Saltar al contenido

Vad högtalarimpedans betyder och varför det spelar roll

23 de junio de 2021
GettyImages 132706276 58942bdb5f9b5874ee936704

För nästan alla högtalare eller hörlurar du kan köpa hittar du en specifikation för impedans uppmätt i ohm (symboliserad som Ω). Sällan gör förpackningarna och de medföljande produkthandböckerna förklarar vad impedans betyder eller varför det betyder något för dig. Impedans är som bra rock ‘n’ roll. Att förstå allt om det är komplicerat, men du behöver inte förstå allt för att «få» det.

Om högtalarimpedans

När man talar om saker som watt, spänning och kraft använder många ljudförfattare analogin med vatten som strömmar genom ett rör eftersom det är en analogi som människor kan visualisera och relatera till. Tänk på högtalaren som ett rör. Ljudsignalen – din musik – fungerar som vattnet som rinner genom röret. Ju större rör, desto lättare kan vatten rinna genom det. Större rör hanterar också mer volym rinnande vatten. En högtalare med lägre impedans är som ett större rör genom att den släpper igenom mer elektrisk signal och låter den flöda lättare. Som ett resultat ser du förstärkare som är klassade för att leverera 100 watt vid 8 ohm impedans eller 150 eller 200 watt vid 4 ohm impedans. Ju lägre impedans desto lättare rinner el (signalen eller musiken) genom högtalaren. Många förstärkare är inte utformade för att fungera med 4 ohm-högtalare. Med hjälp av röranalogin kan du lägga in ett större rör, men det kommer bara att bära mer vatten (ljud) om du har en pump (förstärkare) som är tillräckligt kraftfull för att ge extra vattenflöde.

Garanterar lågimpedans hög kvalitet?

Om du använder lägre ohm-högtalare utan utrustning som kan stödja dem kan du vända förstärkaren helt upp, vilket kan skada utrustningen. Att använda felaktiga högtalare och förstärkare kan orsaka problem när mottagaren eller förstärkaren inte klarar av uppgiften. Ta nästan vilken modern högtalare som helst och anslut den till vilken modern förstärkare som helst, så har du mer än tillräckligt med volym för ditt vardagsrum. Så, vad är fördelen med en 4 ohm högtalare kontra en 6 ohm eller 8 ohm högtalare? Inte mycket – bara den låga impedansen indikerar ibland mängden finjustering som ingenjörerna gjorde när de designade högtalaren. En högtalares impedans ändras när ljudet går upp och ner i tonhöjd (eller frekvens). Till exempel, vid 41 hertz (den lägsta tonen på en standard basgitarr) kan en högtalares impedans vara 10 ohm. Vid 2000 hertz (det övre området för en fiol) kan impedansen vara bara 3 ohm. Impedansspecifikationen som ses på en högtalare är bara ett grovt medelvärde. Några av de mer krävande högtalaringenjörerna vill jämna ut högtalarnas impedans för konsekvent ljud i hela ljudområdet. Precis som någon kan slipa en bit trä för att ta bort de höga åsen av spannmål, kan en högtalaringenjör använda elektriska kretsar för att plana ut områdena med hög impedans. Denna extra uppmärksamhet är anledningen till att 4 ohm-högtalare är vanliga i avancerat ljud men sällsynta i massmarknadslyd.

Kan ditt system hantera det?

Innan du köper en högtalare med 4 ohm, se till att förstärkaren eller mottagaren klarar det. Det kanske inte är klart, men om förstärkaren eller mottagartillverkaren publicerar effektvärden i både 8 och 4 ohm är du säker. De flesta separata förstärkare utan inbyggd förförstärkare eller tuner kan hantera 4 ohm-högtalare, liksom de flesta avancerade A / V-mottagare. En relativt billig mottagare kanske inte är den bästa matchningen för högtalare med 4 ohm. Det kan fungera OK vid låg volym, men skruva upp det och förstärkaren kanske inte kan mata högtalaren. Mottagaren kan stänga av sig tillfälligt, eller så kan du bränna upp mottagaren.

Om impedansbrytaren

Vissa förstärkare och mottagare har en impedansomkopplare på baksidan som du kan använda för att växla mellan ohm-inställningar. Problemet med att använda denna omkopplare är att impedansen inte är en platt inställning, det är en kurva som varierar. Genom att använda en impedansomkopplare för att «matcha» din utrustning till dina högtalare förstörs avsiktligt alla dina förstärkarers eller mottagares funktioner. Lämna impedansen på sin högsta inställning och köp högtalare som matchar din utrustnings impedansinställningar för bästa prestanda.

Impedans för bilhögtalare

I bilstereo är 4-ohms högtalare normen. Det beror på att bilradiosystem körs på 12 volt DC istället för en 120 volt AC. En impedans på 4 ohm tillåter bilhögtalare att dra mer kraft från en lågspänningsbilförstärkare. Bilförstärkare är utformade för användning med högimpedanshögtalare. Så vrid upp det och njut.