Saltar al contenido

Tips för att ställa in och få ut mesta möjliga av en Sound Bar

1 de julio de 2021
connect and set up a sound bar 4138615 bb90a81bef974e25aa23acc5cf2b775f

När det gäller att få bättre ljud för TV-tittande är soundbar-alternativet en favorit. Soundbars sparar utrymme, minskar högtalar- och trådstörningar och är mindre krångliga att installera än ett komplett hemmabiosystem. Ljudfält är dock inte bara för TV-tittande. Beroende på märke och modell kan du ansluta ytterligare enheter och utnyttja funktioner som utökar din underhållningsupplevelse.

Om du funderar på en soundbar, kommer följande tips att guida dig genom installation, installation och användning. Soundbars kan användas med tv-apparater från en mängd olika tillverkare inklusive, men inte begränsat till, de som tillverkats av LG, Samsung, Panasonic, Sony och Vizio.

Sound Bar Placering

Väggmonterad mot hyllplacerad ljudstång - ZVOX SB400

Om din TV står på ett stativ, bord, hylla eller skåp, placera soundbaren precis nedanför TV: n, vilket är perfekt eftersom ljudet kommer från det du letar efter. Mät soundbarens höjd mot det vertikala utrymmet mellan stativet och botten av TV: n för att se till att soundbar inte blockerar skärmen. När du placerar en soundbar på en hylla inuti ett skåp, placera den så framåt som möjligt så att ljud som riktas mot sidorna inte hindras. Om ljudfältet har Dolby Atmos-, DTS: X- eller DTS Virtual: X-ljudfunktion, är det inte önskvärt att placera den i en skåphylla, eftersom soundbaren behöver projicera ljud vertikalt för surroundljudeffekter. De flesta ljudfält kan monteras på väggen. Du kan placera en soundbar under eller ovanför en väggmonterad TV. Det är bäst att montera den under TV: n eftersom ljudet riktas bättre till lyssnaren. Många ljudfält har hårdvara eller en pappersmall. Använd mallen för att hitta den bästa platsen och markera skruvpunkten för medföljande väggfästen. Om ljudfältet inte levereras med väggmonteringshårdvara eller en mall, läs användarhandboken för mer om vad du behöver och om tillverkaren erbjuder föremålen som valfria inköp. Till skillnad från fotoexemplen ovan är det bäst att inte hindra soundbarens framsida eller sidor med dekorativa föremål.

Grundläggande Sound Bar-anslutningar

Grundläggande Sound Bar-anslutningar: Yamaha YAS-203 används som exempel

När du har placerat soundbaren ansluter du din TV och andra komponenter. Vid väggmontering, gör anslutningarna innan du monterar soundbaren permanent. Ovan visas anslutningar som finns på en grundläggande soundbar. Position och märkning kan variera. Digitala optiska, digitala koaxiala och analoga stereoanslutningar är från vänster till höger med motsvarande kabeltyper. Den digitala optiska anslutningen är bäst för att skicka ljud från TV: n till soundbar. Om TV: n inte har den här anslutningen, använd de analoga stereoanslutningarna om TV: n ger det alternativet. Om TV: n har båda är det ditt val. När du har anslutit din TV, se till att den kan skicka ljudsignaler till soundbaren. Du kan göra detta via TV: ns ljud- eller högtalarinställningsmeny och stänger av TV: ns interna högtalare (bli inte förvirrad med MUTE-funktionen, vilket också skulle påverka din soundbar) eller slå på TV: ns externa högtalare eller ljudutmatningsalternativ. Du kanske också kan välja digital optisk eller analog (det kan upptäcka detta automatiskt beroende på vilken som är ansluten). Vanligtvis behöver du bara göra den externa högtalarinställningen en gång. Om du bestämmer dig för att inte använda ljudfältet för att titta på visst innehåll, slå på TV: ns interna högtalare och stäng sedan av när du använder ljudfältet igen. Du kan använda den digitala koaxialanslutningen för en Blu-ray-skiva, DVD-spelare eller annan ljudkälla som har det här alternativet tillgängligt. Om dina källenheter inte har det här alternativet kan de ha en digital optisk eller analog. En annan anslutning som du kan hitta på en grundläggande ljudfält som inte visas på bilden är en 3,5 mm (1/8-tums) mini-jack analog stereoingång, antingen utöver eller som en ersättning för de analoga stereouttagen som visas. Ett 3,5 mm ingångsuttag är bekvämt för anslutning av bärbara musikspelare eller liknande ljudkällor. Du kan dock fortfarande ansluta standardljudkällor via en RCA-till-mini-jackadapter som du kan göra. När du använder en digital optisk eller digital koaxialanslutning och ljudfältet inte stöder Dolby Digital- eller DTS-ljudavkodning, ställ in TV: n eller en annan källenhet (DVD, Blu-ray, kabel eller satellit eller media streamer) till PCM eller använd det analoga ljudanslutningsalternativet.

