Saltar al contenido

Varför behövs en centerkanalhögtalare i Surround Sound

24 de junio de 2021
center channel speaker 4142693 9b7ac740257f4dae8f2667279e6db3c5

Dagens betoning på hemmabio-surroundljud kräver nya ljudformat, mottagare och fler högtalare för att producera biografens ljudupplevelse hemma. En av de viktigaste förändringarna i att flytta från stereo till surroundljud till hemmabio är behovet av en dedikerad centerhögtalare.

Center Channel och Stereo

Stereoljud var ursprungligen utformat för att separera inspelat ljud i två kanaler (det är vad termen «stereo» betyder), med vänster och höger kanalhögtalare placerade framför rummet. Även om vissa ljud kommer specifikt från vänster- eller högerkanalhögtalarna blandas huvudsång eller dialog i båda högtalarna. Med sången blandad för att komma ut från både vänster och höger kanal skapas en «sweet spot» som ligger lika långt mellan vänster och höger kanalhögtalare. Detta ger lyssnaren en illusion om att sången kommer från en fantoms mittpunkt mellan vänster och höger kanalhögtalare.

Stereoanläggning med skivspelare

Även om detta är ett effektivt sätt att presentera sång, när du flyttar lyssningspositionen från sweet spot till antingen vänster eller höger, även om det dedikerade vänstra och högra ljudet förblir i sina relativa positioner dikteras av vänster och höger kanalhögtalare, sångens position flyttar (eller borde) med dig. Du kan också höra denna effekt genom att använda stereomottagaren eller förstärkarens balanskontroll. När du ringer balanskontrollen åt vänster eller höger kan du höra att sången ändrar position därefter. Som ett resultat, i en traditionell stereoinstallation, eftersom sången kommer från både vänster och höger kanal, kan du inte styra positionen eller nivån (volymen) för mittkanalens sång oberoende av vänster och höger kanal.

Center Channel och Surround Sound

Surroundljud ger en effektiv lösning på mittkanalproblemet med tvåkanals stereoljud. Till skillnad från stereo finns det i en riktig surroundljudinställning minst 5,1 kanaler med högtalare fördelade enligt följande: främre vänster / höger, surroundljud, subwoofer (.1) och dedikerat centrum. Surroundljudformat, som Dolby och DTS, har ljud som blandas i var och en av dessa kanaler, inklusive ljud som specifikt riktas till en mittkanal. Denna kodning tillhandahålls på DVD-skivor, Blu-ray / Ultra HD Blu-ray-skivor och en del streaming- och sändningsinnehåll.

Exempel på högtalarsystem för hemmabiosystem

Som ett resultat av hur ljud blandas för surroundljud placeras det i en dedikerad mittkanal i stället för att låten / dialogen placeras i en fantomcentrumspot. På grund av denna placering kräver mittkanalen sin egen högtalare. Även om den extra centerhögtalaren resulterar i lite mer röran finns det tydliga fördelar.

  • Ändra volymnivåer: Eftersom mittkanalen är åtskild från vänster och höger frontkanal kan dess volymnivå ändras utan att volymnivåerna för vänster och höger frontkanal ändras. Detta är till nytta när du kompenserar för dialog / sång som är för lågt eller för högt i ett musik- eller filmljudspår, eftersom du kan justera volymen som kommer ut från mittkanalhögtalaren oberoende av resten av högtalarna.
  • Flexibilitet: Även om surroundljud har sin egen «sweet spot», ger det en mer flexibel lyssningsupplevelse. Medan du sitter i surroundljudet är det önskvärt att söta fläckar när du flyttar din lyssningsposition från vänster till höger, sången / dialogrutan verkar fortfarande komma från sitt mittläge (dock i en vinkel utanför mittpunkten). Det här är mer som att det skulle låta i den verkliga världen om en person pratade eller sjöng i den positionen medan du rör dig runt i rummet.

Surroundljud utan centerhögtalare

Om du inte har (eller inte vill ha) en centerkanalhögtalare i en surroundljudinstallation är det möjligt att «berätta» för din hemmabiomottagare via dess högtalarinställningsalternativ att du inte har en. Om du använder det här alternativet, vad som händer är att mottagaren «fäller» det som skulle vara mittkanalljudet till vänster och höger främre högtalare, precis som i en stereoinstallation. Som ett resultat har mittkanalen inte en dedikerad mittankringsplats och ger efter för samma begränsningar som beskrivs för sång / dialog i stereoinställningar. Du skulle inte kunna justera mittkanalens volymnivå oberoende av vänster och höger främre kanal.

Hur en centerkanalhögtalare ser ut

Du kan använda vilken högtalare som helst (förutom en subwoofer) för din mittkanal, men helst skulle du använda en högtalare som har en horisontell, snarare än vertikal eller kvadratisk, skåpdesign, såsom exemplet som visas nedan från Aperion Audio. Anledningen till detta är inte så mycket teknisk, utan estetisk. En horisontellt designad mittkanalhögtalare kan lättare placeras ovanför eller under en TV- eller videoprojektionsskärm.

Aperion Audio Verus III Center Channel-högtalare

Vad du kan leta efter i en centerkanalhögtalare

Om du lägger till en centerkanalhögtalare i en befintlig högtalarinställning, försök att gå med samma märke och liknande mellanregister och avancerade frekvensresponsfunktioner som dina främsta vänster- och högerhögtalare. Anledningen till detta är att hela ljudfältet till vänster, mitt, höger kanal ska låta samma för ditt öra. Detta kallas «timbre-matching». Om du inte kan få en centerkanalhögtalare med liknande egenskaper för dina vänstra och högra främre kanalhögtalare, om din hemmabiomottagare har ett automatiskt högtalarinställningssystem, kan den kanske kompensera med dess utjämningsfunktioner. Ett annat alternativ du kan prova är om du sätter ihop en grundläggande hemmabioinstallation från grunden, köp ett högtalarsystem som innehåller hela högtalarmixen – vänster / höger fram, surround vänster / höger, subwoofer och mittkanalen.

Poängen

Om du uppgraderar från tvåkanals stereo till en fullständig hemmabiouppsättning av surroundljud är det upp till dig om du använder en centerkanalhögtalare, men här är de viktigaste sakerna att tänka på:

  • Ljudförankringspunkt: En centerkanalhögtalare ger en specifik ankarplats för dialog och sång.
  • Justera volymen oberoende: Volymnivån för en centerkanalhögtalare kan justeras oberoende av de andra högtalarna i ett system, vilket ger mer flexibilitet när det gäller att balansera det totala ljudet i systemet.
  • Skaffa en högtalare som kompletterar dina andra högtalare: När du handlar efter en centerkanalhögtalare, överväga en som har liknande ljudegenskaper som din vänstra och högra främre huvudhögtalare.
  • Tänk på en horisontell högtalare: För att underlätta optimal mittkanalplacering, överväga en som har en horisontell design så att den kan placeras ovanför eller under en TV- eller projektionsskärm och helst placeras på lika avstånd mellan de främre vänstra och högra kanalhögtalarna.