Saltar al contenido

Vad är en TBZ fil?

29 de diciembre de 2022
tbz files 5876a4c25f9b584db3d3d8d6

En fil med filtillägget TBZ är en BZIP Compressed Tar Archive-fil, vilket innebär att filerna först arkiveras i en TAR-fil och sedan komprimerad med BZIP. Även om du säkert fortfarande kan stöta på enstaka TAR-filer som använder BZIP-komprimering, är BZ2 en nyare och allt vanligare komprimeringsalgoritm som producerar TBZ2-filer.

Hur man öppnar en TBZ-fil

7-Zip och PeaZip är bara några av de många gratis filextraktorer som kan dekomprimera (extrahera) innehållet i en TBZ-fil. Alla tre av dessa program stöder också det nyare TBZ2-formatet. Du kan också öppna en TBZ-fil online via webbverktyget B1 Online Archiver. Det här är en webbplats där du kan ladda upp en .TBZ-fil du har och sedan ladda ner innehållet – antingen en i taget eller allt på en gång. Det här är en bra lösning om du inte redan har ett av filpaketeringsverktygen från ovan installerat på din dator och du inte är intresserad av att göra det. Linux- och macOS-användare kan också öppna en TBZ med kommandot BZIP2 från ett terminalfönster (ersätter file.tbz med namnet på din egen TBZ-fil):

bzip2 -d file.tbz

Även om dess filtillägg liknar TBZ, är en TZ-fil en Zipped Tar Archive-fil som skapas genom att kombinera ett TAR-arkiv och en Z-fil. Om du har en TZ-fil istället för en TBZ-fil kan du öppna den med WinZip eller StuffIt Deluxe, om inte med de gratisverktyg vi nämnde ovan. Åtminstone på din Windows-dator, om du upptäcker att ett program du har installerat öppnar TBZ-filer men det är fel program, eller om du bara hellre vill att ett annat installerat program öppnar dem, se vår artikel om hur du ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra nödvändiga ändringar.

TBZ filer.

Hur man konverterar en TBZ-fil

Vi rekommenderar starkt att du använder FileZigZag för att konvertera TBZ-filen till ett annat arkivformat. Det fungerar i din webbläsare så att allt du behöver göra är att ladda upp TBZ, välja ett konverteringsformat och sedan ladda ner den konverterade filen tillbaka till din dator. FileZigZag stöder konvertering av TBZ till ZIP, 7Z, BZIP2, TAR, TGZ och olika andra komprimerings-/arkivformat. Se vår lista över gratis filkonverterare för ibland använda format för vissa andra filkonverterare som kan stödja TBZ-formatet. Om du vet att ditt TBZ-arkiv innehåller, säg, en PDF-fil, och så du vill konvertera TBZ till PDF, är det du verkligen vill göra att extrahera innehållet i TBZ för att komma till PDF:en. Du behöver inte «konvertera» TBZ till PDF. Så även om vissa filpaketeringsprogram eller onlinetjänster kan annonsera att de kan konvertera TBZ till PDF (eller annan filtyp), är vad de egentligen gör extrahera PDF-filen från arkivet, som du kan göra själv med någon av metoderna vi redan har pratat om. För att vara tydlig, för att få en PDF (eller någon annan filtyp) ur en TBZ-fil, använd bara en av filextraktörerna som nämns ovan – 7-Zip är ett perfekt exempel. Om du «konverterar» din TBZ-fil till PDF eller något annat filformat, men du vill att den resulterande filen ska vara i ett annat filformat, kan du med största sannolikhet göra det med någon av dessa gratis filkonverterare.

FAQ

  • Vilka är några användningsområden för Linux TAR-kommandot?

    Använd kommandot Linux TAR för att skapa, komprimera, extrahera och lista innehållet i TAR-filer. Du kan också lägga till och ta bort filer med TAR-kommandot.

  • Vad är TGZ fil?

    En TGZ- eller GZ-fil är en GZIP Compressed Tar Archive-fil. TGZ-filer kan öppnas med program som 7-Zip, eller så kan du konvertera dem till ett annat arkivformat.

  • Hur komprimerar jag en TAR-fil?

    I 7-Zip, välj alla filer och mappar du vill ha i TAR-filen, högerklicka på ett av de markerade objekten och välj Lägg till arkiv. Välja .tjära från rullgardinsmenyn Arkivformat och välj sedan OK. Alternativt kan du använda kommandot Linux TAR tar -czvf namn på arkiv.tar.gz /väg/till/mapp-eller-fil.