Saltar al contenido

Vad är VST-plugins och vad gör de?

11 de julio de 2021
whatisvst 5bd0a8c046e0fb00263b2e87

Virtual Studio Technology (VST) plugins är vad amatör- och professionella inspelningsingenjörer och artister använder för att förbättra sina ljudprojekt. Ett plugin är en typ av programvara som fungerar i en annan programvara. Istället för att arbeta på egen hand kopplar du in det i något annat.

Vad är ett VST-plugin?

När det gäller VST-plugins är de utformade för att fungera inom den typ av DAW-applikationer (digital audio workstation) som du kan använda för att skapa musik i hemmet och professionella studioinställningar. Medan VST-plugins är utformade för användning med DAW-applikationer, har olika typer av VST-plugins olika syften. Med VST-instrumentplugins kan du infoga en mängd olika virtuella instrument i en ljudinspelning utan att ha tillgång till fysiska versioner av dessa instrument, och VST-effekter-plugins låter dig ändra ljud på nya och spännande sätt. Används tillsammans kan olika typer av VST-plugins hjälpa dig att skapa en mer övertygande slutprodukt.

Vad är VST-plugins för?

Den ursprungliga metoden för inspelning och blandning krävde fysiska instrument och fysisk hårdvara för att åstadkomma effekter som kompression och reverb. Den utrustning som krävs för denna typ av arbete är otroligt dyr och tar mycket plats. Virtual Studio Technology utvecklades för att ersätta eller komplettera fysisk utrustning. Istället för att investera i instrument, synthesizers, effekterhårdvara och annan dyr utrustning kan du använda VST-plugins som utför samma funktioner. Faktum är att du kan skapa en hel låt från grunden med hjälp av VST-plugins och DAW efter eget val utan att någonsin röra vid ett fysiskt instrument.

Typer av VST-plugins

VST-plugins är vanligtvis uppdelade i tre huvudkategorier:

  • VST-instrument: Dessa plugins genererar ljud som låter som om det skapades av en synthesizer eller ett traditionellt instrument som ett piano eller gitarr. Många VSTi-plugins är utformade för att låta och se ut, som populära hårdvarusynthesizers, varav många är oöverkomligt dyra eller inte längre tillgängliga.
  • VST-effekter: Dessa plugins tar ljud och modifierar det på olika sätt. De kan inte skapa nytt ljud, men de kan lägga till reverb och andra effekter. Denna kategori innehåller också plugins som ger olika typer av visuell feedback.
  • VST MIDI-effekter: Dessa plugins fungerar med Musical Instrument Digital Interface (MIDI) -data, antingen ensam eller tillsammans med andra VST-plugins. Om du är musiker och är intresserad av att ansluta ett instrument som ett tangentbord till din DAW via en MIDI-anslutning, är dessa användbara.

Pluginprogram för VST-instrument

VST-instrumentplugins, även kända som VSTi-plugins, emulerar olika instrument inom digitala ljudarbetsstationer. Du kan emulera nästan vilket instrument som helst med en VSTi för mindre än kostnaden för att köpa det faktiska instrumentet.

Synth1 VSTi-plugin.

Fördelen med VSTi-plugins är att de låter dig skapa musik från grunden som låter som om det spelades på ett instrument, som ett piano eller saxofon eller skapades med en synthesizer. En attraktiv sak med VSTi-plugins är att de kan emulera synths som Moog Voyager, Yamaha CS-80, Hammond B3 och andra. Dessa syntar är kända för sina ikoniska ljud, och de är så dyra att köpa en inte är något som de flesta har råd med. Du kan hitta fantastiska VSTi-plugins gratis, och premium-VSTi-plugins tenderar att vara billigare än den fysiska hårdvaran de är utformade för att efterlikna. Den andra fördelen med att använda VSTi-plugins över fysiska instrument och syntar är utrymme. Om du inte har ett stort studioutrymme för att spela in musik kan en dator utrustad med rätt VSTi-plugins kollapsa din verksamhet så att den är tillräckligt liten för att passa på ditt hemmakontor.

Plugin-program för VST-effekter

Där VSTi-plugins skapar ljud från grunden tar VST-effekter-plugins det ljudet och ändrar det på olika sätt. Dessa plugins modelleras ofta efter verklig, fysisk hårdvara på samma sätt som många VSTi-plugins är utformade för att låta som riktiga instrument och synthesizers.

Krush, PanCake och TDR Nova VST påverkar plugins.

De flesta DAWs har några inbyggda funktioner för att lägga till effekter och finjustera din mix, men VST-effekter plugins tar det till nästa nivå. De utför samma funktioner som hanteras av den typ av dyra, skrymmande hårdvaruljudprocessorer som du normalt skulle hitta i ett studiohylla. Varje typ av effekt som du kan använda på ett ljudspår kan åstadkommas med ett VST-effekter-plugin. Oavsett om du vill lägga till en enkel reverb eller panorera, eller efterlikna 80-talets ljud i ett synthwave-spår, så kan du göra det med effekt-plugins.

VST MIDI-plugins

VST MIDI-plugins är som effekter-plugins genom att de inte skapar ljud, men de är utformade för att fungera med MIDI-data. Dessa plugins kan bearbeta MIDI-data på egen hand, eller ändra det och sedan skicka det till andra plugins.

Den hypercykliska MIDI-effekten VST.

VST MIDI-plugins kan utföra relativt grundläggande uppgifter som transponering eller arpeggiering, men det är bara toppen av isberget. Medan MIDI är ett kraftfullt verktyg kan kartbaserade MIDI-kompositioner låta artificiellt för det praktiserade örat. Med hjälp av rätt VST-plugin kan du göra MIDI-ingångar mer naturliga och ändra dem på alla möjliga sätt.

Hur man använder VST-plugins

Virtual Studio Technology är utformat på ett sådant sätt att vissa VST: er kan fungera på egen hand, men VST-plugins är avsedda att användas inom digitala ljudarbetsstationer. Om du vill använda ett VST-plugin måste du först ladda ner och installera en DAW som Ableton Live, FL Studio eller Sonar. Det är lätt att komma igång med VST-plugins. Vanligtvis går processen ungefär så här:

  1. Leta reda på det VST-plugin du vill ha och ladda ner det.

  2. Om insticksprogrammet finns i en ZIP-fil, packar du upp den.

  3. Placera de ej packade VST-plugin-filerna i en mapp där du kan hålla reda på dem. Om VST levereras med en körbar fil, kör den. Detta initierar en installationsprocess som vanligtvis låter dig välja installationsmappen för VST.

  4. Starta DAW och låt den söka efter nya VST: er.

  5. Skapa ett nytt projekt i din DAW och välj din nya VSTi som ett instrument, eller placera dina nya effekter VST på ett spår med hjälp av mixern.

Var hittar du VST-plugins

Om du är redo att lägga till några VST-plugins till din digitala ljudarbetsstation, kolla in vår lista över de 15 bästa VST-pluginsna. Den här listan är långt ifrån uttömmande, men vi har en massa VSTi och effekter plugins för att komma igång.