signal-brusförhållande på 100 dB, betyder det att nivån för ljudsignalen är 100 dB högre än brusnivån. En signal-brus-förhållande specifikation på 100 dB är betydligt bättre än en som är 70 dB (eller mindre). För att illustrera, låt oss säga att du har en konversation med någon i ett kök som också råkar ha ett särskilt högt kylskåp. Låt oss också säga att kylskåpet genererar 50 dB brum (betrakta detta som buller) eftersom det håller innehållet kallt – ett högt kylskåp. Om personen du pratar med väljer att prata i viskningar (betrakta detta som signalen) vid 30 dB, kommer du inte att kunna höra ett enda ord eftersom det är överväldigat av kylskåpets brum! Så du ber personen att tala högre, men även vid 60 dB kanske du fortfarande ber dem att upprepa saker. Att prata vid 90 dB kan verka mer som en skrikmatch, men åtminstone ord hörs tydligt och förstås. Det är tanken bakom signal-brus-förhållandet.

Varför signal-brus-förhållandet är viktigt

Specifikationer för signal-brusförhållande finns i många produkter och komponenter som hanterar ljud, såsom högtalare, telefoner (trådlösa eller på annat sätt), hörlurar, mikrofoner, förstärkare, mottagare, skivspelare, radio, CD / DVD / mediaspelare, PC-ljudkort, smartphones, surfplattor och mer. Men inte alla tillverkare gör detta värde lätt känt. Det verkliga bullret karakteriseras ofta som ett vitt eller elektroniskt väsande eller statiskt, eller ett lågt eller vibrerande brum. Vrid volymen på dina högtalare hela vägen upp medan inget spelar – om du hör ett väsande är det ljudet, som ofta kallas ett «ljudgolv». Precis som kylskåpet i det tidigare beskrivna scenariot finns det här bullergolvet alltid. Så länge den inkommande signalen är stark och långt över bullergolvet kommer ljudet att kunna hålla en högre kvalitet. Det är den typ av bra signal-brusförhållande som människor föredrar för ett tydligt och exakt ljud. Men om en signal råkar vara svag kan vissa tänka att helt enkelt öka volymen för att öka uteffekten. Tyvärr påverkar både ljudgolvet och signalen att justera volymen upp och ner. Musiken kan bli högre, men det kommer också att göra det underliggande bruset. Du måste bara öka källans signalstyrka för att uppnå önskad effekt. Vissa enheter har hårdvara och / eller mjukvarulement som är utformade för att förbättra signal-brus-förhållandet. Tyvärr lägger alla komponenter, även kablar, till en viss ljudnivå i en ljudsignal. Det är de bättre som är utformade för att hålla bullergolvet så lågt som möjligt för att maximera förhållandet. Analoga enheter, såsom förstärkare och skivspelare, har i allmänhet ett lägre signal-brusförhållande än digitala enheter.

Är SNR The End All Be All?

Det är definitivt värt att undvika produkter med mycket dåliga signal-brus-förhållanden. Signal-brus-förhållandet bör dock inte användas som den enda specifikationen för att mäta komponenternas ljudkvalitet. Frekvensrespons och harmonisk distorsion bör också beaktas.