Avancerade Sound Bar-anslutningar

Hi-End Sound Bar-anslutningar: Yamaha YAS-706 används som exempel

Förutom de digitala optiska, digitala koaxiala och analoga stereoljudanslutningarna kan en avancerad soundbar erbjuda följande alternativ.

HDMI

HDMI-anslutningar gör att du kan dirigera din DVD, Blu-ray, HD-kabel / satellitbox eller media streamer genom soundbaren till TV: n. Videosignalerna passerar orörda medan ljud kan extraheras och avkodas eller bearbetas av soundbaren. HDMI minskar röran mellan soundbar och TV: n eftersom du inte ansluter separata kablar till TV: n för video och soundbar för ljud från externa källenheter. Din TV kan också stödja HDMI-ARC (Audio Return Channel), vilket gör att den kan skicka ljud till soundbaren med samma HDMI-kabel som soundbar använder för att skicka video till TV: n. Det betyder att du inte behöver ansluta en separat ljudkabel från TV: n till soundbar. För att dra nytta av den här funktionen, gå in på TV: ns HDMI-inställningsmeny och aktivera den. Kontakta din TV- och soundbar-användarhandbok om det behövs, eftersom åtkomst till installationsmenyerna för den här funktionen kan variera från märke till märke.

Subwoofer-utgång

Många ljudfält inkluderar en subwooferutgång. Om din soundbar har en, ansluter du en extern subwoofer fysiskt till soundbaren för att producera den extra basen för en filmupplevelse. Även om många ljudfält har en subwoofer, kan vissa inte ha möjlighet att lägga till en senare. Även om en soundbar erbjuder en fysisk subwoofer-utgångsanslutning, kan den komma med en trådlös subwoofer, vilket minskar kablarna ytterligare.

Ethernet-port

En annan anslutning som ingår i vissa ljudfält är en Ethernet-port (nätverk). Denna port stöder anslutning till ett hemnätverk som möjliggör åtkomst till streamingtjänster för internetmusik och i vissa fall integrerar soundbar i ett musiksystem med flera rum. Soundbars som inkluderar en Ethernet-port kan också tillhandahålla inbyggt Wi-Fi, vilket också minskar kabeln. Använd det alternativ som fungerar bäst för dig.

Ljudfält med inställning av subwoofer

Sound Bar med subwoofer - Klipsch RSB-14

Om din soundbar levereras med en subwoofer, eller om du lägger till en, hitta en plats att placera den. Se till att underdelen är placerad där den både är bekväm (nära ett nätuttag) och låter bäst. När du har placerat subwoofern och är nöjd med basresponsen, balansera den med din soundbar så att den inte är för hög eller för mjuk. Kontrollera att din fjärrkontroll har separata volymkontroller för soundbaren och subwoofern. I så fall gör det det lättare att få rätt balans. Kontrollera också om ljudfältet har en primär volymkontroll. Det kan höja och sänka volymen för båda samtidigt, med samma förhållande, så att du inte behöver balansera om ljudfältet och subwoofern varje gång du justerar volymen.

Ljudfält med inställningar för surroundhögtalare

Vizio Sound Bar-system med surroundhögtalare

Vissa soundbars (mestadels Vizio och Nakamichi) inkluderar en subwoofer och surroundhögtalare. I dessa system är subwoofern trådlös och surroundhögtalarna ansluts till subwoofern via högtalarkablar. Soundbar producerar ljudet för de främre vänstra, mellersta och högra kanalerna. Den skickar bas- och surroundsignaler trådlöst till subwoofern. Subwoofern dirigerar surroundsignalerna till de anslutna högtalarna. Denna inställning eliminerar tråd som går från framsidan till baksidan av rummet men begränsar placeringen av subwoofer, eftersom den måste vara nära surroundhögtalarna. Å andra sidan väljer du ljudfält från Sonos (Playbar, Playbase och Beam) och Polk Audio (SB1 Plus) så att du kan lägga till upp till två trådlösa surroundhögtalare. Dessa soundbars behöver inte vara fysiskt anslutna till en subwoofer. Men de behöver fortfarande ansluta till nätström. Om soundbaren tillhandahåller surroundhögtalare, placera högtalarna åt sidorna cirka 10 till 20 grader bakom lyssningspositionen för bästa resultat. Högtalaren ska vara några centimeter från sidoväggar eller hörn av rummet. Om surroundhögtalarna ansluts till en subwoofer, placera subwoofern nära bakväggen på den bästa platsen för den djupaste och tydligaste basutgången. När du är ansluten, balansera subwoofern med din soundbar. Balansera sedan surroundhögtalarna så att de inte överbelastar soundbaren och ändå inte är för mjuka. Kontrollera fjärrkontrollen för separata surroundhögtalarnivåkontroller. När den väl är inställd, om det finns en primär volymkontroll, kan du höja och sänka hela systemets volym utan att förlora balansen mellan soundbar, surroundhögtalare och subwoofer.

