Saltar al contenido

Vad betyder högtalarkänslighet och varför är det viktigt?

17 de junio de 2021
GettyImages 173551920 596bb2335f9b582c3575f18d

Om det finns en högtalarspecifikation som någonsin är värt att titta på är det känslighetsgraden. Känslighet berättar hur mycket volym du får från en högtalare med en viss mängd effekt. Det kan inte bara påverka ditt val av högtalare utan också ditt val av stereomottagare / förstärkare. Känslighet är en integrerad del av Bluetooth-högtalare, soundbars och subwoofers, även om dessa produkter kanske inte listar specifikationen.

Vad känslighet betyder

Högtalarkänslighet är självförklarande när du förstår hur den mäts. Börja med att placera en mätmikrofon eller SPL-mätare (ljudtrycksnivå) exakt en meter från högtalarens framsida. Anslut sedan en förstärkare till högtalaren och spela upp en signal; du vill justera nivån så att förstärkaren levererar bara en watt kraft till högtalaren. Observera nu resultaten, mätt i decibel (dB), på mikrofonen eller SPL-mätaren. Det är högtalarens känslighet. Ju högre känslighet hos en högtalare desto högre spelar den med en viss effekt. Till exempel har vissa högtalare en känslighet på cirka 81 dB eller så. Detta innebär att med en watt effekt kommer de bara att leverera en måttlig lyssningsnivå. Vill du ha 84 dB? Du behöver två watt – detta beror på att ytterligare 3 dB volym kräver dubbelt så hög effekt. Vill du slå några trevliga och högljusa 102 dB-toppar i ditt hemmabiosystem? Du behöver 128 watt. Känslighetsmätningar på 88 dB är ungefär genomsnittliga. Allt under 84 dB anses vara ganska dålig känslighet. Känsligheten på 92 dB eller högre är mycket bra och bör vara eftertraktad.

Är effektivitet och känslighet samma?

Ja och nej. Du ser ofta villkoren känslighet och effektivitet används omväxlande i ljud, vilket är ok. De flesta borde veta vad du menar när du säger att en talare har det 89 dB effektivitet. Tekniskt sett är effektivitet och känslighet olika, även om de beskriver samma koncept. Känslighetsspecifikationer kan konverteras till effektivitetsspecifikationer och vice versa. Effektivitet är mängden kraft som går till en högtalare som faktiskt omvandlas till ljud. Detta värde är vanligtvis mindre än en procent, vilket säger att det mesta av strömmen som skickas till en högtalare hamnar som värme och inte ljud.

Hur känslighetsmätningar kan variera

Det är sällsynt att en högtalartillverkare beskriver i detalj hur de mäter känslighet. De flesta föredrar att berätta vad du redan vet; mätningen gjordes på en watt på ett meters avstånd. Tyvärr kan känslighetsmätningar utföras på olika sätt. Du kan mäta känslighet med rosa brus. Rosa ljud varierar emellertid i nivå, vilket innebär att det inte är särskilt exakt om du inte har en mätare som utför medelvärden över flera sekunder. Rosa brus tillåter inte heller mycket för att begränsa mätningen till ett specifikt ljudband. Till exempel kommer en högtalare som har sin basförstärkning med +10 dB att uppvisa en högre känslighet, men det är i princip fusk på grund av all oönskad bas. Man kan tillämpa viktningskurvor – som A-viktning, som fokuserar på ljud mellan cirka 500 Hz och 10 kHz – till en SPL-mätare för att filtrera bort extrema frekvenser. Men det är extra arbete. Många föredrar att utvärdera känsligheten genom att göra frekvensresponsmätningar på högtalarna på högtalarna med en inställd spänning. Då skulle du genomsnittliga alla svarsdatapunkter mellan 300 Hz och 3000 Hz. Detta tillvägagångssätt är mycket bra för att leverera repeterbara resultat med noggrannhet ner till cirka 0,1 dB. Men då är det frågan om känslighetsmätningar gjordes anekiskt eller i rummet. En anekoisk mätning tar endast hänsyn till ljudet från högtalaren och ignorerar reflektioner från andra föremål. Detta är en gynnad teknik, eftersom den är repeterbar och exakt. Men mätningar på rummet ger dig en mer verklig bild av ljudnivåerna från en högtalare. Men mätningar på rummet ger dig vanligtvis ytterligare 3 dB eller så. Tyvärr berättar de flesta tillverkare inte om deras känslighetsmätningar är anekoiska eller i rummet – det bästa fallet är när de ger er båda så att du kan se själv.

Vad har detta att göra med soundbars och Bluetooth-högtalare?

