Saltar al contenido

Varför du kanske vill ha en Dash Cam i bilen

24 de octubre de 2022
GettyImages 845828780 a65c4ced916644e69057eec19991db17

Nyckel takeaways

  • Trafikolyckor och dödsfall relaterade till trafikincidenter fortsätter att öka varje år.
  • Att lägga till en dash cam till din bil kan hjälpa dig att spåra alla händelser som leder till olyckor, vilket gör att myndigheterna bättre kan avgöra vem som var felet.
  • Medan instrumentpanelskameror erbjuder vissa integritetsproblem, säger experter att sinnesfriden är värd besväret för användare som kör mycket och oroar sig för trafikrelaterade incidenter.

Eftersom trafikolyckor och dödsfall relaterade till dessa olyckor fortsätter att öka, säger experter att dashcams kan ge viss sinnesro för förarna, även om de också kommer med kompromisser. Trots månader med miljoner som arbetade hemifrån sågs 2020 en ökning av dödsfall relaterade till trafikincidenter, från 36 096 2019 till 38 680. Nu, med ännu fler arbetare som återvänder till den dagliga pendlingen, säger experter att det är viktigare än någonsin att hålla sig säker på vägen. Ett sätt som har blivit särskilt populärt de senaste åren är installationen av en dash cam i din bil. Dessa kan registrera din körning, hålla reda på dina handlingar och andras handlingar. Detta kan ge en mängd fördelar, inklusive sinnesfrid. «Det finns många anledningar till varför folk överväger att köpa en kamera på instrumentpanelen. I de flesta fall är den främsta anledningen att skydda sig mot möjliga olyckor och brott», säger Katherine Brown, grundare av Spyic, ett fjärrövervakningsföretag, till Lifewire i ett mejl. «Detta beror på att enheten fungerar som en sorts «svart låda» för bilen, vilket ger ägarna möjlighet att registrera alla typer av händelser som kan inträffa under körning.»

Skyddar dig

Som Brown nämnde, är ett av de största sätten som dashcams hjälper till genom att ge förare ett definitivt sätt att registrera händelser som händer runt dem. Detta är särskilt möjligt med utökade dash cam-system som Nextbase 622GW. Dessa utökade alternativ erbjuder backkameror och kabinkameror, vilket ger dig en bra överblick över allt som händer omkring dig. Dashcams kan också användas för andra säkerhetsrelaterade incidenter.

Storm och blixt från en dashcam-synpunkt i Colorado, USA

«Dashboardkameror hjälper till att spela in videor med människor om de misstänker att de kan vara under övervakning eller har kriminella avsikter,» noterade Brown. «Till exempel om deras bil följs av ett misstänkt fordon. Det är lättare för föraren att fånga video av vad som händer runt omkring dem eftersom de inte behöver sträcka sig efter sin telefon, vilket är säkrare än att använda en mobiltelefon medan körning.» När du kör är det viktigt att hålla ögonen på vägen och vara medveten om allt som händer runt omkring dig. Även om du är uppmärksam kan det vara svårt att komma ihåg alla små detaljer som ledde till en olycka, särskilt när du är stressad över situationen. Genom att installera en dash cam kan du lindra en del av denna stress genom att skapa ytterligare bevis att arbeta med, om du någonsin skulle behöva det.

Blinda fläckar

När det kommer till positiva saker skulle det vara lätt att lista ett halvdussin situationer där det kan hjälpa att ha en dashcam. Men det finns också vissa bekymmer som kommer med dessa enheter. Enligt Perry Zheng, en mjukvaruingenjör på Lyft, kan dashcams spela in rösterna från vem som helst i fordonet de är installerade i. Detta kan leda till oro för att dina privata konversationer spelas in, och som sådana kan de möjligen nås om din dashcam blir någonsin stulen. Det finns också farhågor om att sammankopplade system, som LTE- eller Wi-Fi-baserade instrumentkameror, kan hackas och användas för att spela in bilder utan din vetskap. Det finns många anledningar till varför folk överväger att köpa en instrumentpanelskamera. «Kamen kunde också spela in om du sms:ade, deltog i ett samtal eller gjorde någon annan förbjuden aktivitet medan du kör. Som ett resultat löper du lika stor risk att bli utsatt om en olycka inträffar på grund av ditt misstag,» förklarade Zheng. Dessutom finns det också den initiala kostnaden som kommer från att plocka upp en av dessa enheter. Medan vissa, som Garmin Dash Cam Mini, säljs för under 100 $, kan mer invecklade system som Nextbase 622GW kosta uppemot 300 $. Som alla tekniker handlar det om att hitta något som passar din budget och ger den upplevelse du behöver. I slutändan, hur mycket är din sinnesfrid värd?