Ljudfält med digital ljudprojektionsinställning

Yamaha Digital Sound Projector Tech - Intellibeam

En annan typ av soundbar som du kan stöta på är en digital ljudprojektor. Yamaha tillverkar denna typ av soundbar, med modellnummer som börjar med bokstäverna «YSP» (Yamaha Sound Projector). Vad som gör den här typen av soundbar annorlunda är att det istället för traditionella högtalare finns en kontinuerlig layout av «beam drivers» över frontytan. På grund av ökad komplexitet är extra installation nödvändig:

  1. Tilldela stråldrivarna i specifika grupper för att möjliggöra antalet kanaler du önskar (2,3,5 eller 7).
  2. Anslut den medföljande mikrofonen till ljudfältet för att underlätta installationen av ljudfältet.
  3. Soundbar genererar testtoner som skjuter ut i rummet.
  4. Mikrofonen plockar upp tonerna och överför tonerna till soundbaren.
  5. Soundbar: s programvara analyserar tonerna och justerar strålkastarens prestanda så att den bäst matchar ditt rums dimensioner och akustik.

Digital ljudprojektion kräver ett rum där stråldrivarna kan reflektera ljud från väggarna. Om du har ett rum med en eller flera öppna ändar, kanske en digital ljudprojektor inte är det bästa soundbarvalet.

Sound Bar vs Sound Base Setup

Yamaha SRT-1500 ljudbas

En annan variant på soundbaren är Sound Base. En ljudbas tar en soundbars högtalare och anslutning och placerar den i ett skåp som kan fungera som en plattform för en TV. Placering med TV-apparater är begränsad eftersom ljudbaser fungerar bäst med TV-apparater som levereras med mittstativ. Om du har en TV med ändfötter kan fötterna vara för långt ifrån varandra för att placeras ovanpå en ljudbas eftersom ljudbasen kan vara smalare än avståndet mellan TV: ns ändfötter. Ljudbasen kan också vara högre än den vertikala höjden på TV-ramens nedre ram. Om du föredrar en ljudbas framför en soundbar, överväg dessa faktorer. Beroende på märke kan en ljudbas märkas som en «ljudkonsol», «ljudplattform», «ljudpiedestal», «ljudplatta» eller «TV-högtalarbas.»

Ljudfält med Bluetooth och trådlöst multirumsljud

Yamaha MusicCast - Livsstil och diagram

En vanlig funktion i många ljudfält är Bluetooth. Denna teknik kan strömma musik från din smartphone och andra kompatibla enheter. Vissa ljudfält gör att du kan skicka ljud från ljudfältet till Bluetooth-headset eller högtalare.

Trådlöst ljud i flera rum

En annan funktion som ingår i vissa ljudfält är trådlöst ljud i flera rum, vilket gör att du kan använda soundbaren i kombination med en smartphone-app för att skicka musik från anslutna källor eller strömma från internet till kompatibla trådlösa högtalare i andra rum i huset . Soundbar-märket avgör med vilka trådlösa högtalare det är kompatibelt. Till exempel fungerar Yamaha MusicCast-utrustade soundbars endast med Yamaha-märkta trådlösa högtalare, Denon soundbars med Denon HEOS-märkta trådlösa högtalare och Vizio soundbars med SmartCast med SmartCast-märkta högtalare. Soundbar-märken som innehåller DTS Play-Fi fungerar över flera varumärken för trådlösa högtalare så länge som högtalaren stöder DTS Play-Fi-plattformen.

Poängen

Vizio Sound Bar Lifestyle Image - Vardagsrum

Trots att den inte är likvärdig med en komplett hemmabioinstallation med en mottagare och flera högtalare kan en soundbar för många ge en tillfredsställande TV- eller musiklyssningsupplevelse – med bonusen för enkel installation. För dem med en stor hemmabioinstallation är soundbars en utmärkt lösning för TV-rum i andra rummet. När du funderar på en soundbar, titta inte bara på priset. Titta också på installations-, installations- och användningsalternativ som det kan ge för att ge bästa möjliga underhållningsupplevelse för pengarna.