Saltar al contenido

Ultralätta headset kan äntligen göra VR bekväm

26 de mayo de 2022
GettyImages 1285995023 055af86690294c43b135937c244994ba

Nyckel takeaways

  • Nya chips under utveckling av Qualcomm kan driva ultralätta virtual reality-headset.
  • Teknikföretag försöker få headset som användare bekvämt kan bära hela dagen.
  • Apple förväntas lansera ett lätt augmented reality-headset 2022.
Klumpiga virtual reality-headset kan snart vara ett minne blott. Qualcomm och Microsoft samarbetar för att utveckla ett nytt chip för att driva framtida lätta virtuella och augmented reality-glasögon (AR). Flytten är ett tecken på en snabbare ansträngning för att göra VR-utrustning lättare att bära. «Lättviktsdesign är viktigt eftersom när människor använder dessa enheter i sitt vardagliga liv, kommer ingen att vilja ha storleken på de nuvarande VR- och AR-glasögonen», sa Bob Bilbruck, VD för VR-företaget Captjur, till Lifewire i en e-postintervju. «Metaverse är en överlagring av den verkliga världen och din digitala värld, och du kommer sömlöst att kunna gå mellan de två för tjänster, underhållning, banktjänster, upplevelser etc. och den lätta designen är avgörande för denna adoption.»

Knappt där

Målet med det nya chippet är att göra sig av med den tunga designen av nuvarande virtual reality-headset som Oculus Quest 2 som tynger användarnas ansikten. Teknikföretag hoppas kunna göra headset som användare bekvämt kan bära hela dagen. «Vårt mål är att inspirera och bemyndiga andra att tillsammans arbeta för att utveckla den metaversa framtiden – en framtid som är grundad i förtroende och innovation», säger Rubén Caballero, koncernchef för Mixed Reality på Microsoft, i pressmeddelandet. «Vi ser fram emot att arbeta med Qualcomm Technologies för att hjälpa hela ekosystemet att låsa upp löftet om metaversen.» Mindre headset kan snart vara på väg till en butik nära dig. Shiftall visade nyligen upp MeganeX, ett par kompakta glasögon som använder MicroOLED-skärmar. Den väger 8,8 uns, har 120Hz MicroOLED-skärmar och kan innehålla ett valfritt temperaturförändrande tillbehör som skapar uppslukande värme- och kyleffekter. Headsetet förväntas släppas i vår för cirka 900 dollar. TCL presenterade också nyligen prototyp AR-glasögon som erbjuder en microLED holografisk optisk AR-upplevelse. Ramens sida har en pekkontrollyta där du kan svepa och trycka för att interagera med innehållet på skärmen. Företaget hävdar att användningen av glasögonen kommer att få det att kännas som att du tittar på en 140-tumsskärm. Apple förväntas under tiden lansera ett lätt AR-headset någon gång i år. Det ryktas att Apple-headsetet har en design så nära vanliga glasögon som möjligt.

Exotiska material

Chips är dock inte det enda som håller tillbaka utvecklingen av lätta VR-headset. Det primära hindret för «verkligt lätta, smala och i slutändan moderiktiga» VR-headset är framväxten av genomgripande 5G-höghastighetsmobilnät, sa Amir Bozorgzadeh, VD för VR-företaget Virtuleap, till Lifewire i en e-postintervju. Ny 5G-teknik kan tillåta att mycket av bearbetningsarbetet som headseten för närvarande belastas med att laddas ur, så utrustningen du bär i ansiktet behöver inte göra mycket arbete.

Kvinna som bär augmented reality-glasögon står i den holografiska bakgrunden

«Först tills 5G blir genomträngande och tillgängligt på sina högsta bandbredder kommer vi att kunna låsa upp massintroduktion av VR, samt släppa lös den fulla potentialen av förstärkt verklighet (AR) när det gäller inte bara respektive hårdvara utan den sömlösa upplevelsen som utlovas som metaversen,» tillade Bozorgzadeh. Lättare, avancerade material kan också göra headsetet bekvämare för användarna. Forskare överväger till och med att använda diamanter som lättviktsmaterial för personlig elektronik som VR-headset. «Diamantmaterial ger en mindre formfaktor och tar därför upp mindre utrymme än andra,» sa Adam Khan, grundare av AKHAN Semiconductor, ett högteknologiskt materialföretag, till Lifewire i en e-postintervju. «Avancerade material leder också till ökad effekt; enheter kan använda mer kraft utan att behöva mer material, vilket förbättrar batteritiden.»