Saltar al contenido

Techs inverkan på en global klimatkris

12 de abril de 2023
GettyImages 1124686113 4914d8536a02409f936314b893a0aaa5

Viktiga takeaways

  • Världen befinner sig i en «klimatnödsituation», enligt FN, och konsumenter och regeringar måste göra förändringar för att öka hållbarheten för framtiden.
  • Tekniska innovationer inom olika sektorer kommer sannolikt att gå obemärkta förbi av konsumenterna, men de kan få den effekt som behövs för att mildra klimatologiska katastrofer.
  • Regeringar kommer att behöva gå över till en internationalistisk syn på politik och ekonomisk utveckling för att lindra mänskligt orsakade klimatförändringar för nästa generation, säger experter.

Forskare tror att världen står inför en klimatkatastrof, och experter föreslår att antagandet av alltmer extrema tekniska (och sociologiska) åtgärder är det bästa sättet att undvika de mest sannolika utfallen. Den 12 december uppmanade FN:s generalsekreterare António Guterres världsledare vid klimattoppmötet att utlysa ett klimatnödläge i hopp om att få nyckelländer att anta mer omfattande strategier. Han citerade ökningen av koldioxidintensiva sektorer av G20-länderna i stimulanspaket som antagits för att återhämta sig från coronavirus-pandemin. I takt med vetenskaplig forskning rekommenderar Guterres framstående regeringar att engagera sig i ansträngningar för att motverka klimatförändringar inklusive sociala reformer. «Vi står inför en klimatnödsituation, inte ett mindre problem som är mindre viktigt än att bygga vägar eller återställa turismen till pre-pandeminivåer. Det behöver den sortens fokus som tillämpas i USA efter Pearl Harbor, som erkändes som ett existentiellt hot mot land, säger Ian Lowe, emeritusprofessor vid Griffith University som är specialiserad på hållbarhet och klimatförändringskonsekvenser, i en intervju med Lifewire.

Hållbarhet vs. innovation

Debatten mellan hållbarhet och innovation har fortsatt när globala ledare omprövar ekonomisk utveckling i ett världsexpert hävdar att det vacklar mot ekologisk kollaps. Tidigare denna månad lovade Japan att avsluta försäljningen av petroleumbaserade fordon och istället välja att producera energieffektiva el- och hybridalternativ. De hoppas kunna fasa ut bilar med bensinmotorer till 2035. Andra länder som kommer att fasa ut bensinbaserade bilar inkluderar Danmark, Irland, Nederländerna och Norge, samt Storbritannien. För Amerika är Kalifornien den första staten som väljer detta åtagande. som hoppas kunna avsluta försäljningen av nya bensin- och dieselbilar till 2035. Avkolningen av bilindustrin kommer sannolikt att bli den mest utbredda och märkbara förändringen för konsumenterna. Det mest bestående problemet när det gäller antagandet av klimatpolitiken är om länder är villiga eller kan anta mer politiskt laddade lösningar. Övergången till mer grön energi och ren teknik kommer att gå obemärkt förbi för den genomsnittliga personen, sa Lowe. Dessa förändringar kommer att bidra till att förbättra vår planets livslängd och har liten eller ingen inverkan på amerikanernas vardag. «Konsumenten kommer inte att märka att deras el kommer från rena försörjningstekniker snarare än smutsiga, strömmen kommer fortfarande att flöda från uttagen på samma sätt,» sa han. «Om vi ​​hade regeringar som tänkte framåt och beordrade uppnåbara förbättringar av apparatens effektivitet, skulle konsumenterna säkert märka att deras elräkningar minskar.» Hållbarhet har länge gett mer prisvärda energialternativ. Förnybar energi sjönk under kostnaden för kol redan 2018 och har bara fortsatt att sjunka i pris och nådde rekordlåga nivåer 2020. Människor kunde se sina lätta räkningar minska inom en inte så avlägsen framtid, eftersom fler anläggningar och bostadsområden antar gröna alternativ som sol- och vindenergi.

