Saltar al contenido

Traditionella cyklar får högteknologiska uppgraderingar

18 de junio de 2022
GettyImages 1310135212 1d3656094ddb4ec8922ae647c3bae961

Nyckel takeaways

  • Trampcyklar tar signaler från e-cyklar och antar högteknologiska prylar.
  • Cannondales senaste cykel har en radar som visar när bilar närmar sig.
  • Vissa nya cyklar erbjuder trådlös elektronisk växling som tar bort behovet av att trycka på en spak.

Det är inte bara elcyklar som håller på att bli högteknologiska eftersom traditionella, pedaldrivna cyklister får en ny serie prylar avsedda att göra körningen säkrare och enklare. Cannondale släppte nyligen sina senaste Synapse endurance-vägcyklar med en bakåtvänd radar, fram- och bakljus som kan blinka med ökande intensitet när en bil närmar sig, och en styrmonterad monitor som visar närmar sig fordon. «Högteknologiska cyklar kan vara mer effektiva, aerodynamiska, bekväma och till och med billigare när det gäller tillverkning, vilket betyder billigare för föraren,» sa Mike Yakubowicz, chef för cykeltillverkaren Blacksmith Cycle, till livetstrad i en e-postintervju. . «I en mer grundläggande mening är allt runt omkring oss mycket tekniskt fokuserat: AR, digital integration och till och med ett mer uppkopplat ekosystem, och många av dessa teknologier kan så småningom gynna en förares upplevelse på cykeln.»

Håller dig medveten

Cannondales nya sortiment bygger på högteknologiska godsaker som kan verka mer hemma på en lyxbil än på en cykel. Den nya Synapse Carbon har vad Cannondale kallar SmartSense-teknologi, ett system av ljus och radar som aktivt kommunicerar med föraren, cykeln och omgivningen och drivs av ett enda batteri. SmartSense fungerar tillsammans som ett enda system, men det består av fyra distinkta element: bakåtvänd radar, intelligenta lampor, ett batteri och en hjulsensor som aktiverar hela systemet.

Allt kan konfigureras av Cannondale-appen. Radarn söker ständigt efter bakåtnärmande trafik och kan signalera hastighet, avstånd och antal bilar genom ljud- och visuella varningar antingen på appen och Varia LED-displayenheten som följer med cykeln eller en kompatibel huvudenhet. «SmartSense är designad för att göra landsvägskörning roligare för erfarna förare, mer inbjudande för nya förare och bekvämare för alla,» sa David Devine, Cannondale Global produktchef, i ett pressmeddelande. «För att komplettera SmartSense, designade vi om den mycket berömda Cannondale Synapse för att vara ännu mer mångsidig än sina föregångare. Resultatet av att para ihop dessa två produkter är ett sömlöst förhållande mellan förare, cykel och väg.

 

Gadgets i överflöd

De senaste banbrytande cyklarna drivs av teknik lika mycket som muskler. «Det finns så mycket teknik i cykelbranschen, även jämfört med Formel 1 och militära användningsområden,» sa Yakubowicz. Till exempel erbjuder vissa nya cyklar trådlös elektronisk växling som Shimanos Dual Integrated Intelligence Di2 och SRAMs eTap AXS.

Dessa system gör sig av med de äldre spakarna som gör att du kan växla manuellt på en cykel. Istället använder Di2 datorkraft och trådlös teknik för att växla med en knapptryckning. «Även under de mest extrema förhållanden är växlingen exakt och kontrollerad», skriver Shimano på sin hemsida. «Du kan växla även under tung belastning medan du klättrar eller accelererar.»

Ett team som arbetar på en smart trampcykel.

Ryttare tävlar också om att installera pedalbaserade kraftmätare som Garmins 3S-modell. Mätarna mäter mängden kraft föraren genererar genom att sätta en pryl på pedalen och kommunicera trådlöst med en cykeldator som ger omedelbar feedback. Och cykelramar har kommit långt sedan de svetsade stål- eller aluminiummodellerna förr. High-end cyklar använder 3D Fitting-teknik och aerodynamisk analys, noterade Yakubowicz, för att göra ramar som skär genom luften med mindre vindmotstånd.

Framsteg inom kolfiberteknik och tillverkning har också gjort kolfibercyklar mer prisvärda och starkare än någonsin. Experter säger att framtida tekniska framsteg sannolikt kommer att ta signaler från bilvärlden. Till exempel kan färgskiftande färg som den typ som nyligen presenterades av biltillverkaren BMW göra det mycket lättare att anpassa din resa. «På produktionssidan kommer additiv tillverkning (3D-utskrift), fortsatt betoning på hållbarhet och koldioxidneutralitet och off-shoring när det gäller inhemsk tillverkning alla att se ett föränderligt landskap när det gäller hur och var cyklar tillverkas inom en snar framtid «, sa Yakubowicz.