Saltar al contenido

Vad är en LIST-fil?

3 de febrero de 2023
list files 5a957795875db90036911472

Vad du ska veta

  • En LIST-fil kan vara en APT List-fil.
  • Det fungerar genom Debians APT-pakethanterare.
  • Konverteringar är endast möjliga om du har en textbaserad LIST-fil.

Den här artikeln beskriver vilka filformat som använder filtillägget LIST och hur du öppnar och konverterar filen.

Vad är en LIST-fil?

En fil med filtillägget LIST kan vara en APT List-fil som används i Debians operativsystem. LIST-filen innehåller en samling nedladdningskällor för mjukvarupaket. De skapas av det medföljande Advanced Package Tool. En JAR Index-fil använder också filtillägget LIST. Denna LIST-fil lagras ibland i en JAR-fil och används för att hålla information om annat relaterat innehåll, till exempel andra JAR-filer som ska laddas ner. Vissa webbläsare använder också LIST-filer, som vill lista ord som bör eller inte bör användas i webbläsarens inbyggda ordbok. Andra webbläsare kan använda listan för något annat syfte, som att beskriva DLL-filerna som programmet förlitar sig på för att fungera korrekt. Andra filer som använder det här tillägget kan vara associerade med Microsoft Entourage eller användas med BlindWrite.

LISTA filer.

Hur man öppnar en LIST-fil

Debian använder LIST-filer med sitt pakethanteringssystem som heter Advanced Package Tool. Se vår artikel om att installera paket med APT för en handledning. LIST-filer som är associerade med JAR-filer används tillsammans med JAR-filer via Java Runtime Environment (JRE). Men om du kan öppna JAR-filen kan du använda en textredigerare som Notepad, eller en från vår bästa lista över gratis textredigerare, för att öppna LIST-filen för att läsa dess textinnehåll. Om din fil är en som lagrar ordboksobjekt, biblioteksberoenden, inkompatibla program eller någon annan lista med textinnehåll, kan du enkelt öppna den med vilken textredigerare som helst. Använd textredigeringslistan ovan för att hitta några av de bästa för din dator, eller använd ditt operativsystems inbyggda redigerare som Notepad (Windows) eller TextEdit (Mac). Microsoft Entourage var Microsofts e-postklient för Mac som kunde öppna LIST-filer. Även om den inte längre är under utveckling, om en LIST-fil skapades med programmet, kan den fortfarande kunna visas i Microsoft Outlook. LIST filer som är associerade med en rippad kopia av en skiva kan öppnas med BlindWrite.

Dricks

Som du kan se kan filer som använder detta tillägg användas av ett antal program. Om du redan har några av dessa installerade på din dator, kanske du upptäcker att filen öppnas i ett program som du helst inte vill använda den med. Lär dig hur du ändrar vilket program som öppnar LIST-filer om Windows för hjälp.

Hur man konverterar en LIST-fil

Det finns flera typer av LIST-filer, men i varje fall som nämns ovan är det osannolikt att det kan konverteras till ett annat filformat. Men eftersom vissa bara är textfiler är det lätt att konvertera en av dem till ett annat textbaserat format som CSV eller HTML. Medan du gör det skulle du lättare kunna öppna filen i textfilöppnare, om du ändrar filtillägget från .LIST till .CSV, etc., skulle programmet som använder filen inte längre förstå hur man använder den. Till exempel kan webbläsaren Firefox använda en LIST-fil för att förklara alla DLL-filer som den kräver. Att ta bort tillägget och ersätta det med HTML skulle låta dig öppna filen i en webbläsare eller textredigerare, men det skulle också göra den oanvändbar i Firefox eftersom programmet letar efter en fil som slutar med LIST, inte HTML. Om det finns något program som kan konvertera en LIST-fil är det troligen samma program som kan öppna den. Även om detta inte verkar troligt, om det är möjligt, skulle det finnas tillgängligt någonstans i programmet Fil meny, kanske kallas Spara som eller Exportera.

Kan du fortfarande inte öppna den?

LIST är ett kort filtillägg som innehåller vanliga bokstäver, så det är ingen överraskning hur lätt det är att blanda ihop andra tillägg för den här. När detta händer kommer du sannolikt att få felmeddelanden när du försöker öppna filen i något av programmen som länkas ovan. Till exempel är LIS ett riktigt liknande tillägg, men det har ingenting att göra med LIST-filer. SQR Output-filer och VAX Program Listing-filer använder tillägget LIS. LIT är en annan. Om det inte används för ett eBook-filformat är det antingen en källkodsfil eller något slags skript. Hur som helst, det kanske inte fungerar som du tänkt dig om det öppnas med några av verktygen som nämns ovan.