Saltar al contenido

Vad är HE-AAC ljudformat?

25 de junio de 2021
musical notes with psychedelic lights 492642483 57d1e7105f9b5829f447e64a

High-Efficiency Advanced Audio Encoding (HE-AAC), som ofta kallas aacPlus, är ett komprimeringssystem för digitalt ljud. HE-AAC är optimerad för användning med strömmande ljudapplikationer där låga bithastigheter krävs, såsom internetradio och strömmande musiktjänster. Det finns två versioner av detta komprimeringsschema: HE-AAC och HE-AAC v2. Den andra versionen använder förbättrade funktioner och är mer standardiserad än den första versionen.

Stöd för HE-AAC-formatet

I digital musik stöds och används HE-AAC-formatet på olika sätt. Dessa inkluderar:

  • Programvarus mediaspelare – Olika jukebox-program stöder HE-AAC-formatet på olika sätt. Till exempel stöder iTunes och Winamp Pro både HE-AAC-kodning och avkodning. Men många andra populära program som Foobar2000 och VLC Media Player stöder endast uppspelning av HE-AAC-kodade ljudfiler.
  • Streaming musiktjänster – Onlinemusiktjänster som Pandora använder HE-AAC-komprimeringssystemet för att strömma ljud av hög kvalitet till användarna effektivt. Med HE-AAC är bandbreddskravet för streaming mycket lägre än för andra codec-system. Acceptabelt ljud kan levereras så lågt som 32 Kbps i de flesta fall.
  • Internetradio – Eftersom HE-AAC är effektiv vid låga bithastigheter är detta komprimeringsschema idealiskt för radiostationer att webbsända sina sändningar i realtid.

Första versionen av HE-AAC

Kodningstekniker, utvecklarna av HE-AAC skapade först komprimeringssystemet genom att integrera Spectral Band Replication (SBR) i AAC-LC (AAC med låg komplexitet). Företagsnamnet företaget använder är CT-aacPlus. SBR, som Coding Technologies också utvecklat, används för att förbättra ljud genom att effektivt koda högre frekvenser. Denna kodningsförbättringsteknik, som är särskilt bra för streaming av röstsändningar, fungerar genom att reproducera högre frekvenser genom att transponera lägre. 2003 godkändes HE-AAC v1 av MPEG-organisationen och inkluderades i deras MPEG-4-dokument som en ljudstandard.

Andra versionen av HE-AAC

HE-AAC v2, som också utvecklades av Coding Technologies, är en förbättrad version av den tidigare släppta HE-AAC och utsågs officiellt av företaget till Enhanced AAC +. Denna andra version inkluderar en förbättring som kallas parametrisk stereo. Parametrisk stereo fokuserar på effektiv komprimering av stereosignaler. I stället för att arbeta i frekvensspektrumet som i fallet med SBR, fungerar det parametriska stereoverktyget genom att skapa sidinformation om skillnaderna mellan vänster och höger kanal. Denna sidinformation kan sedan användas för att beskriva stereoanläggningens rumsliga placering i HE-AAC v2-ljudfilen. När avkodaren använder denna extra rumsliga information kan stereon återges på ett troget och effektivt sätt under uppspelning samtidigt som bithastigheten för strömmande ljud minimeras. HE-AAC v2 har andra ljudförbättringar i verktygslådan, till exempel nedmixning av stereo till mono, dold fel och sampling av spline. Sedan godkännandet och standardiseringen av MPEG-organisationen har det blivit allmänt känt som HE-AAC v2, aacPlus v2 och eAAC +.