Saltar al contenido

Vad betyder köp i appen?

24 de junio de 2021
woman tablet 5a2ebb19ec2f640037ca0713

Ett köp i appen är ett innehåll eller en funktion som du köper i en app som du laddar ner till din mobila enhet eller dator. Oavsett om du använder Mac App Store, iOS App Store, Google Play eller någon annan appleverantör för att skaffa en app, så småningom får du möjligheter att köpa något i många appar. Du kan bli frestad att låsa upp ytterligare funktioner i en spelapp, betala för möjligheten att använda en app utan annonser eller köpa en elektronisk bok i en annan.

Olika typer av köp i appen

In-app-köp har ökat under de senaste åren. Spelindustrin har genomgått betydande förändringar eftersom köp i appar är genomgripande i nästan alla delar av branschen.

Medan köp i appar alltid har gått hand i hand med gratisappar och spel, är de nu vanliga i alla typer av appar, inklusive de du betalar för att ladda ner. Det finns flera olika typer av köp i appen, inklusive:

  • Låsbara. Köp i appar som låser upp innehåll eller funktioner är permanenta. När du väl har köpt dem behöver du inte köpa dem igen. Låsbara enheter kan innehålla innehåll som e-böcker, en expansion till ett spel eller funktioner som möjligheten att skriva ut i en ordbehandlare.
  • Tillbehör. Denna typ av köp i appen gäller främst free-to-play-spel, som (trots namnet) inte alltid är gratis. Free-to-play-modellen skapar en valuta i spelet, som guldmynt eller trolldrycker, som kan användas för att låsa upp funktioner eller förlänga speltiden. De flesta av dessa spel gör att du kan samla in den här valutan genom att spela spelet, men hastigheten med vilken den förvärvas kan vara långsam. Detta får vissa spelare att köpa valuta i appen så att de inte behöver vänta. Detta är bara en typ av förbrukningsbart, men det är den överlägset mest populära.
  • Prenumerationer. Prenumerationer går längre än tidskrifter och premiumkabelstationer. Apple och Google har öppnat abonnemang i appar för utvecklare i stort, så fler appar erbjuder prenumerationstjänster för att använda en app eller för att använda avancerade funktioner i en app.

Var hittar jag köp i appen och hur man köper dem

In-app-köp styrs helt av appen, så det finns inte en enda plats du går för att hitta dem. Vissa appar och spel har en butik i appen som listar de olika tillgängliga inköpen. Andra appar uppmanar dig när du försöker använda en begränsad funktion. Till exempel kan en app som använder din smartphones kamera ha ett köp i appen för utskrift som erbjuds när du försöker skriva ut ett dokument.

Skärmdump av Temple Run

Spel har ofta en butik för köp i appen. Ett populärt köp i appen är för valuta i spelet.
Medan köpet erbjuds av appen är det appbutiken som hanterar fakturering för köpet. Köp i appen som låser upp innehåll är permanenta. Om du behöver installera om appen eller om du byter telefon finns det fortfarande köp i appen precis som alla appar du har köpt, redo att flytta till din nya enhet.

Så här upptäcker du appar med köp i appar på iPhone och iPad

Alla appar som innehåller köp i appen i App Store på iPhone och andra iOS-enheter har en ansvarsfriskrivning bredvid köpknappen. Du köper appar som inte är gratis genom att trycka på prislappen. Gratisappar laddas ner när du trycker på Skaffa sig knapp. Ansvarsfriskrivningen för köp i appen ligger precis till höger om dessa knappar.

Skärmdump av App Store

Appens informationssida visar köp i appen. Det här är ett bra ställe att kontrollera för att se till att appen gör allt du behöver för att göra utan ytterligare köp i appen. På appens informationssida i App Store, bläddra ner till Information sektion. Knacka Köp i appen för att se listan över individuella köp i appar. Du kan inaktivera köp i appar på iPhones eller iPads som dina barn använder för att förbjuda att köpa urskillningslöst i appen Inställningar genom att gå till Allmän -> Begränsningar eller Skärmtid, beroende på din iOS-version.

Så här ser du appar med köp i appar i Google Play Butik

Varje app i Google Play-butiken som erbjuder köp i appar är markerad med en Erbjuder köp i appen ansvarsfriskrivning högst upp i listan under appens namn, utvecklaren och appens åldersbaserade betyg.

Skärmdump av Google Play

Google Play-butiken erbjuder inte en detaljerad lista över alla köp i appen, men prisintervallet för produkter i appen är under ytterligare information på detaljsidan. Om du vill barnsäkra din Android-enhet kan du se dina alternativ genom att välja Föräldraguide i den vänstra rutan på Google Play-webbsidan.

Dela inte tillåtet

Du kan inte dela köp i appar över familjebibliotek, inklusive både Apples Family Sharing-program och Google Plays familjebibliotek. Det här är viktigt när du försöker välja mellan en gratis app med ett köp i appen för att låsa upp premiumfunktioner och pro-appen med de funktioner som redan är olåsta. Om du deltar i familjedelning är det ofta bäst att köpa pro-appen istället för att göra köp i appen i gratisappen. Kom ihåg att du fortfarande kan ladda ner gratisappen för att se om den passar dina behov!