Har du någonsin märkt att internt drivna högtalare, som subwoofers, soundbars och Bluetooth-högtalare, nästan aldrig listar deras känslighet? Dessa högtalare betraktas som slutna system, vilket innebär att känsligheten (eller till och med effektklassificeringen) inte spelar någon roll så mycket som den totala volymen som enheten kan. Det vore trevligt att se känslighetsgrader för högtalardrivrutinerna som används i dessa produkter. Tillverkare tvekar sällan att specificera kraften hos interna förstärkare, alltid med imponerande siffror som 300 W för en billig soundbar eller 1000 W för ett hemmabio-i-en-box-system. Men effektvärdena för dessa produkter är nästan meningslösa av tre skäl:

  1. Tillverkaren berättar nästan aldrig hur effekten mäts (maximal distorsionsnivå, belastningsimpedans etc.) eller om enhetens strömförsörjning faktiskt kan leverera så mycket juice.
  2. Förstärkarens effektklassificering säger inte hur högt enheten kommer att spela om du inte också känner till högtalardrivrutinernas känslighet.
  3. Även om förstärkaren slår ut så mycket ström, vet du inte att högtalardrivrutinerna klarar strömmen. Soundbar- och Bluetooth-högtalardrivrutiner tenderar att vara ganska billiga.

Låt oss säga att en soundbar, som är 250 W, sänder ut 30 watt per kanal vid faktisk användning. Om soundbaren använder mycket billiga drivrutiner – låt oss gå med 82 dB-känslighet – är den teoretiska effekten cirka 97 dB. Det skulle vara en ganska tillfredsställande nivå för spel- och actionfilmer! Men det finns bara ett problem; dessa drivrutiner kanske bara kan hantera 10 watt, vilket skulle begränsa soundbaren till cirka 92 dB. Och det är inte riktigt högt nog för mer än avslappnad TV-tittande. Om soundbaren har drivrutiner med en känslighet på 90 dB, behöver du bara åtta watt för att skjuta dem till 99 dB. Och åtta watt kraft är mycket mindre benägna att driva förarna förbi sina gränser. Den logiska slutsatsen att nå här är att internt förstärkta produkter, såsom soundbars, Bluetooth-högtalare och subwoofers, bör betygsättas av total volym de kan leverera och inte med ren watt. Ett SPL-betyg på en soundbar, Bluetooth-högtalare eller subwoofer är meningsfull eftersom det ger dig en verklig uppfattning om vilka volymnivåer produkterna kan uppnå. Ett wattvärde gör det inte. Här är ett annat exempel. Hsu Researchs VTF-15H subwoofer har en 350 watt förstärkare och lägger i genomsnitt 123,2 dB SPL mellan 40 och 63 Hz. Sunfires Atmos-subwoofer – en mycket mindre design som är mycket mindre effektiv – har en förstärkare på 1400 watt, men är i genomsnitt bara 108,4 dB SPL mellan 40 och 63 Hz. Uppenbarligen berättar inte watt här historien. Det kommer inte ens nära. Från och med 2017 finns det ingen branschstandard för SPL-betyg för aktiva produkter, även om det finns rimliga metoder. Ett sätt att göra det är att höja produkten till den maximala nivån den kan uppnå innan distorsion blir stötande (många, om inte de flesta, ljudfält och Bluetooth-högtalare kan köras med full volym utan stötande distorsion) och sedan mäta utgången på en meter med en -10 dB rosa brus signal. Naturligtvis är det subjektivt att avgöra vilken nivå av snedvridning som är anstötlig. tillverkaren kan istället använda verkliga distorsionsmätningar, tagna vid högtalardrivrutinen. Uppenbarligen finns det ett behov av en branschpanel för att skapa metoder och standarder för att mäta den aktiva produktionen av ljudprodukter. Detta hände med CEA-2010-standarden för subwoofers. På grund av den standarden kan vi nu få en väldigt bra uppfattning om hur högt en subwoofer faktiskt kommer att spela.

Är känslighet alltid bra?

Du kanske undrar varför tillverkare inte producerar högtalare som är så känsliga som möjligt. Det beror vanligtvis på att kompromisser måste göras för att uppnå vissa nivåer av känslighet. Till exempel kan konen i en woofer / förare tändas för att förbättra känsligheten. Men detta leder sannolikt till en mer flexibel kon, vilket skulle öka den totala snedvridningen. Och när högtalaringenjörer eliminerar oönskade toppar i en talares svar, måste de vanligtvis minska känsligheten. Så det är aspekter som dessa som tillverkarna måste balansera. Men med allt i åtanke är det vanligtvis ett bättre val att välja en högtalare med högre känslighet. Du kan sluta betala lite mer, men det kommer att vara värt det till slut.