Saltar al contenido

Vad är TIF- och TIFF-filer?

12 de julio de 2021
tif files 58a7281a3df78c345b9b5104

Vad du ska veta

  • En TIF / TIFF-fil är en taggad bildfil.
  • Visa en med XnView eller det inbyggda bildprogrammet för ditt operativsystem.
  • Konvertera en till JPG, PNG eller PDF med en bildkonverterare som CoolUtils.com eller Adapter.

Den här artikeln beskriver vad TIF / TIFF-filer är och hur de är unika jämfört med andra bilder, vilka program som kan öppna en, och hur man konverterar en till ett annat bildformat.

Vad är TIF- och TIFF-filer?

En fil med TIF- eller TIFF-filtillägget är en taggad bildfil. Denna typ av fil används för högkvalitativ grafik av rastertyp. Formatet stöder förlustfri komprimering, där ingen bilddata går förlorad under komprimeringsprocessen. Detta låter grafiker och fotografer arkivera sina högkvalitativa foton i en hanterbar mängd lagringsutrymme utan att kompromissa med kvaliteten.

TIFF och TIF kan användas omväxlande. TIFF är en förkortning för taggat bildfilformat. GeoTIFF-bildfiler använder också TIF-filtillägget. Det här är bildfiler som lagrar GPS-koordinater som metadata med filen, med hjälp av de utdragbara funktionerna i TIFF-formatet. Vissa scannings-, fax- och OCR-applikationer (OCR) använder också TIF-filer.

Hur man öppnar en TIF-fil

Windows Photo Viewer och Photos, båda medföljer den olika versionen av Windows, kan användas för att öppna en TIF-fil. Dessa appar ger inte ett sätt för redigering dem dock.

TIF-filen är öppen i Windows Photo Viewer

På en Mac kan appen Förhandsgranska öppna TIF-filer. Tredjepartsappar är också tillgängliga för visning och redigering av TIF-filer, särskilt när det gäller flersidiga TIF-filer. Populära appar inkluderar GraphicConverter, ACDSee, ColorStrokes och XnView.

Hur man redigerar TIF-filer

Ett alternativ för att redigera en TIF-fil är att använda ett av konverteringsverktygen nedan. Du får en TIF-redigerare och omvandlare i ett verktyg. Om du vill behålla filen i TIF-format men redigera den kan du använda det kostnadsfria fotoredigeringsprogrammet GIMP. Andra populära foto- och grafikverktyg kan också fungera med TIF-filer, till exempel Adobe Photoshop, men dessa är ofta inte tillgängliga gratis. Om du arbetar med en GeoTIFF-bildfil kan du öppna TIF-filen med ett program som Geosoft Oasis montaj, ESRI ArcGIS Desktop eller GDAL.

Hur man konverterar en TIF-fil

Om du har en bildredigerare eller visare på din dator som stöder TIF-filer kan du öppna filen i det programmet och sedan spara TIF-filen i ett annat bildformat, till exempel JPG. Detta kan vanligtvis uppnås genom programmets Arkiv-meny, som Fil > Spara somoch välja ett annat bildformat.

Skärmdump som visar hur man konverterar TIF till JPG med Photoshop

Det finns också gratis bildkonverteringsprogram du kan använda, varav några körs helt online så att du inte behöver ladda ner någonting. I vissa fall kan gratis online-omvandlare hantera TIF-filkonverteringar också. Exempelvis är CoolUtils.com och Zamzar två gratis TIF-omvandlare online som kan konvertera TIF till JPG-, GIF-, PNG-, ICO-, TGA- och till och med PDF-filformat. GeoTIFF-bildfiler kan vanligtvis konverteras på samma sätt som en vanlig TIF / TIFF-fil. Om du konverterar en GeoTIFF-bildfil kan GPS-metadata gå förlorade under processen.

Mer information om TIF / TIFF-format

TIFF-formatet utvecklades av ett företag som heter Aldus Corporation för skrivpubliceringsändamål. Adobe äger nu upphovsrätten till TIF-formatet. Version 1 av standarden släpptes 1986, TIFF blev ett internationellt standardformat 1993 och 6.0 är den senaste versionen.