Saltar al contenido

Varför Audiophiles älskar Vintage Horn-högtalare

21 de junio de 2021
altec angle 56a901273df78cf772a2ba43

I början av ljudinspelningen byggdes högtalarna för att få ut det mesta av relativt lågförstärkare, vilket i allmänhet innebar att de använde horn för att projicera ljud. Medan många konsumenter är nöjda med moderna ljudsystem förblir hornhögtalare populära av ljudfiler av flera skäl. Informationen i denna artikel gäller i stort sett hornhögtalarsystem som tillverkats av olika tillverkare.

Hur är hornhögtalare olika?

Hornhögtalare är mycket större än sina moderna motsvarigheter. Till exempel är några vintage Altec Lansing-högtalare 4 meter höga och 3 meter breda med ett imponerande flercelligt horn uppe. Eftersom de var konstruerade för att köras på lågeffektförstärkare är de ganska energieffektiva trots sin storlek. Horns högtalare finns i olika utföranden. Till exempel erbjöd Altec flera olika skåp inklusive A5 och A7. Huvudskillnaden mellan de två är placeringen av hornet. På A5 är hornet inuti skåpet, medan det på A7 är på toppen. Det finns också flercelliga horn som är ännu effektivare att projicera ljud.

Låter hornhögtalare som moderna högtalare?

Gamla hornhögtalare låter förvånansvärt lika moderna ljudsystem. Medan vissa modeller underpresterar i toppen av diskanten, låter allt under det anmärkningsvärt ofärgat och naturligt. Det beror på att hornets lågfrekventa svar gör att övergången till bashögtalaren kan flyttas ner till 500 Hz eller så, där eventuella soniska artefakter skulle vara mycket mindre märkbara än de är vid den vanliga bas- / tweeter-övergångspunkten på cirka 2,5 till 3 kHz. Hornhögtalare kan vara väldigt höga även när de drivs av gitarrförstärkare med låg effekt. Till exempel kan tre restaurerade Altec Lansing A7-högtalare fylla en teater med 750 platser på 50 watt vardera.

Restaurerade hornhögtalare

Flera vintageåterförsäljare är specialiserade på restaurerade hornhögtalarsystem. Förutom estetiska reparationer på själva skåpet innebär restaurering vanligtvis att man byter ut membranet på kompressionsdrivrutinen som är fäst vid hornet och att alla delningsdelar som inte är funktionella byts ut. Annars är målet i allmänhet att behålla så många av originaldelarna som möjligt. Horns sandblästras någon gång med krossade valnötskal, som tar bort färgen utan att skada metallen och pulverlackeras sedan. Skåp avlägsnas vanligtvis helt av sin ursprungliga yta och ersätts med flera färger. Valfria tillägg kan inkludera en sockel för att lyfta högtalarna något från golvet, en teakfot för hornet eller ett tyggaller för det öppna området under bashögtalaren. Vissa restaurerade hornhögtalarsystem använder till och med flera förstärkare för olika ljudfrekvenser.

Ett par restaurerade vintage Altec Lansing hornhögtalare

Hur mycket kostar hornhögtalare?

Restaurerade hornhögtalarsystem kan kosta tusentals dollar, men enskilda högtalare kan hittas för under $ 1000. Om du gillar att återställa gammal elektronik kan du köpa en högtalare som inte fungerar för mycket mindre och försöka fixa den själv. Du kan också hitta fungerande hornhögtalare med skadade skåp, så du behöver bara oroa dig för estetiska reparationer.