Saltar al contenido

Vad är en M3U-fil?

23 de junio de 2021
m3u files 5a67435f4786980037034914

Vad du ska veta

  • En M3U-fil är en ljudspellistfil.
  • Öppna en med VLC, Winamp, iTunes och andra mediaspelare.
  • Konvertera till andra spellistformat som M3U8 eller XSPF med VLC.

Den här artikeln beskriver vad M3U-filer är, hur man använder en för att köa musik i en kompatibel spelare och hur man konverterar en till ett annat spellistformat som fungerar med din mediaspelare.

Vad är en M3U-fil?

En M3U-fil är en ljudspellistfil som står för MP3-URL, och som sådan, är inte en verklig ljudfil i och för sig. En M3U-fil bara poäng till ljudfiler (och ibland video) så att en mediaspelare kan ställa dem i kö för uppspelning. Dessa textbaserade filer kan innehålla URL-adresser och / eller absoluta eller relativa sökvägar till mediefilerna och / eller mapparna. M3U-filer som är UTF-8-kodade sparas istället i M3U8-filformatet.

Hur man öppnar en M3U-fil

VLC är min favorit gratis mediaspelare på grund av dess stöd för ett stort antal ljud- och videoformat. Dessutom stöder den inte bara M3U-format utan också liknande spellistfiler som du kan stöta på, som M3U8, PLS, XSPF, WVX, CONF, ASX, IFO, CUE och andra. Även om Winamp var ett av de första programmen som stödde dem, kan andra mediaspelare också öppna M3U-filer, som Windows Media Player, iTunes och Audacious. Tänk på att själva M3U-filen inte är en mediefil. Så även om filerna som M3U pekar på kan öppnas bra i en annan mediaspelare än de jag har länkat till ovan, är det möjligt att programmet inte förstår spellistfilen och därför inte vet vad de ska göra med när du försöker öppna den. M3U-filer kan naturligtvis öppnas med vilken textredigerare som helst eftersom filerna är textbaserade (se vad jag menar nedan). Se vår lista över bästa gratisredigerare för våra favoriter.

Hur man bygger en M3U-fil

M3U-filer är vanligtvis inte byggda från grunden. I mediaspelare som VLC kan du till exempel använda Media > Spara spellista till fil alternativ för att spara listan över för närvarande öppna låtar i en M3U-fil. Men om du vill skapa din egen M3U-fil är det viktigt att du använder rätt syntax. Här är ett exempel på en M3U-fil: # EXTM3U
#EXTINF: 105, Exempel på artist – Exempel på titel
C: Files My Music Exempel.mp3
#EXTINF: 321, Exempel Artist2 – Exempel titel2
C: Files My Music Favorites Exempel2.ogg

Alla M3U-filer kommer att ha likheter, men också skillnader, med detta exempel. Siffran som följer sektionerna «#EXTINF» är längden på ljudet i sekunder (du kan se ett -1 här om ljudet streamas online och inte har någon inställd längd). Efter tiden följer titeln som ska visas i mediaspelaren, med platsen för filen nedanför. Exemplet ovan använder absoluta söknamn till filerna (hela sökvägen ingår), men de kan också använda ett relativt namn (t.ex. bara Sample.mp3), en URL (https://www.livetstrad.com/Sample.mp3) eller en hel mapp (C: Files My Music ). Fördelen med att använda relativa sökvägar över absoluta sökvägar är att du kan flytta mediefilerna och M3U-filen till en annan dator och ändå använda spellistan utan att behöva göra ändringar i den. Detta fungerar så länge som mediefilerna och M3U-filen förblir relativt varandra precis som på den ursprungliga datorn. Ibland kan du peka på en annan M3U-fil från en M3U-fil, men mediaspelaren du använder kanske inte stöder den.

Hur man konverterar en M3U-fil

Som du kan se i föregående avsnitt är en M3U-fil bara en textfil. Det betyder att du inte kan ändra eller konvertera filen till ett spelbart MP3, MP4 eller något annat mediaformat. Allt du kan göra med en M3U-fil är att konvertera den till ett annat spellistformat. Du kan konvertera M3U till M3U8, XSPF eller HTML med VLC genom att öppna M3U-filen i programmet och sedan använda Media > Spara spellista till fil … menyalternativ för att välja vilket format du vill spara i. Du kan också konvertera en M3U-fil till text om du bara vill öppna filen i en textredigerare för att se filerna som den refererar till. Öppna M3U-filen i en textredigerare från listan ovan och spara den sedan i TXT, HTML eller annat textbaserat format. Ett annat alternativ är att byta namn på tillägget till .TXT och sedan öppna det med en textredigerare. Detta är tekniskt sett inte en M3U-filkonvertering, men om du vill samla alla ljudfiler som en M3U-fil refererar till och kopiera dem till en enda mapp kan du använda programmet M3UExportTool. När du väl har dem tillsammans kan en gratis filkonverterare användas på filerna för att konvertera dem till det format du vill att de ska vara i, som MP3 till WAV, MP4 till AVI, etc.

Vanliga frågor

  • Hur kan jag skapa en M3U-spellista i Windows Media Player? Skapa först en ny spellista i WMP och lägg till låtar. Starta spellistan och gå sedan till Fil > Spara nu Spellista som. Ge spellistan ett filnamn, välj M3U som filtyp och välj Spara.
  • Vad är den bästa M3U-spelaren för Android? Ladda ner VLC-appen på Google Play för att lyssna på ett stort antal mediaformatfiler, inklusive M3U-filer. Eller så kan du ladda ner Perfect Player IPTV-appen, ett annat populärt val.
  • Hur kan jag spela mina M3U-filer på Roku? Roku Media Player stöder M3U-spellistor som finns på en USB-enhet. Media i spellistan måste ha ett tillägg som anger vilken typ av media det är (.mp3, .mkv, .jpg, etc.). Om Roku Media Player inte fungerar kan du prova en tredjepartsapp som TVCast.