Saltar al contenido

Vad är trådlös hemmabio?

17 de junio de 2021
GettyImages 690223614 71c3c97542f448239ad0683fb10178d5

Ett trådlöst hemmabiosystem eller underhållningssystem kan hänvisa till vilket ljudsystem som innehåller trådlösa surroundljudhögtalare anslutna via ett trådlöst hemnätverk (Wi-Fi). Men det kan också betyda mer än så. Låt oss utforska de olika alternativen för trådlös anslutning som kan integreras i ett hemmabiosystem.

Trådlösa högtalare

Trådlösa surroundljudhögtalare är populära högtalarlösningar för hemunderhållningssystem, men låt inte termen trådlöst lura dig. Långa ledningar som ansluter högtalare till en stereo- eller hemmabiomottagare kan elimineras i ett trådlöst system. Ändå måste du ansluta den trådlösa högtalaren till en strömkälla. För att en högtalare ska fungera behöver den tillgång till en ljudsignal i form av elektriska impulser och en fysisk anslutning till en strömförstärkare eller uttag. En sändare är fysiskt ansluten till förförstärkarutgångarna på en mottagare eller integrerad i en central enhet i en trådlös högtalarinställning för hemmabio. Sändaren skickar ljudinformationen till en högtalare med en inbyggd mottagare. För att producera en ljudsignal som sänds trådlöst behöver högtalaren extra ström. Detta innebär att högtalaren måste vara fysiskt ansluten till en strömkälla och en förstärkare. Förstärkaren kan byggas in i högtalarhuset (en högtalare med strömförsörjning) eller anslutas fysiskt med högtalarkabel till en extern förstärkare med en trådlös mottagare. Trådlös surroundljudhögtalarteknik används i vissa hemmabio-in-a-box-system och soundbars med trådlösa surroundhögtalare. Flera trådlösa hemmabiohögtalarsystem inkluderar trådlösa surroundhögtalare, en subwoofer och trådlösa högtalare för de andra kanalerna. WISA (Wireless Speaker and Audio Association) koordinerar utveckling och standardisering av trådlösa högtalarprodukter och system specifikt för hemmabioapplikationer. Kolla in hur du kan använda vanliga trådbundna högtalare i en installation av ett trådlöst ljudsystem.

Axiim Q HD 5.1

Trådlösa subwoofers

Subwoofers är vanligtvis självdrivna och inkluderar en nätanslutning. Subwoofers kan dock vara placerade långt från mottagaren de behöver för att ta emot ljudsignalen från. Av den anledningen är trådlösa subwoofers vanliga, särskilt för soundbar-system, där det bara finns två komponenter: soundbar och en separat subwoofer. Liksom trådlösa surroundhögtalare eliminerar det trådlösa subwooferarrangemanget en lång kabelanslutning och ger flexibilitet när det gäller att placera subwoofern. Ändå måste soundbar och subwoofer anslutas till ett eluttag.

Klipsch R-10SWI trådlös subwoofer med sändare

Blåtand

Med tillkomsten av trådlös teknik för hemunderhållningssystem har Bluetooth blivit en ledande standard för trådlös ljudanslutning. Det är den viktigaste tekniken som används för att ansluta trådlösa högtalarsystem. Fler hemmabiomottagare utrustas med inbyggd Bluetooth eller portar som accepterar en Bluetooth-mottagare. Detta låter dig komma åt innehåll trådlöst från en smartphone, surfplatta, dator eller annan enhet.

Harmon Kardon BTA-10 och Logitech Bluetooth-ljudmottagare

Samsung och andra TV-tillverkare använder Bluetooth för att strömma ljud från utvalda TV-apparater till ett kompatibelt Samsung soundbar eller ljudsystem. Samsung hänvisar till detta som SoundShare. Andra märken kan använda olika namn.

Wi-Fi och trådlöst nätverk

Wi-Fi kan också underlätta anslutningar av trådlösa högtalare eller hemmabio. Kolla in exempel på nätverksmediaspelare och mediestreamers, Blu-ray Disc-spelare, smarta TV-apparater och hemmabiomottagare som innehåller Wi-Fi och trådlös nätverksanslutning.

