Saltar al contenido

Vad är en ARW-fil?

14 de julio de 2021
arw files windows 10 247336ab85744e79ae7a2fd5eec03c2d

En fil med filändelsen ARW står för Sony Alpha Rawoch är därför en Sony RAW-bildfil. Den baseras på TIF-filformatet och liknar andra RAW-filer från Sony-kameror, som SR2- och SRF-filer. Ett rå bildformat betyder bara att filen inte har komprimerats eller manipulerats på något sätt. den är i samma råa form som när kameran först fångade den. Medan Sony RAW-filtypen är vanligare kan en ARW-fil istället vara en ArtStudio-scenfil.

Hur man öppnar en ARW-fil

ARW-filer som har Sony RAW-bildformat (dvs. från en Sony-digitalkamera) kan öppnas av olika grafikprogram. Microsoft Windows Photos och Windows Live Photo Gallery är två exempel. Andra grafiska program som Able RAWer, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, ACDSee och ImageMagick kan också öppna ett. Beroende på vilken version av Windows du använder kan du behöva installera Sony RAW Driver innan de inbyggda bildvisarna som Photo Gallery kan se filen. Du kan också ladda upp den till raw.pics.io-webbplatsen för att visa den eller redigera den i din webbläsare utan att en särskild öppnare behöver installeras på din dator. En ARW-fil som är en ArtStudio-scenfil kan öppnas med ArtStudio.

Hur man konverterar en ARW-fil

Det bästa sättet att konvertera en Sony RAW-bildfil är att öppna den i ett av programmen ovan. Photoshop kan till exempel konvertera en ARW-fil till RAW, TIFF, PSD, TGA och ett antal andra format genom Fil > Safe As meny. Om du konverterar filen på raw.pics.io-webbplatsen kan du spara den till din dator som JPG eller PNG. Adobe DNG Converter är ett gratis verktyg för Windows och Mac som kan konvertera ARW till DNG. Ett annat sätt att konvertera denna filtyp är att använda en gratis filkonverterare som ARW Viewer eller Zamzar. Med Zamzar måste du först ladda upp bilden till den webbplatsen och sedan konvertera den till JPG, PDF, TIFF, PNG, BMP, AI, GIF, PCX och flera andra liknande format. Om din ARW-fil är en ArtStudio-scenfil, använd ArtStudios Fil > Exportera -menyn för att spara filen i en BMP-, JPG- eller PNG-bildfil. Du kan också exportera scenen som en EXE-, SCR-, SWF-, animerad GIF- eller AVI-videofil.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

En anledning till varför du inte kan öppna filen kan vara att du läser fel bokstäver / siffror som följer filnamnet. Om filtillägget slutar med något som bara utseende som ARW kan du förvirra ett annat filformat för det här, vilket betyder att det verkligen ska öppnas i ett helt annat program. Till exempel kan din fil sluta med filändelsen .ARR, som ser mycket ut som ARW men förmodligen bara fungerar i ett program som Clickteam Fusion eftersom vissa filer som använder filtillägget är MultiMedia Fusion Array-filer. Samma kan sägas för AWW-filer som används med Ability Office eller XAR-filer som skapats av Microsoft Excel. Andra exempel inkluderar ARD- och GRD-filer. Om du upptäcker att du inte verkligen har en ARW-fil, undersök filtillägget du ser, antingen här på Lifewire eller på Google, för att lära dig mer om formatet och vilka program som kan öppna eller konvertera det. FAQ

  • Hur förhandsgranskar jag en ARW-fil på en Mac?

    Välj ARW-filen i Finder och välj sedan Info. Välja Öppna med satt till Förhandsvisning. Alternativt kan du ladda ner Imaging Edge Desktop från Sony för att förhandsgranska ARW-filer på en Mac.

  • Varför importerar inte Lightroom min Sony ARW-fil?

    Kontrollera först listan över kameror som stöds av Adobe Camera Raw för att se till att din Sony-kamera stöds. Se sedan till att du har den aktuella versionen av Lightroom och installera eventuella uppdateringar, om det behövs. Om du fortfarande inte kan öppna filen loggar du ut från Lightroom och loggar in igen för att slutföra uppdateringen.