Skip to content

Vad är en TBZ -fil?

8 de augusti de 2021
tbz files 5876a4c25f9b584db3d3d8d6

En fil med filtillägget TBZ är en BZIP -komprimerad Tar -arkivfil, vilket innebär att filerna först arkiveras i en TAR -fil och sedan komprimerad med BZIP. Även om du säkert fortfarande kan stöta på enstaka TAR -filer som använder BZIP -komprimering, är BZ2 en nyare och allt vanligare komprimeringsalgoritm som producerar TBZ2 -filer.

Hur man öppnar en TBZ -fil

7-Zip, PeaZip och jZip är bara några av de många gratis filutdragare som kan dekomprimera (extrahera) innehållet i en TBZ-fil. Alla tre av dessa program stöder också det nyare TBZ2 -formatet. Du kan också öppna en TBZ -fil online via webbverktyget B1 Online Archiver. Detta är en webbplats där du kan ladda upp en .TBZ -fil du har och sedan ladda ner innehållet – antingen en i taget eller alla samtidigt. Detta är en bra lösning om du inte redan har ett av filuppackningsverktygen ovanifrån installerat på din dator och du inte är intresserad av att göra det. Linux- och macOS -användare kan också öppna en TBZ med kommandot BZIP2 från ett terminalfönster (ersätter file.tbz med namnet på din egen TBZ -fil): bzip2 -d file.tbz

Även om dess filtillägg liknar TBZ, är en TZ -fil en Zipped Tar -arkivfil som skapas genom att kombinera ett TAR -arkiv och en Z -fil. Om du har en TZ -fil istället för en TBZ -fil kan du öppna den med WinZip eller StuffIt Deluxe, om inte med de gratisverktyg som vi nämnde ovan. Åtminstone på din Windows -dator, om du upptäcker att ett program du har installerat öppnar TBZ -filer men det är fel applikation, eller om du hellre vill att ett annat installerat program öppnar dem, se vår artikel om hur du ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra nödvändiga ändringar.

Hur man konverterar en TBZ -fil

Vi rekommenderar starkt att du använder FileZigZag för att konvertera TBZ -filen till ett annat arkivformat. Det fungerar i din webbläsare så att allt du behöver göra är att ladda upp TBZ, välja ett konverteringsformat och sedan ladda ner den konverterade filen till din dator. FileZigZag stöder konvertering av TBZ till ZIP, 7Z, BZIP2, TAR, TGZ och olika andra komprimerings-/arkivformat. Se vår lista med gratis filomvandlare för ibland använda format för vissa andra filomvandlare som kan stödja TBZ -formatet. Om du vet att ditt TBZ -arkiv innehåller, säg, en PDF -fil, och så du vill konvertera TBZ till PDF, är det du verkligen vill göra att extrahera innehållet i TBZ för att komma till PDF -filen. Du behöver inte ”konvertera” TBZ till PDF. Så medan vissa filuppackningsprogram eller onlinetjänster kan annonsera att de kan konvertera TBZ till PDF (eller en annan filtyp), är det de verkligen gör extrahera PDF -filen från arkivet, som du kan göra själv med någon av de metoder vi redan har pratat om. För att vara tydlig, för att få en PDF (eller någon annan filtyp) ur en TBZ-fil, använd bara en av de filutdragare som nämns ovan-7-Zip är ett perfekt exempel. Om du ”konverterar” din TBZ -fil till PDF eller något annat filformat, men du vill att den resulterande filen ska ha ett annat filformat, kan du med stor sannolikhet göra det med en av dessa gratis filomvandlare.