Samsung UBD-K8500 - WiFi-anslutning bekräftad

Apple AirPlay

Om du har en iPod, iPhone, iPad eller Apple TV kanske du känner till Apples alternativ för trådlös strömningsanslutning: AirPlay och AirPlay 2. När AirPlay-kompatibilitet är integrerad i en hemmabiomottagare eller TV får den trådlös åtkomst till innehåll som streamas eller lagras på anslutna iOS-enheter.

Miracast och skärmspegling

En variation av Wi-Fi som kallas Miracast (även kallad skärmspegling) är vanligt i hemmabiosystem. Miracast är ett punkt-till-punkt-trådlöst överföringsformat som gör att ljud- och videoinnehåll kan överföras mellan enheter utan att vara nära en Wi-Fi-åtkomstpunkt eller router. Miracast speglar innehållet på en smartphone, surfplatta eller PC-skärm (inklusive ljud) på en TV-skärm. Skärmspeglingsenheter inkluderar utvalda TV-apparater, Blu-ray Disc-spelare och mediestreamers. Om skärmspeglat innehåll tas emot av en kompatibel Blu-ray Disc-spelare eller mediastreamer, vidarebefordras det till TV: n med HDMI eller en kompatibel ljud- / videoanslutning.

Exempel på Roku-skärmspegling

Gjutning

Gjutning liknar Miracast och skärmspegling men med en viktig skillnad. När du har skickat ljudet eller videon från en smartphone eller annan kompatibel enhet till en kompatibel TV fortsätter innehållet att spelas även om du gör något annat på din smartphone. Du kan till och med stänga av enheten och den fortsätter att spela. De vanliga enheterna som används för att ta emot en smartphone eller PC-cast är Google Chromecast eller en TV med Chromecast inbyggd.

Roku Screen Casting Exempel

Trådlösa HDMI-anslutningsalternativ

En annan form av trådlös anslutning är överföring av HD-innehåll (HD) från en källenhet, till exempel en Blu-ray Disc-spelare till en TV eller videoprojektor. Detta uppnås genom att ansluta en HDMI-kabel från källenheten till en tillbehörsöverföringslåda. Lådan skickar signalen trådlöst till en mottagningsbox som i sin tur är ansluten till TV: n eller videoprojektorn med en kort HDMI-kabel. Det finns två konkurrerande trådlösa HDMI-läger, som alla stöder sin produktgrupp: WHDI och Wireless HD (WiHD).

Iogear GWHDKIT11 Wireless HDMI Kit Setup

Powerline och HomePlug

En annan teknik som eliminerar trådbundna anslutningar är inte riktigt trådlös. Istället använder den din kabeldragning för att överföra information om ljud, video, PC och internet via ett hus eller kontor. Dessa tekniker kallas Powerline och HomePlug. Med hjälp av speciella omvandlarmoduler som ansluts till AC-vägguttag kan du komma åt filer som kör ovanpå den vanliga växelströmmen och sedan konvertera till Ethernet i båda ändarna.

TP-Link AV500 Powerline-adapter med AC-genomgångssats

Nackdelen med trådlös anslutning

Trots framsteg inom trådlös teknik är ibland en kabelanslutning bäst. När du till exempel streamer video från Netflix eller Hulu kanske Wi-Fi-anslutningen inte är lika stabil eller snabb som en trådbunden anslutning, vilket resulterar i buffring eller intermittent bortfall. Om du upplever detta ändrar du platsen eller avståndet mellan din strömningsenhet (smart TV eller media streamer) och din internetrouter. Om det inte löser problemet kan du behöva använda den långa Ethernet-kabeln du försökte undvika. Dessutom fungerar Bluetooth och Miracast eller skärmspegling över korta avstånd, vilket borde vara bra i ett medelstort rum. Om din trådlösa anslutning ger inkonsekventa resultat bör du fortfarande ha möjlighet till en trådbunden anslutning mellan dina enheter.

Den slutliga domen

Den trådlösa hemmabiorevolutionen fortsätter att växa. Även om nya trådlösa plattformar och produkter introduceras hela tiden finns det hittills ingen universell trådlös plattform som fungerar med alla produkttyper, varumärken och standarder. Så undersök för att bestämma vilken trådlös teknik som är bäst för dig.