Saltar al contenido

Vad är utgångsimpedans?

20 de junio de 2021
GettyImages 970157966 65f3dd434f3e4dc98e28a635b8cacc87

Om dina hörlurar låter tråkiga, om din gitarr känns livlös eller om din hemstereo låter lerig kan du hantera utgångsimpedans. Här är vad du behöver veta om utgångsimpedans och varför det är ett sådant drag på din stereo.

Vad är utgångsimpedans?

För att förstå utgångsimpedans måste vi lägga fram en del grundläggande elektroteknik. När du överför elektricitet från plats till plats via en tråd eller annat ledande material kommer inte all energi igenom. Tänk på det som att hälla hett vatten över kaffesumpen och ett filter på morgonen; det mesta av vattnet kommer igenom, men inte allt. Således kommer du att förlora en del av energin, ofta i form av värme. Detta kallas motstånd. Därefter måste du tänka på att det bara finns så mycket el som du kan tvinga in i vilket material som helst. Det är som rinnande vatten genom ett rör; stora eller små kommer det en punkt där vattnet i röret måste rinna ut innan mer kan komma in. Detta kallas kapacitans. Att hålla fast vid röranalogin tenderar vattnet att rinna i en riktning. Om du vill ändra den riktningen kommer det att ta lite tid för vattnet att rinna bakåt. Detsamma gäller elektriska strömmar, kallad induktans, och det är särskilt viktigt för växelströmsenheter. Impedans är summan av dessa faktorer, vilket innebär lite komplicerad matematik. Utgångsimpedans är helt enkelt hur mycket impedans som finns i systemets “ut” ände, som hörlursuttag eller kabelanslutningar.

Varför är produktionsimpedans viktigt?

Låt oss gå tillbaka till vår röranalogi. Låt oss säga att du vill ansluta ditt välgående rörsystem med mycket jämnt vattenflöde till ett annat rörsystem. Om du bara svetsar ett litet rör där inne, kommer det att sätta massivt tryck på systemet och eventuellt spränga röret. Omvänt, om du svetsar in ett större rör, får du bara en sippra vatten när du sätter på kranen. I elektroniken reflekteras detta antingen av till exempel lerigt ljud eller inget ljud alls från högtalare eller vad du än har anslutit till systemet för överbelastning. Det är därför avancerade ljudsystem ofta innehåller en förstärkare; de behöver boosta energi för att korrekt matcha impedansen.

Behöver jag själv beräkna utgångsimpedansen?

Illustration av hörlursförstärkare och hörlursimpedens

Om du inte skräddarsyr dina egna kretsar har det tunga lyftet redan gjorts för dig. Varje enhet där utgångsimpedans är relevant, såsom en förstärkare eller en uppsättning högtalare, har utgångsimpedans och ingångsimpedans som en del av enhetens övergripande specifikationer. Du hittar dem enkelt online eller i användarmanualen. I de flesta fall har billigare enheter, som öronsnäckor, lägre impedans än dyra hörlurar med sluten kopp. Kom dock ihåg att detta måste «matcha» över hela kedjan av enheter. Om du till exempel har en ljudspelare, en kabel och en uppsättning högtalare, bör spelarens utgångsimpedans matcha kabelns ingångsimpedans och kabelns utgångsimpedans ska matcha högtalarnas ingångsimpedans.