Saltar al contenido

Vad är en PDB-fil?

4 de marzo de 2023
pdb files 59f7437403f40200102ddb1a

Vad du ska veta

  • Vissa PDB-filer är programdatabasfiler.
  • Öppna en med en textredigerare eller ett program som Geneious.
  • Konvertera till ett annat format med samma program som öppnar din specifika databasfil.

Den här artikeln förklarar vad en PDB-fil är, hur man öppnar en och hur man konverterar en till ett annat format.

Vad är en PDB-fil?

En fil med filtillägget PDB är troligen en programdatabasfil som används för att hålla felsökningsinformation om ett program eller en modul, som en DLL- eller EXE-fil. De kallas ibland symbolfiler. Filen mappar olika komponenter och satser i källkoden till sin slutliga kompilerade produkt, som felsökaren sedan kan använda för att hitta källfilen och platsen i den körbara filen där den ska stoppa felsökningsprocessen. Vissa PDB-filer kan istället ha filformatet Protein Data Bank. Dessa är vanliga textfiler som lagrar koordinater angående proteinstrukturer. Andra PDB-filer kan skapas i Palm Database eller PalmDOC filformat och användas med PalmOS mobiloperativsystem; vissa filer i detta format använder filtillägget .PRC istället. Ytterligare ett format som använder samma tillägg är Tanida Demo Builder.

Hur man öppnar en PDB-fil

Olika program använder sin egen PDB-fil för att lagra data i något slags strukturerat databasformat, så varje applikation används för att öppna sin egen typ. Geneious, Quicken, Visual Studio och Pegasus är bara några exempel på program som kan använda filen som en databasfil. Radare och PDBparse kan också fungera. Vissa PDB-filer lagras som vanlig text, som Geneious Program Debug Database-filer, och är helt läsbara för människor om de öppnas i en textredigerare. Du kan öppna den här typen av PDB-fil med vilket program som helst som kan läsa textdokument, som det inbyggda Notepad-programmet i Windows. Några andra kompatibla tittare och redigerare inkluderar Notepad++ och Brackets. Andra PDB-filer är inte textdokument och är bara användbara när de öppnas med programmet som det är avsett för. Till exempel, om din är relaterad på något sätt till Quicken, försök sedan använda den programvaran för att visa eller redigera den. Visual Studio förväntar sig att se en PDB-fil i samma mapp som DLL- eller EXE-filen. Du kan visa och redigera Protein Data Bank-filer i Windows, Linux och macOS med Avogadro. Dessa program kan också öppna filen: Jmol, RasMol, QuickPDB och USCF Chimera. Eftersom dessa är vanlig text kan du också öppna en i en textredigerare. Palm Desktop bör kunna öppna den här filen om den är i Palm Database-filformatet, men du kanske först måste byta namn på den för att ha PRC-filtillägget för att programmet ska känna igen den. Kaliber är ett annat alternativ. För att öppna en PalmDOC PDB-fil, prova STDU Viewer. Tanida Demo Builder öppnar filer i det formatet.

Hur man konverterar en PDB-fil

Programdatabasfiler kan med största sannolikhet inte konverteras till ett annat filformat, åtminstone inte med ett vanligt filkonverteringsverktyg. Istället, om det finns något program som kan konvertera den här typen av fil, skulle det vara samma program som kan öppna den. Till exempel, om du behöver konvertera din databasfil från Quicken, försök använda det programmet för att göra det. Denna typ av konvertering är dock förmodligen inte bara till liten nytta utan stöds inte heller i dessa databasapplikationer (dvs. du behöver förmodligen inte konvertera denna typ av PDB-fil till något annat format). Protein Data Bank-filer kan konverteras till andra format med MeshLab. För att göra detta måste du kanske först konvertera den till WRL med PyMOL från Fil > Spara bild som > VRML menyn och importera sedan WRL-filen till MeshLab och använd Fil > Exportera mesh som menyn för att slutligen konvertera PDB-filen till STL eller ett annat filformat. Om du inte behöver att modellen ska vara i färg kan du exportera filen direkt till STL med USCF Chimera (nedladdningslänken finns ovan). Annars kan du använda samma metod som ovan (med MeshLab) för att konvertera PDB till WRL med USCF Chimera och sedan exportera WRL till STL med MeshLab. Att konvertera PDB till PDF eller EPUB, om du har en PalmDOC-fil, är möjligt på ett antal sätt, men det enklaste är förmodligen att använda en onlinekonverterare som Zamzar. Du kan ladda upp din fil till den webbplatsen för att ha möjlighet att konvertera den till dessa format såväl som till AZW3, FB2, MOBI, PML, PRC, TXT och andra eBook-filformat. Att konvertera en till FASTA-formatet kan göras med Meiler Labs online PDB till FASTA-omvandlare. Det är också möjligt att spara den här filen till CIF (Crystallographic Information format) online med PDBx/mmCIF.

Kan du fortfarande inte öppna den?

Filer som inte öppnas med något av verktygen ovanifrån är förmodligen inte PDB-filer. Vad som kan hända är att du tolkar filtillägget fel; vissa format använder ett suffix som liknar PDB, när de egentligen inte är relaterade och inte fungerar likadant. Till exempel är en PDF-fil en dokumentfil, men de flesta av ovanstående program kommer inte att rendera texten och/eller bilderna korrekt om du försöker öppna en med dessa program. Detsamma gäller för andra filer med liknande stavade filtillägg, som DBF-, DB-, ADP-, PD-, PDE-, PDC-, PDO- och WPD-filer. PBD är en annan som tillhör EaseUS Todo Backup-programmet och är därför bara användbar när den öppnas med den programvaran. Om du inte har en PDB-fil, leta reda på filtillägget som din fil har så att du kan hitta rätt program som öppnar eller konverterar den.

Avancerad läsning av PDB-filer

Du kan läsa mycket mer om programdatabasfiler från GitHub och Wintellect. Det finns mer att lära sig om Protein Data Bank-filer också; se Worldwide Protein Data Bank och RCSB PDB.

Vanliga frågor

  • Hur fixar jag det när Visual Studio inte kan hitta eller öppna PDB-filer? Om du ser ett meddelande som säger att Visual Studio inte kan hitta eller öppna PDB-filen, prova att använda Visual Studios felsökningsverktyg. Gå till Verktyg > alternativ > Felsökning > Symboler och välj Microsoft symbolservrar.
  • Hur öppnar jag en PDB-fil på Android? För att öppna en PDB-fil på Android, använd en filläsare från tredje part. Ladda ner Cool Reader-appen eller någon annan läsare som stöds av PDB-filer på Google Play.