Saltar al contenido

Vad är en MP4V-fil?

1 de diciembre de 2022
mp4v files 5a95b991c6733500379cf713

Vad du ska veta

  • En MP4V-fil är en MPEG-4-videofil.
  • Öppna en med VLC, iTunes och andra liknande mediaspelare.
  • Använd en dedikerad videofilkonverterare för att konvertera en till andra videoformat.

Den här artikeln förklarar vad en MP4V-fil är och hur man öppnar eller konverterar en.

Vad är en MP4V-fil?

MP4V står för MPEG-4 video. Den skapades av Moving Pictures Experts Group (MPEG) som en codec som används för att komprimera och dekomprimera videodata. Du kommer förmodligen inte att se en videofil som har filtillägget .MP4V. Men om du gör det kan den fortfarande öppnas i en multiformat mediaspelare. Vi har några MP4V-spelare listade nedan. Om du ser «MP4V» i sammanhanget av en videofil betyder det bara att videon komprimerades med MP4V-codec. MP4, till exempel, är en videobehållare som kan använda MP4V-codec.

Mer information om MP4V Codec

MPEG-4 tillhandahåller en standard för att beskriva hur man komprimerar ljud- och videodata. Inom den finns flera delar som beskriver hur vissa saker ska fungera, varav en är videokomprimering, som är in Del 2 av specifikationen. Om ett program eller en enhet säger att den stöder MP4V-codec, betyder det naturligtvis att vissa typer av videofilformat är tillåtna. Som du läste ovan är MP4 ett containerformat som makt använd MP4V. Däremot kan den istället använda H264, MJPB, SVQ3, etc. Att ha en video med tillägget .MP4 betyder inte att den använder MP4V-codec. MP4V-ES står för MPEG-4 Video Elemental Stream. MP4V skiljer sig från MP4V-ES genom att den förra är rå videodata, medan den senare är RTP-data (realtidstransportprotokoll) som redan är förberedd för att skickas över RTP-nätverksprotokollet. Detta protokoll stöder endast MP4V och H264 codecs. MP4A är en audio codec som kan användas i MPEG-4-behållare som MP4. MP1V och MP2V är också videocodec, men de kallas MPEG-1-videofiler respektive MPEG-2-videofiler.

Hur man öppnar en MP4V-fil

Vissa program stöder inbyggt MP4V-codec, vilket innebär att du kan öppna MP4V-filer i dessa program. Kom ihåg att även om en fil kan vara en MP4V-fil i teknisk mening (eftersom den använder den codec), den behöver inte ha den förlängningen. Vissa program som kan öppna MP4V-filer inkluderar VLC, Windows Media Player, Microsoft Windows Video, QuickTime, iTunes och troligen några andra multi-format mediaspelare. Det finns massor av filtyper som delar bokstäver som liknar MP4V, som M4A-, M4B-, M4P-, M4R- och M4U-filer (MPEG-4 Playlist). Vissa av dessa filer kanske inte öppnas på exakt samma sätt som MP4V-filer eftersom de alla används för ett unikt syfte.

Hur man konverterar en MP4V-fil

Istället för att leta efter en MP4V till MP4-omvandlare (eller vilket format du vill spara videon till), bör du skaffa en videokonverterare baserad på filtillägget som videon använder. Om du till exempel har en 3GP-fil som använder MP4V-codec, leta bara efter en 3GP-videokonverterare. Kom ihåg att M4V-filer inte är samma som MP4V-codec. Den listan över gratis videokonverterare kan också användas för att hitta en M4V till MP3-omvandlare, en som sparar M4V till MP4, etc.

MP4 vs M4V vs MP4V

Filtilläggen MP4, M4V och MP4V är så lika att du lätt kan missta dem för exakt samma filformat. Så här kan du snabbt förstå deras grundläggande skillnader:

  • MP4: En codec och ett containerformat för att lagra ljud och video i bara en fil.
  • M4V: En MP4-fil som kan vara DRM-kopieringsskyddad.
  • MP4V: Rå MPEG-4-videoströmmar som inte nödvändigtvis hålls i MP4-behållaren.

Det finns andra filtillägg som liknar några av dessa, men som är helt orelaterade till formaten som beskrivs på den här sidan. P4D-filer, till exempel, är Pix4Dmapper Pro-projektfiler.