Saltar al contenido

Vad är en ATOM-fil?

28 de junio de 2021
atom files 5a787014a18d9e00369b860b

En fil med ATOM-filtillägget är en Atom Feed-fil som sparas som en vanlig textfil och formateras som en XML-fil. ATOM-filer liknar RSS- och ATOMSVC-filer genom att de används av ofta uppdaterade webbplatser och bloggar för att publicera innehåll till Atom-feedläsare. När någon prenumererar på ett Atom-flöde via ett flödesläsarverktyg kan de hålla sig uppdaterad om allt nytt innehåll som webbplatsen publicerar. Även om det är fullt möjligt att ha en .ATOM-fil på din dator är det osannolikt. Normalt är den enda gången du ser «.atom» när den läggs till i slutet av en URL som använder Atom Feed-filformatet. Därifrån är det mindre vanligt att spara ATOM-filen på din dator än att det bara är att kopiera Atom-matningslänken och klistra in den i ditt feed-läsarprogram.

ATOM-filer.
ATOM-filer har ingenting att göra med Atom-textredigeraren eller med telekomförkortningen AToM, vilket betyder Any Transport over MPLS (Multi-Protocol Label Switching).

Hur man öppnar en ATOM-fil

ATOM-filer fungerar på ungefär samma sätt som RSS-filer, så de flesta matarläsartjänster, program och appar som fungerar med RSS-filer fungerar också med ATOM-filer. RssReader och FeedDemon är två exempel på program som kan öppna Atom-flöden. Om du använder en Mac kan Safari-webbläsaren också öppna ATOM-filer, liksom NewsFire. Vissa av dessa program (FeedDemon är ett exempel) kanske bara kan öppna ett Atom-flöde online, som ett som du kan ange en URL för, vilket innebär att de inte nödvändigtvis låter dig öppna en .ATOM-fil som du har på din dator. RSS Feed Reader-tillägget från feeder.co för Chrome-webbläsaren kan öppna ATOM-filer som du hittar på webben och omedelbart spara dem i webbläsarens feed-läsare. Samma företag har en feed-läsare tillgänglig här för webbläsarna Firefox, Safari och Yandex, som borde fungera på samma sätt. Du kan också använda en gratis textredigerare för att öppna ATOM-filer, men genom att göra det kan du bara läsa dem som ett textdokument för att se XML-innehållet. Till faktiskt använda sig av ATOM-filen, eftersom den är avsedd att användas, måste du öppna den med en av ATOM-öppnarna ovan.

Hur man konverterar en ATOM-fil

Eftersom formaten är så relaterbara kan du konvertera Atom-flöden till andra matningsformat. Till exempel för att konvertera Atom till RSS klistrar du bara in Atom-feedens URL i denna gratis online Atom till RSS-omvandlare för att skapa en RSS-länk. Atom-feedläsartillägget för Chrome som nämns ovan kan konvertera en ATOM-fil till OPML. För att göra det, ladda Atom-matningen i programmet och använd sedan Exportera flöden till OPML alternativ från inställningarna för att spara OPML-filen på din dator.

Hur man bäddar in ett Atom Feed

För att bädda in Atom-flödet i HTML, använd Atom till RSS-omvandlaren ovan och lägg sedan den nya webbadressen i denna RSS till HTML-omvandlare. Du får ett skript som du kan bädda in i HTML för att visa flödet på din egen webbplats. Eftersom en ATOM-fil redan har sparats i XML-format kan du använda en enkel textredigerare för att «konvertera» den till XML-format, som helt enkelt ändrar filtillägget från .ATOM till .XML. Du kan också göra detta manuellt genom att bara byta namn på filen för att använda .XML-suffixet.

Förvandla flödesinnehållet till ett kalkylarkformat

Om du vill att flödesinnehållet ska visas i ett läsbart kalkylarkformat så att du enkelt kan se artikelns titel, dess webbadress och beskrivningen, allt som rapporterats av Atom-flödet, konverterar du bara Atom-flödet till CSV. Det enklaste sättet att göra det är att använda Atom till RSS-omvandlaren ovan och sedan ansluta RSS-URL: en till denna RSS till CSV-omvandlare.

Konvertera ATOM-filen till JSON

För att konvertera en ATOM-fil till JSON, öppna .ATOM-filen i en textredigerare eller i din webbläsare så att du kan se textversionen av den. Kopiera all den informationen och klistra in den i denna RSS / Atom till JSON-omvandlare, till vänster. Använd RSS till JSON för att konvertera den till JSON och sedan trycka på Ladda ner för att spara JSON-filen på din dator.