Saltar al contenido

Subwoofers – Vad du behöver veta

24 de junio de 2021
klipsch subs 58e7ff805f9b58ef7e6c4308

När du går på bio är du inte bara imponerad av de stora och färgglada bilderna på skärmen utan ljudet som kommer ut runt omkring dig. Det som verkligen gör upplevelsen är dock den djupa basen som skakar upp dig och slår dig direkt i tarmen. Den djupa basen produceras av en subwoofer.

Vad en subwoofer är

A subwoofer är en typ av högtalare som bara återger de lägsta hörbara frekvenserna. I hemmabio kallas den här funktionen lågfrekventa effekter. Hemmabio surroundljud implementeras av 5 eller fler kanaler, varvid varje kanal representeras av en högtalare. Surroundljudkanalen som är dedikerad till subwoofern kallas .1-kanalen. Med hemmabiosystem som kräver specialhögtalare för centerkanaldialog, huvudljudspår, surround och ibland till och med höjdeffekter är behovet av en högtalare för att återge bara den djupa basdelen av ett filmljudspår. Även om en hemsubwoofer inte är lika «dundrig» som de på den lokala biografen, kan den ändå skaka huset eller irritera nedre grannarna i din lägenhet eller lägenhetskomplex.

Typer av subwoofers

  • Passiv: Denna typ av subwoofer drivs av en extern förstärkare, på samma sätt som de andra högtalarna i ditt system. Extrem bas behöver mer kraft för att återge lågfrekventa ljud, så en förstärkare eller mottagare måste mata ut tillräckligt med kraft för att upprätthålla baseffekter genom subwoofern utan att tömma förstärkaren. Mängden effekt beror på högtalarens krav och rummets storlek.
  • Drivs: Drivna subwoofers kombinerar subwooferhögtalaren och en förstärkare i samma skåp. Allt som en driven subwoofer behöver, förutom växelström, är en linjeutgång (sub ut, pre-out eller LFE ut) från en hemmabiomottagare. Detta arrangemang tar en stor del av kraftbelastningen från förstärkaren / mottagaren och gör det möjligt för förstärkaren / mottagaren att driva mellanområdet och diskanterna lättare. De flesta subwoofers som används i hemmabioinställningar är den drivna typen.

Ytterligare egenskaper för subwoofer

Olika ytterligare designvariationer och inställningsalternativ som används i subwoofers optimerar ytterligare lågfrekventa prestanda.

  • Framskjutning subwoofers använder en högtalare monterad så att den utstrålar ljudet från sidan eller framsidan av subwooferhöljet.
  • Nedsprutning subwoofers använder en högtalare som strålar nedåt mot golvet.
  • Hamnar: Förutom högtalardelen av subwoofern erbjuder vissa kapslingar en extra port, som tvingar ut mer luft, vilket ökar basresponsen på ett mer effektivt sätt än förseglade kapslingar. Denna typ av portad design kallas basreflex.
  • Passiv kylare: Vissa subwoofers använder en passiv radiator förutom högtalaren, istället för en port, för att öka effektiviteten och precisionen. Passiva radiatorer kan antingen vara högtalare med borttagen röstspole eller ett platt membran.
  • Delningsfilter: Crossover är en elektronisk krets som dirigerar alla frekvenser under en viss punkt till subwoofern; alla frekvenser ovanför den punkten återges huvud-, mitt- och surroundhögtalarna. En typisk delningspunkt skulle vara mellan 80Hz och 100Hz.
  • Riktning: Djupbasfrekvenser som återges av en subwoofer är inte riktade. Det är svårt för mänskliga öron att fastställa ljudets riktning. Det är därför vi bara kan känna att en jordbävning verkar finnas runt omkring oss, snarare från att komma från en viss riktning. På grund av de icke-riktade egenskaperna hos extremt lågfrekvent ljud kan en subwoofer placeras var som helst i rummet där det låter bäst i förhållande till rumsstorlek, golvtyp, inredning och väggkonstruktion.

Tips för installation av subwoofer

Vanligtvis placeras en subwoofer framför ett rum, nära den främre vänstra eller högra högtalaren. De kan dock också placeras på en sidovägg eller på baksidan av rummet. Där det låter bäst avgör den slutliga placeringen. Subwoofern ska inte låta «boomy» utan djupt och tätt. Detta attribut är särskilt viktigt om du tänker använda din subwoofer för musik. Många subwoofers är bra för Blu-ray Disc- eller DVD-filmer, men de kanske inte fungerar bra med den subtila djupa basen i musikföreställningar. När du installerar din subwoofer, experimentera med crossover-inställningarna. Förutom de inställningar som finns tillgängliga på subwoofern använder de flesta hemmabio- eller AV-mottagare även crossover (även kallad bashantering) för din subwoofer. Med endera alternativet för crossover-inställning kan en subwoofer antingen ta hela basbelastningen eller dela basbelastningen med stora huvudhögtalare. Dessutom, om du bor i en lägenhet på övervåningen kan en nedåtgående subwoofer störa dina grannar nere på ett lättare sätt än en frontfyrande design. I vissa fall kan integrering av två subwoofers i ditt system ge ett bättre alternativ, särskilt i ett mycket stort rum.

Beyond the Subwoofer

ButtKicker Advance.

Om du verkligen vill pumpa upp saker, överväga följande uppgraderingar av din hemmabio och subwooferinstallation.

The Buttkicker: De rumpa är inte en vanlig subwoofer. Med hjälp av ett upphängt magnetiskt system för att reproducera ljudvågor som inte är luftberoende kan buttkickern reproducera frekvenser ner till 5 Hz. Detta ligger långt under mänsklig hörsel, men inte under mänsklig känsla. Variationer av Buttkicker finns i vissa biografer och konserthus, men har anpassats för användning i en hemmabiomiljö.

Clark Synthesis Tactile Sound Transducer: Med en mycket kompakt givardesign kan Clark Synthesis Tactile Sound Transducer placeras inuti (eller på botten av) stolar, soffor etc. för att ge ett djupt basrespons som är både intimt och effektivt.

Bass Shakers: Basshaker reproducerar oförsvarliga låga frekvenser, utformade för att ge ditt ljudsystem en extra stans. Skakaren är vanligtvis fäst direkt på objektet som ska skakas, till exempel en stol (liknande Clark Tactile Transducer) för att förverkliga dess effekt. Basshakare arbetar själva eller tillsammans med en vanlig subwooferinstallation.

Taktil givare / basskakinstallation

Varje märke eller modell av taktil givare eller basskakare har specifika installationskrav som tillhandahålls av tillverkaren, men i allmänhet placeras dessa enheter vanligtvis mellan golvet och en stol, soffa eller möbelben eller fästs direkt på dem, och i vissa fall kan du köpa hemmabioplatser med sådana enheter som redan är inbyggda. Eftersom dessa enheter fungerar under intervallet för mänsklig hörsel bör de också användas tillsammans med en vanlig subwoofer, inte i stället för den. Även om givare och skakapparater är effektiva för effekter som innehåller mycket ohörbar lågfrekvent information – som explosioner, jordbävningar, sprängningar, raket och jetmotoreffekter – är de inte effektiva i den typiska hemmamusiklyssningsmiljön. En bra subwoofer är mer än tillräcklig för de lägsta musikeffekterna, till exempel akustisk bas och bastrummor.