Saltar al contenido

Vad är en SVG-fil?

18 de julio de 2021
svg file 4120603 FINAL 5a8d7301a39149bda409488e41a51e08

Vad du ska veta

  • En SVG-fil är skalbar vektorgrafikfil.
  • Öppna en med vilken webbläsare eller ett bildverktyg som Photoshop, Illustrator eller GIMP.
  • Konvertera till PNG eller JPG med vårt verktyg (nedan) eller till andra format med en grafikredigerare.

Den här artikeln förklarar vad en SVG-fil är och hur formatet skiljer sig från andra bildformat, hur man öppnar en, och hur man konverterar en till ett vanligare format som PNG eller JPG.

Vad är en SVG-fil?

En fil med SVG-filtillägget är sannolikt en skalbar vektorgrafikfil. Filer i detta format använder ett XML-baserat textformat för att beskriva hur bilden ska visas. Eftersom text används för att beskriva grafiken kan en SVG-fil skalas till olika storlekar utan att kvaliteten tappas – med andra ord är formatet upplösningsoberoende. Det är därför webbplats- och utskriftsgrafik ofta byggs i SVG-format, så att de kan ändras för att passa olika mönster i framtiden.

Om en SVG-fil komprimeras med GZIP-komprimering slutar filen med .SVGZ-filtillägget och kan vara 50 procent till 80 procent mindre i storlek. Andra filer med .SVG-filtillägget som inte är relaterade till ett grafikformat kan istället sparas spelfiler. Spel som Återvänd till Castle Wolfenstein och Grand Theft Auto spara spelets framsteg i en SVG-fil.

Hur man öppnar en SVG-fil

Det enklaste och snabbaste sättet att öppna en SVG-fil till se det (inte för att redigera det) är med en modern webbläsare som Chrome, Firefox, Edge eller Internet Explorer – nästan alla bör ge någon form av återgivningsstöd för SVG-formatet. Det betyder att du kan öppna SVG-filer online utan att behöva ladda ner dem först.

SVG-fil öppen i Chrome

Om du do redan har en SVG-fil på din dator kan webbläsaren också användas som en offline SVG-visning. Öppna dessa SVG-filer via webbläsaren Öppna alternativet ( Ctrl+O tangentbordsgenväg). SVG-filer kan skapas via Adobe Illustrator, så du kan naturligtvis använda det programmet för att öppna filen. Några andra Adobe-program som stöder SVG-filer (så länge SVG Kit för Adobe CS-plugin-programmet är installerat) inkluderar Adobe Photoshop, Photoshop Elements och InDesign-program. Adobe Animate fungerar också med SVG-filer. Vissa icke-Adobe-program som kan öppna en SVG-fil inkluderar Microsoft Visio, CorelDRAW, Corel PaintShop Pro och CADSoftTools ABViewer. Inkscape och GIMP är två gratisprogram som kan fungera med SVG-filer, men du måste ladda ner dem för att kunna öppna SVG-filen. Picozu är också gratis och stöder SVG-formatet också, men du kan öppna filen online utan att ladda ner någonting. Eftersom en skalbar vektorgrafikfil verkligen är en textfil i dess detaljer kan du se textversionen av filen i vilken textredigerare som helst. Se vår lista över bästa gratisredigerare för våra favoriter, men även standardtextläsaren i ditt operativsystem skulle fungera, som Anteckningar i Windows.

SVG-fil öppen i Notepad ++

För sparade spelfiler använder spelet som skapade SVG-filen troligen automatiskt när du återupptar spelet, vilket innebär att du förmodligen inte kan öppna SVG-filen manuellt via programmets meny. Men även om du lyckas få SVG-filen att öppnas genom en Öppna menyn av något slag måste du använda rätt SVG-fil som följer med spelet som skapade den. Om själva spelet inte öppnar SVG-filen kan du prova GTA2 Saved Game Editor eller öppna SVG-filen i en textredigerare för att se om det finns något där som kan användas.

Hur man konverterar en SVG-fil

Det enklaste sättet att konvertera en SVG-fil till antingen PNG eller JPG, de två vanligaste bildformaten, är att använda vår egen SVG-filkonverterare: Att konvertera en SVG-fil med ett onlineverktyg som vårt är vanligtvis det snabbaste och enklaste sättet att få din fil i det format du vill ha. Inget behov av att redan ha ett dyrt program installerat eller att ladda ner okänd programvara. Om du behöver konvertera det till ett annat format, som PDF eller GIF, och din SVG är ganska liten, kommer ett tredjeparts onlineverktyg som Zamzar att göra tricket. Autotracer.org är en annan online SVG-omvandlare som låter dig konvertera en SVG (från din enhet eller via dess URL) till andra typer av format som EPS, Adobe Illustrator-fil (AI), DXF, PDF, SK, etc. Om du har en större SVG-fil, alla program som nämns ovan i Hur man öppnar en SVG-fil avsnittet skulle kunna spara / exportera SVG-filen till ett nytt format också. Om du till exempel använder Inkscape, efter att du öppnat / redigerat SVG-filen kan du sedan spara den tillbaka till SVG med alla ändringar du gör, men kan också spara den i ett annat filformat som PNG, PDF, DXF, ODG , EPS, TAR, PS, HPGL och många andra.

Mer information om SVG-filer

Scalable Vector Graphics-formatet skapades 1999 och utvecklas fortfarande av World Wide Web Consortium (W3C). Som du redan har läst ovan är hela innehållet i en SVG-fil bara text. Om du skulle öppna en i en textredigerare skulle du bara se text som i exemplet ovan. Så här kan SVG-tittare visa bilden – genom att läsa texten och förstå hur den ska visas. Om du tittar på det exemplet kan du se hur enkelt det är att redigera måtten på bilden så att den blir så stor som du vill utan att det påverkar kvaliteten på kanterna eller färgen. Eftersom instruktionerna för att rendera bilden enkelt kan ändras i en SVG-redigerare, kan också bilden själv göra det.

Vanliga frågor

  • Vad är skillnaden mellan SVG, PNG och JPG? SVG är ett vektorbaserat grafiskt format som representerar bilder som matematiska värden. JPG är ett raster- eller bitmappsformat, medan PNG använder binär kod för att komprimera bilddata. SVG-filer föredras för grafisk design eftersom alla enkelt kan se de avsedda dimensionerna för varje bildelement.
  • Hur konverterar jag en SVG-fil till ett Microsoft Word-dokument? Du kan inkludera SVG-filer i ett Microsoft Word-dokument på samma sätt som du sätter in bilder i Word. När du klickar på SVG-bilden kan du göra ändringar med fliken Format högst upp i Word. Du kan göra detsamma i Microsoft Outlook och Excel.