Saltar al contenido

Vad är en APK-fil?

23 de junio de 2021
apk file 4152929 12b74d6fa5d7407a8067c1f528493d4d

Vad du ska veta

  • En APK-fil är en Android-paketfil.
  • Öppna en på din dator med BlueStacks.

Den här artikeln beskriver vad en APK-fil är, hur man öppnar eller installerar en (exakt hur beror på ditt operativsystem) och varför det kanske inte är särskilt användbart att konvertera en.

Vad är en APK-fil?

En fil med APK-filtillägget är en Android-paketfil som används för att distribuera applikationer på Googles Android-operativsystem. APK-filer sparas i ZIP-format och laddas vanligtvis direkt till Android-enheter, vanligtvis via Google Play-butiken, men kan också hittas på andra webbplatser. En del av innehållet i en typisk APK-fil innehåller en AndroidManifest.xml, classes.dex, och resources.arsc-fil; samt en META-INF och res mapp.

Hur man öppnar en APK-fil

APK-filer kan öppnas på ett antal operativsystem men de används främst på Android-enheter.

Öppna en APK-fil på Android

Att öppna en APK-fil på din Android-enhet kräver bara att du laddar ner den på samma sätt som med en fil och sedan öppnar den när du blir ombedd. APK-filer som installerats utanför Google Play-butiken kan dock inte installeras direkt på grund av ett säkerhetsblock som har installerats. För att kringgå denna nedladdningsbegränsning och installera APK-filer från okända källor, navigera till en av dessa menyer, beroende på din Android-version:

  • inställningar > Appar och aviseringar > Avancerad > Speciell appåtkomst > Installera okända appar
  • inställningar > Appar och aviseringar
  • inställningar > säkerhet

Beroende på din enhet kan du behöva ge en specifik app, till exempel Chrome, tillstånd att installera inofficiella APK-filer. Eller, om du ser det, aktivera Installera okända appar eller Okända källor. Om APK-filen inte öppnas kan du prova att söka efter den med en filhanterare som Astro File Manager eller ES File Explorer File Manager.

Öppna en APK-fil i Windows

Du kan öppna en APK-fil på en dator med en Android-emulator som BlueStacks. Gå in i programmet Mina appar och välj sedan Installera apk från fönstrets hörn.

Öppna en APK-fil på en Mac

ARC Welder är ett Google Chrome-tillägg som är avsett för testning av Android-appar för Chrome OS, men det fungerar på alla operativsystem. Det betyder att du kan öppna en APK på din Mac eller Windows-dator så länge du har den här appen installerad i Chrome-webbläsaren.

Öppna en APK-fil på iOS

Du kan inte öppna eller installera APK-filer på en iPhone eller iPad eftersom filen är uppbyggd på ett helt annat sätt än appar som används på dessa enheter, och de två plattformarna är inte kompatibla med varandra.

Extraherar APK-filer

Du kan också öppna en APK-fil i Windows, macOS eller något annat skrivbordsoperativsystem med ett filhämtningsverktyg. Eftersom APK-filer helt enkelt är arkiv med flera mappar och filer kan du packa upp dem med ett program som 7-Zip eller PeaZip för att se de olika komponenterna som utgör appen. Att göra det låter dig dock inte faktiskt använda sig av APK-filen på en dator. För att göra detta krävs en Android-emulator (som BlueStacks), som i huvudsak kör Android OS på datorn.

Hur man konverterar en APK-fil

Även om ett program eller en filkonvertering normalt är nödvändig för att konvertera en filtyp till en annan, är de inte särskilt användbara när du hanterar APK-filer. Detta beror på att en APK-fil är en applikation som är konstruerad för att endast köras på specifika enheter, till skillnad från andra filtyper som MP4 eller PDF-filer som fungerar på en mängd olika plattformar. Istället, om du vill konvertera din APK-fil till ZIP, använder du instruktionerna ovan. Öppna antingen APK-filen i ett filextraktionsverktyg och packa den sedan som en ZIP, eller helt enkelt byta namn på .APK-filen till .ZIP. Att byta namn på en sådan fil är inte hur du konverterar en fil. Det fungerar bara när det gäller APK-filer eftersom filformatet redan använder ZIP men det lägger bara till ett annat filtillägg (.APK) till slutet. Som du läser ovan kan du inte konvertera en APK-fil till IPA för användning på iOS, och du kan inte heller konvertera APK till EXE för att använda Android-appen i Windows. Du kan dock normalt hitta ett iOS-alternativ som fungerar istället för Android-appen som du vill installera på din iPhone eller iPad. De flesta utvecklare har samma app tillgänglig på båda plattformarna (både en APK för Android och en IPA för iOS). Istället för en APK till EXE-omvandlare, installera bara en Windows APK-öppnare ovanifrån och använd den för att öppna Android-appen på din dator; det behöver inte finnas i EXE-filformat för att det ska fungera. Du kan konvertera din APK-fil till BAR för användning med en BlackBerry-enhet genom att bara ladda upp APK-filen till Good e-Reader online APK till BAR-omvandlare. Vänta på att konverteringen är klar och ladda sedan ner BAR-filen till din dator.

Vanliga frågor

  • Kan APK-filer skada min enhet? Ja, tyvärr kan APK-filer ibland skada enheter. Det beror på att de kan innehålla skadlig kod, så det rekommenderas att köra APK-filer via en virusscanner online innan du installerar dem. Ladda bara ned från webbplatser som du känner och litar på för att minimera risken för att ett bedrägligt program infekterar din enhet.
  • Är APK-filer lagliga? Det är helt lagligt att ladda ner APK-filer och använda dem för att installera appar utanför Google Play Butik. APK är bara ett filformat som EXE eller ZIP. Google utvecklade APK-formatet, men vem som helst kan skapa och använda APK-filer.
  • Hur hittar jag APK-filer på min Android-enhet? Leta upp APK-filer på din enhet med hjälp av en Android-filhanteraren för att söka efter filen. Vissa mobila enheter har en förinstallerad filhanterare, men det finns många alternativ i Google Play Butik.