Ny teknik på horisonten

Förnybar energi har exploderat i kölvattnet av 2020. Enligt de senaste uppgifterna från International Energy Agency (IEA) har kolfri elektricitet stått för uppemot 90 % av den tillförda kraftkapaciteten i år, mest sol- och vindenergi. Detta har nästan fördubblats under de senaste fem åren; 2015 låg förnybar energis kraftkapacitet på cirka 50 %. Forskare från IEA föreslår att detta kan öka igen 2021. «Framtiden ser ljusare ut med nya kapacitetstillskott på väg att sätta nya rekord i år och nästa», säger Fatih Birol, verkställande direktör för IEA, i ett pressmeddelande. Under de kommande fem åren förväntar sig organisationen att 95 % av kraftkapaciteten är förnybar.

Vindkraftverk på en kulle vid solnedgången.

Bortsett från nya gröna energier är en annan framväxande marknad som omfokuserar människors sätt att konsumera labbodlade livsmedel. Tidigare denna månad godkändes det första rena proteinet, känt som no-kill kött, för försäljning i Singapore. Maten är en labbodlad kyckling från Kalifornien-baserade återförsäljaren Eat Just. Företag runt om i världen utvecklar andra laboratorieodlade proteiner, inklusive nötkött och fläsk, med det uttalade syftet att minska boskapsproduktionen. Boskapsindustrins klimatförändringsavtryck är enormt: står för 14,5 % av utsläppen av växthusgaser, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. En kostomläggning är ett av de viktigaste sätten som samhället måste förändras för att möta de vetenskapliga kraven. Vi kommer förmodligen inte att se labbodlat nötkött på våra tallrikar snart. Men med ett alternativ till den massiva boskapsindustrin kommer konsumenterna snart att kunna fatta mer välgrundade beslut om sin konsumtion på en grundläggande nivå. «Tillsammans måste vi röra oss tillsammans för att genomföra accelererade klimatåtgärder», sa stadsplaneringsforskaren Kathryn Davidson i en intervju med Lifewire. ”Nyckelfrågan är att vi testar, har ad hoc-experiment kring klimatåtgärder (dvs. prövar tekniken kanske med avfall [and] gröna tak), men ofta översätter dessa försök inte till att skala ut experimenten över en stad.» Nyheter som geoengineering med CO2-absorberande «gröna stränder» av Project Vesta, eller cementfri betong, av Carbicrete (cementproduktion står för 10% av CO2-utsläppen), har drabbat scenen. Dessa futuristiska projekt ses dock till stor del som jippon som sannolikt inte kommer att antas i den skala som krävs för att åstadkomma långsiktiga förändringar. Den genomsnittliga personen kanske inte har råd med en resa till en grön strand och en kommun kanske inte kan välja Carbicrete i stället för industriell betong, men det finns hopp för stadsplanering. Forskare har pratat om smarta städer för att minska luftföroreningarna i trånga storstadsområden. Den tyska hamnstaden Hamburg var bland de första att använda mobildrivna generatorer. Dessa gör det möjligt för enorma gasslukande fartyg att ansluta sig till fastlandets elförsörjning på avstånd, vilket minskar skadliga luftutsläpp i en livlig hamnstad. Att anta tekniska lösningar i tätbefolkade städer kan också visa sig vara till hjälp. Tillsammans måste vi gå tillsammans för att genomföra påskyndade klimatåtgärder.

Global ekonomisk innovation

Den mest bestående oron när det gäller antagandet av klimatpolitiken är om länder är villiga eller kan anta mer politiskt laddade lösningar. Guterres beklagade föreställningen om egenintresserade regeringar i sitt tal till FN och sa att poängen är att kämpa för en global framtid för nästa generationer. Regeringar kommer att behöva förstå effekterna av deras politik och handlingar, och passivitet är av högsta oro för forskare och aktivister. För att ha råd med utvecklingen av ny, grön teknik kan fattigare länder behöva seriöst ekonomiskt stöd från internationella organ som nationer som tillhör Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, känd som OECD. Tekniska framsteg möjliggör en viss grad av samarbete och delning mellan länder, men det kan bara gå så långt. För Lowe är det inte långt nog. «Det är nästan omöjligt att se hur tekniska förbättringar som är på gång kan uppnå de utsläppsminskningar som behövs för att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under det mindre krävande Parismålet på 2 grader Celsius till 2030», sa han.