Saltar al contenido

Vad är WOFF (Web Open Font Format)?

12 de agosto de 2021
001 what is woff web open font format 4800761 abcb53e65fb2471ea71ec48f02a06357

Web Open Font Format (WOFF) är ett filformat för webbteckensnitt som utvecklats av Mozilla. En WOFF -fil kan innehålla komprimerade TTF- och OTF -filer samt licensinformation och andra metadata. Här är vad du behöver veta om WOFF. Informationen i denna artikel gäller WOFF- och WOFF2 -filer.

Vad är en WOFF -fil?

I likhet med ZIP -filer fungerar WOFF -filer som behållare för andra filer, särskilt TrueType Font (TTF) och OpenType Font (OTF) -filer. Dessa typer av filer ger webbdesigners möjlighet att använda teckensnitt utanför standardtecknen som finns på de flesta datorer. WOFF har ersatts av WOFF2 -formatet. WOFF2 erbjuder ännu bättre komprimeringsalgoritmer, vilket minskar den ursprungliga filstorleken med ytterligare 30 procent. Därför tar WOFF2 -filer upp mindre bandbredd och laddas ännu snabbare. WOFF -filer har tillägget .woff, medan WOFF2 -filer har tillägget .woff2.

Hur fungerar WOFF -filer?

Nästan alla webbsidor använder Cascading Style Sheets (CSS) för att definiera layouten för HTML och andra element på skärmen. Till exempel kan utvecklare använda CCS för att ändra webbteckensnitt genom att referera till teckensnitt som redan är installerade på användarens dator. Men om din dator eller webbläsare inte stöder ett teckensnitt, kommer det att visas som ett annat teckensnitt eller inte laddas alls beroende på hur sidens teckensnittstack är konfigurerad. För att undvika detta problem kan anpassade teckensnitt lagras i en WOFF -fil, som sparas på en server med alla andra webbsidaelement. Designern kan sedan använda egenskapen @font-face CSS för att referera till WOFF-filen och återge teckensnittet i webbläsaren. Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Opera och Safari stöder WOFF -formatet, men du kan behöva uppdatera din webbläsare till den senaste versionen.

Fördelar med WOFF

Förutom att bredda de typsnitt som är tillgängliga för webbutvecklare, har WOFF -filer flera fördelar. Till exempel:

  • Kompression: Eftersom WOFF -filer komprimeras laddas de snabbare än andra typsnittsfiltyper.
  • HTML- och CSS -support: Till skillnad från bildfiler kan WOFF -filer stiliseras med HTML och CSS.
  • SEO: WOFF -teckensnitt är bättre för sökmotoroptimering (SEO) än bilder av text.
  • Optimerad återgivning: WOFF-filer innehåller typografisk information inklusive kontextuella former och figurer i gammal stil, vilket möjliggör optimal återgivning på alla enheter.
  • Webbplatsens tillgänglighet: WOFF -filer gör webbplatser mer tillgängliga eftersom text kan läsas högt och bilder av text inte.
  • Bädda in: WOFF -teckensnitt hjälper till med internationalisering genom att du kan bädda in teckensnitt med tecken från andra språk.

Skapa dina egna WOFF -teckensnitt

Teckensnittsredigerare som FontForge låter dig designa dina egna teckensnitt och exportera dem som WOFF -filer. Du kan också konvertera WOFF till TTF- eller OTF -filer med FontForge. Om du har en annan typsnittsredigerare du gillar som bara stöder TTF eller OTF kan du använda sfnt2woff -verktyget för att konvertera teckensnitt till WOFF -filer. Open Font Library och Font Squirrel har hundratals teckensnitt i WOFF-format som är gratis för kommersiell och icke-kommersiell användning.