Saltar al contenido

Vad är en basreflexhögtalare?

1 de julio de 2021
GettyImages 155158294 Michael Bodmann 57ec39193df78c690f7c3f53 655971bbca4640e6bfbc1cbcd66f25e6

En basreflexhögtalare är utformad så att högtalarkonens bakvåg vållas genom en öppen port (ibland kallad en ventilationsrör) i höljet för att förstärka den totala baseffekten. Dessa portar är i allmänhet placerade på framsidan eller baksidan av högtalarskåpet och kan variera i djup och diameter (även tillräckligt breda för att nå din hand igenom). Att kanalisera högtalarkonens bakre ljudvåg genom en sådan port kan ofta vara ett effektivt sätt att öka utgångsvolymen, minska förvrängningen och förbättra basresponsen och förlängningen (kontra slutna kapslingshögtalare). En basreflexhögtalare / subwoofer har en eller flera öppna portar i höljet som hjälper till att kanalisera ljud och förbättra prestanda. Det kan också vara en fantastisk gömställe för små leksaker som tillhör nyfikna, rörliga småbarn. Så om det finns små människor i hemmet och basreflexhögtalaren plötsligt börjar låta (t.ex. resonans / plastskallling, en ringling av små klockor osv.), Är det en bra idé att kontrollera om det finns deponerat innehåll innan du felsöker subwoofern eller surr. Även om en högtalare i alla storlekar (även den bärbara Bluetooth-typen) kan ha en port för att kanalisera ljud, tenderar den här funktionen att vara mer effektiv med större skåp. Det är svårt att uppskatta några resultat när det inte finns tillräckligt med utrymme för luftmassan att cirkulera och röra sig in och ut ur högtalarens hölje. När högtalarkonen vibrerar avges ljudvågor framifrån (affärsänden för att lyssna) och bakifrån. Basreflexhögtalare är noggrant inställda (mer än de som är utrustade med passiva radiatorer) så att vågorna som kommer från konens baksida projiceras genom porten i samma fas som vågor som genereras från konens framsida.

Fördelarna med musiklyssnandet med en basreflexhögtalare

Basreflexhögtalare ändrar kurvan för lågfrekventa frekvenser; svaret tenderar att spridas med lite extra slag, vilket är hur dessa högtalare kan njuta av större förlängning till låg-basregionen med subjektivt mer «kraft». En ordentligt utformad och avstämd basreflexhögtalare kommer nästan inte att uppleva något turbulent puffande / kinkande ljud från porten när luftflödet ökar – inom vissa volymgränser beroende på skåpvolym och portplats, form, längd och diameter. I motsats till förseglat hölje kanske vissa basreflexhögtalare (beroende på märke och modell) inte är lika snabba, exakta eller distorsionsfria när de körs bort från «sweet spot» för prestanda.

Basreflexhögtalare Förbättrar ljudet

Det finns ett stort urval av högtalare och subwoofers att välja mellan, var och en med sina egna undergrupper i klassen. När det gäller särskilt det senare kan man stöta på modeller som beskrivs som «basreflex» eller «portad». Även om det kanske inte verkar så mycket, kan valet av denna typ av högtalare ha en betydande effekt på hur musik låter – speciellt för öron som kan vara vana vid att njuta av högtalare med förseglade höljen. Om du handlar om att få bästa prestanda ur din subwoofer är det definitivt värt att välja det slag som bäst passar dina personliga lyssningsinställningar.